Φωτιά τώρα Ελλάδα 17/7: Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα της χώρας

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα Ελλάδα 17/7: Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα της χώρας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Φωτιά τώρα Ελλάδα 17/7: Καλύτερη η εικόνα στο Σοφικό Κορινθίας - Πυροσβέστες τραυματίστηκαν και διεκόπη η κυκλοφορία - Εστίες στην υπόλοιπη χώρα

17.07.2024 | 18:15

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας στην περιοχή Άγιος Βλάσης, με τη μάχη να δίνει αυτή τη στιγμή, ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που απαρτίζεται από 140 πυροσβέστες και συνολικά 22 εναέρια μέσα.  Παρόλο που η φωτιά φαίνεται να κινείται σε δύο μέτωπα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν και έφθαναν μέχρι και τα 7 μποφόρ, έχουν κοπάσει με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης. Τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κορίνθου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εικόνα της φωτιάς φαίνεται να είναι καλύτερη, ενώ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ κινείται προς δύο μέτωπα, το ένα προς Επίδαυρο και το άλλο προς Κόρφο και Αγγελόκαστρο. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν κινδυνεύουν οικισμοί και η κατασκήνωση της περιοχής.

Έκκληση του δημάρχου Κορίνθου για περισσότερα εναέρια

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κάποια κατοικημένη περιοχή, ούτε και την κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή του Σοφικού, αφού οι εγκαταστάσεις βρίσκονται μακριά από τη φωτιά». Ο δήμαρχος Κορίνθου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό ή κατασκηνώσεις στο Σοφικό». Παράλληλα, ο δήμαρχος έκανε έκκληση λέγοντας: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Δυστυχώς ακόμα δεν ελέγχεται η φωτιά στο Σοφικό και ο αέρας είναι δυνατός. Το περίφημο δάσος της Σολυγείας εκπέμπει SOS. Συγκινητική είναι η προσφορά των εθελοντών και της Πυροσβεστικής» συμπληρώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος για Κόρφο και Αγγελόκαστρο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε πως «είναι μια δύσκολη φωτιά, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Δεν έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά, παραμένει σε εξέλιξη, όλες οι δυνάμεις ειναι στο σημείο. Ανοίγουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες από τα μηχανήματα έργου, μαζί με μηχανήματα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ. Έχει περιοριστεί το μέτωπο, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Ειδικά το πρώτο μισάωρο, οι φλόγες πέρασαν σε ύψος τα 20-25 μέτρα».

Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις πυροσβέστες –  Το μήνυμα από το 112

Στο μεταξύ, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά στο Σοφικό, φέροντας θλαστικά τραύματα και ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για έναν αξιωματικό, έναν υπαξιωματικό κι έναν εθελοντή.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους του Σοφικού να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει για την ώρα άμεση απειλή για οικισμό, ενώ δεν απειλήθηκε και η κατασκήνωση στην περιοχή. «Η φωτιά ξεκίνησε από τον δρόμο, πέρασε από ελαιώνα και μπήκε στο δάσος. Καίει μεγάλες εκτάσεις καλλιεργιών, ελιές, πεύκα. Επιχειρούν εναέρια μέσα, όλοι είναι παρόντες. Η φωτιά πηγαίνει προς Επίδαυρο, καθώς έχει αέρα» αναφέρουν άτομα, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή που μαίνεται η φωτιά και συνδράμουν στην κατάσβεση.

Πού υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας

Λόγω της πυρκαγιάς, πραγματοποιείται διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Επιδαύρου και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης μέχρι τη διασταύρωση της Δήμαινας, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών. H κυκλοφορία για Επίδαυρο από την Αλμυρή έχει διακοπεί, διεξάγεται μόνο μέσω Ναυπλίου. Μάλιστα, για το θέμα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση και ο Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων, αναφέροντας πως «η μετακίνηση προς τον Δήμο μας ή προς τον Ισθμό θα επιτρέπεται μέσω Ναυπλίου».

Εστίες στην υπόλοιπη χώρα

-Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 10:18 σε δασική έκταση στην Βαρυμπόμπη Αττικής. Η φωτιά ελέγχθηκε μέσα σε 20 λεπτά και στο σημείο επιχείρησαν 26 πυροσβέστες, 9 οχήματα και 2 αεροσκάφη ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

-Στις 12:17 ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μεταμόρφωση Μεσσηνίας. Η φωτιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο ενώ όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας είχε περιοριστεί σε 1 ώρα. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη, και 1 ελικόπτερο.

-Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12:19 σε χαμηλή βλάστηση στον Τύρναβο Θεσσαλίας. Η φωτιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο καθώς περιορίστηκε σε λεπτά ενώ επιχειρούν 30 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου, 9 οχήματα και 1 Ε/Π. Επιπρόσθετα συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

-Φωτιά ξέσπασε στις 12:22 σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Τσολιάδες Κιλκίς. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν λίγες διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ετικέτες
Exit mobile version