Φωτιά τώρα Ελλάδα 16/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα Ελλάδα 16/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Φωτιά τώρα Ελλάδα 16/7: Νέες εστίες σε Αχαΐα, Ασπρόπυργο και Καβάλα - Η κατάσταση σε Εύβοια, Δήλεσι, Ροδόπη και Σάμο

16.07.2024 | 17:20

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε προαύλιο χώρο εργοστασίου στο Γομοστό Δυτικής Αχαΐας. Μέσω μηνύματος από το «112», οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, κλείνοντας πόρτες και παράθυρα, λόγω των καπνών. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 23 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 6ης ΕΜΟΔΕ και 7 οχήματα. Επιπλέον, κινητοποιήθηκε 1 ελικόπτερο. Πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Νέα Ζωή Ασπροπύργου, για την οποία εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Με το μήνυμα καλούνται οι κάτοικοι να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Σύμφωνα με την πυροσβετική, η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και απορρίματα. Επί τόπου έσπευσαν 30 πυροσβέστες με μία πεζοπόρο ομαδα, 10 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Συναγερμός σήμανε και στην Καλαμίτσα Καβάλας. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση, σε κοντινη απόσταση από τον οικισμό πάνω από την παραλία Μπάτη, ενώ έχουν σπεύσει και επιχειρούν για την κατάσβεση 35 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 2ης ΕΜΟΔΕ και 10 οχήματα. Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία της περιοχής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη σε κολόνα ηλεκτροδότησης.

Η κατάσταση σε Εύβοια, Δήλεσι, Ροδόπη και Σάμο

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια. Στην περιοχή (που βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, 7 χλμ έξω από τα Ψαχνά) επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 60 πυροσβέστες με 13 οχήματα καθώς και 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στο Δήλεσι. Η φωτιά καίει ξερά χόρτα σε οικοπεδικό χώρο. Επί τόπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στους Ασώματους του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο έσπευσαν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 αεροσκάφη, ενώ υπάρχει και συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπό μερικό έλεγχο και η εστία στη Σάμο. Στο σημείο επιχειρούν 29 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 14ης ΕΜΟΔΕ και 8 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 2 ελικόπτερα. Συνδρομή και από πολλούς εθελοντές πυροσβέστες.

Οι περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό για αύριο Τέταρτη (17/7)

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αναμένεται την Τετάρτη (17/7) συνολικά σε 13 περιοχές, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, σε «πορτοκαλί» συναγερμό (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας, Εύβοια, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Έβρο, Ροδόπη)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα)

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Ετικέτες
Exit mobile version