Έρχεται προσυμπληρωμένο Πόθεν Έσχες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται προσυμπληρωμένο Πόθεν Έσχες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Τα δικαιολογητικά της περιουσιακής κατάστασης θα συλλέγονται αυτόματα - Οι υπόχρεοι θα πρέπει απλώς να κάνουν έλεγχο.

16.07.2024 | 12:24

Το μοντέλο της άντλησης και προσυμπλήρωσης στοιχείων που εφαρμόζεται στις φορολογικές δηλώσεις επεκτείνεται και στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες. Με νομοθετική ρύθμιση που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπονται οι νέοι όροι για την υποβολή πόθεν έσχες στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζεται και θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους, αλλά και οι νέοι υπόχρεοι. Οι υπόχρεοι οφείλουν, πλέον, να συμπληρώνουν τις δηλώσεις τους αυτόματα αντλώντας τα στοιχεία μέσω της διαλειτουργικότητας, στον βαθμό που παρέχεται η δυνατότητα αυτή, και τα στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα οικεία πεδία. Για τα λοιπά στοιχεία, για τα οποία δεν παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσής τους αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας, ο υπόχρεος φέρει την ευθύνη ορθής και πλήρους συμπλήρωσης των οικείων πεδίων και επισύναψης των σχετικών δικαιολογητικών, εφόσον απαιτείται από τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου, όπως ακριβώς ίσχυε μέχρι τώρα.

Με τον τρόπο αυτόν απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την υποχρέωση συλλογής των στοιχείων της δήλωσης (βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, συμμετοχές σε εταιρείες, θυρίδες, πολύτιμα μέταλλα, δανειακές υποχρεώσεις κ.ά.), τα οποία αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων. Ταυτόχρονα, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν διορθώσεις, τροποποιήσεις, συμπληρώσεις, διαγραφές, και να υποβάλουν παρατηρήσεις ως προς τις προσυμπληρωμένες εγγραφές, με τις οποίες δεν συμφωνούν, καθώς και να επισυνάψουν σχετικά στοιχεία.

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Σημείο προσοχής είναι το ότι όσοι είναι παντρεμένοι, έχουν χωρίσει ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με έναν υπόχρεο δήλωση πόθεν έσχες, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι και εκείνοι να υποβάλουν δήλωση, καθώς μέχρι σήμερα απλώς ενέκριναν την δήλωση του υπόχρεου. Μάλιστα, ορίζεται πως δεν παίζει ρόλο αν είναι Έλληνες ή ξένοι, αν μένουν μόνιμα στην χώρα μας, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή αλλοδαπής, ή αν ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι το πόθεν έσχες υποβάλλεται εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπόχρεου, συζύγου, προσώπου με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και των ανήλικων τέκνων αυτών, συμπεριλαμβανομένων όσων ενηλικιώνονται μέσα στο έτος αναφοράς. Κατά την υποβολή του Πόθεν Έσχες ο υπόχρεος επικαιροποιεί την περιουσιακή του κατάσταση σε σχέση με την τελευταία (ηλεκτρονικά) υποβληθείσα δήλωση.

Ετικέτες
Exit mobile version