Φωτιά Σοφικό Κορινθίας τώρα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Σοφικό Κορινθίας τώρα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Γεωργούλια

Φωτιά Σοφικό Κορινθίας τώρα: Εστάλη μήνυμα από το 112

17.07.2024 | 14:26

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας, η οποία καίει σε δασική έκταση, πευκοδάσος. Τρεις πυροσβέστες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σοφικό Κορινθίας έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπως έκανε γνωστό η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, οι πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί ελαφρά, οι δύο με θλαστικά τραύματα και ο τρίτος με εγκαύματα. Συγκεκριμένα, ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος φέρουν θλαστικά τραύματα από πτώση και ένας εποχικός πυροσβέστης έχει εγκαύματα μικρού βαθμού στα χέρια και στο πρόσωπο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, συντονιστική σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία, φορείς, ΟΤΑ και Σώματα Ασφαλείας, με αντικείμενο την πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, μιλώντας λίγο νωρίτερα στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά που καίει σε πεύκα και χρειάστηκε άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Όπως εξήγησε, περιοδικά πετούν 19 εναέρια μέσα -13 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα-, εκ των οποίων τα 2 συντονιστικά. «Η πυρκαγιά δεν έχει ελεγχθεί, παραμένει σε εξέλιξη, έχουμε εστίες να αντιμετωπίσουμε», είπε, αναφέροντας ότι σε κάποια στιγμή οι φλόγες έφθαναν τα 20 μέτρα. Η φωτιά δεν απειλεί σπίτια και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο η κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στο ΕΡΤnews για τη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι μια πυρκαγιά πάρα πολύ δύσκολη. Εξελίχθηκε σε πυκνή βλάστηση, κυρίως δασική έκταση, με πεύκα, με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε ένα πεδίο όπου χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση, όπως και των εναέριων μέσων».

 

Όσα τόνισε ο Βαθρακογιάννης

«Να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή περιοδικά από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους. Η πυρκαγιά βεβαίως και δεν έχει ελεγχθεί, παραμένει σε εξέλιξη. Έχουμε ακόμα αρκετές εστίες να αντιμετωπίσουμε και όλες οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο με τη συνδρομή υδροφόρων που έχουν διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με μηχανήματα έργου και εθελοντές, αλλά και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Βαθρακογιάννης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής επισήμανε στη συνέχεια: «Μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και δημιουργούν περιμετρικά της πυρκαγιάς κενά πεδία. Έχει περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς, όμως έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε τόσο εμείς ως Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ειδοποιήθηκε περίπου είκοσι λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι.

Σε κάποια στιγμή οι φλόγες ξεπέρασαν και το ύψος των 20 με 25 μέτρων. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια κατάσταση. Δεν λέμε ότι η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί, ούτε καν έχει περιοριστεί. Είναι σε εξέλιξη, όπως και σε εξέλιξη είναι όλο το επιχειρησιακό σχέδιο για τον περιορισμό της». «Έχει ενεργοποιηθεί το Ανακριτικό Τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και αξιωματικοί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Έχουμε δει ήδη στο σημείο και διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς», κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

 

«Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στον Άγιο Βλάση»

«Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον ‘Αγιο Βλάση, στην περιοχή του Σοφικού», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, επικαλούμενος την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική, «με τις ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, προσπαθούμε να “μαζέψουμε” τη φωτιά και υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικά ο στόχος θα επιτευχθεί». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κάποια κατοικημένη περιοχή, ούτε και την κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή του Σοφικού, αφού οι εγκαταστάσεις βρίσκονται μακριά από την φωτιά».

 

Ετικέτες
Exit mobile version