Φωτιά τώρα Ελλάδα 18/7: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα Ελλάδα 18/7: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Φωτιά τώρα Ελλάδα 18/7: Οι νέες εστίες σήμερα

18.07.2024 | 15:27

Η φωτιά στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, η 3η κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες στην ίδια περιοχή, εκδηλώθηκε σε μεικτή ζώνη με υψηλή επικινδυνότητα, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και κατοικίες και έλαβε γρήγορα διαστάσεις. Γι’ αυτό εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προκειμένου να ενημερωθούν για την πυρκαγιά οι κάτοικοι της περιοχής. Η πυρκαγιά έφτασε κοντά σε σπίτια και σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε ζημιές. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι καλύτερη και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες. Επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 2 ομάδες δασοκομάντος, 19 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλησίον της ίδιας περιοχής οι πυροσβεστικές δυνάμεις την ίδια χρονική στιγμή, αντιμετώπιζαν άλλη μια πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο την οποία και έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ποίσσες στην νήσο Κέα. Εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112 αρχικά για την ενημέρωση και στη συνέχεια για την απομάκρυνση των κατοίκων, από τις περιοχές, Καστελάκια και Κούνδουρο προς Ποίσσες. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με δασοκομαντος που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος από Αθήνα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε πλωτό μέσο του Λιμενικού Σώματος.

 

 

Εστίες στην υπόλοιπη χώρα

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση με ξερά χόρτα εκδηλώθηκε και στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Αμπελάκια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η φωτιά δεν απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 25 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και επτά οχήματα. Άλλο ένα μέτωπο έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή Σίτνα της Δράμας ξέσπασε το πρωί. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει δασική έκταση. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 35 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων από την 4η και 7η ΕΜΟΔΕ με πέντε οχήματα. Παράλληλα από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία ελικόπτερα.


Παρέμβαση εισαγγελέα για υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού που εντοπίστηκαν στη Θέρμη

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας για ύποπτες συσκευασίες και υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού που εντοπίστηκαν σε περιοχές του δήμου Θέρμης, όπου τα προηγούμενα 24ωρα ξέσπασαν δασικές πυρκαγιές. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σμυρνή προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αναστάσιο Κεσίση, παραγγέλθηκε η διεξαγωγή ποινικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται η τέλεση μίας σειράς αδικημάτων. Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθεί εάν τελέστηκαν οι πράξεις του εμπρησμού σε δάσος, της κατοχής εμπρηστικών υλών και αντικειμένων για την πρόκληση και εξάπλωση πυρκαγιάς εντός δασικής έκτασης, όπως επίσης της κατασκευής και κατοχής εμπρηστικών υλών και μηχανισμών, από τα οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τον άνθρωπο.

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η προ ημερών ανακοίνωση του δήμου Θέρμης, μέσω της οποίας έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν από υπαλλήλους του δήμου, αφενός ύποπτες συσκευασίες – πρόσφορες για την πρόκληση πυρκαγιάς – στην περιοχή της Καρδίας και αφετέρου υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού, σε απόσταση 200 μέτρων από το Λιβάδι (στο δρόμο προς Πετροκέρασα), όπου εκδηλώθηκαν φωτιές. Η ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για εμπρηστές που έβαλαν στο στόχαστρό τους δασικές εκτάσεις στα ορεινά του δήμου Θέρμης.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε χθες σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο. Όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να περιορίσουν λίγες διάσπαρτες εστίες καθώς και να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο σημείο ενώ από το πρώτο φως της ημέρας στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και εναέρια μέσα με ρίψεις νερού. Ειδικότερα επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 37 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω φωτιά εκδηλώθηκε χθες γύρω στις 11.42 και αναπτύχθηκε σε πολύ πυκνό πευκοδάσος, χωρίς ωστόσο να απειλήσει κατοικίες.

 

Ετικέτες
Exit mobile version