Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κομισιόν πρόεδρος 2024: Επανεξελέγη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν πρόεδρος 2024: Επανεξελέγη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Κομισιόν πρόεδρος 2024: Οι επιδιώξεις της προέδρου για το εισόδημα των αγροτών

«Κλείδωσε» η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν, με 401 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της επανεκλογής της στο «τιμόνι» ενός νευραλγικού για την Ευρωπαϊκή Ένωση ρόλου. Κατά της επανεκλογής της ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές, λευκά επτά, ενώ 15 απείχαν από την ψηφοφορία. Η φον ντερ Λάιεν που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με μήνυμα την σταθερότητα και τη συνέχεια κατάφερε να συγκεντρώσει τις 361 που χρειαζόταν για την εκλεγεί για ακόμη πέντε χρόνια. Νωρίτερα στην εισαγωγική της τοποθέτηση στην Ευρωβουλή απηύθυνε μήνυμα για μια «ισχυρή Ευρώπη που μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις». «Διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και άγχους για τους Ευρωπαίους, με τον κίνδυνο πολέμου να βρίσκεται στο κατώφλι μας και την ανησυχία για το περιβάλλον να εντείνεται» τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη, μια ισχυρή Ευρώπη, μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές και γι’ αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη σας σήμερα».

Η φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για την επόμενη πενταετία αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα και την ευημερία, και αυτό δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζει το Politico. Πρόκειται να είναι η προμετωπίδα της επόμενης θητείας της, με την ατζέντα να στρέφεται και στο κλίμα. Το «στοίχημα» της ανταγωνιστικότητας ήταν επίσης βασικό αίτημα από τη δική της πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Την ίδια ώρα, δεσμεύτηκε να επεκτείνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με έναν φιλόδοξο στόχο για το 2040 για το κλίμα. Στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της για την επόμενη θητεία , που κυκλοφόρησε το πρωί της Πέμπτης (18/7), υπόσχεται να εντάξει τον στόχο της μείωσης «των εκπομπών στο 90% μέχρι το 2040» στον Κλιματικό Νόμο του μπλοκ, μια βασική προϋπόθεση για να τη στηρίξουν οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και η Ανανεωμένη Ευρώπη.

Οι επιδιώξεις της προέδρου για το εισόδημα των αγροτών

Δεσμεύτηκε επίσης για τον στόχο της «Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας … τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της» σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα. Υποσχέθηκε επίσης να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια «απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα», μεταξύ άλλων μέτρων. «Θέλω να είμαι σαφής, θα παραμείνουμε στην πορεία της αναπτυξιακής μας στρατηγικής και οι στόχοι ήταν αυτοί που είχαν τεθεί για το 2030 και το 2050», είπε στους ευρωβουλευτές, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι «δεν θα μας συγχωρούσαν ποτέ εάν δεν ανταποκριθούμε στην πρόκληση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής».

Την ίδια ώρα, σε μια στροφή 360 μοιρών μακριά από τους στόχους που είχε θέσει στην πρώτη θητεία της και τη στρατηγική του «Farm to Fork», υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα όραμα για τη γεωργία και την επάρκεια σε τρόφιμα στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας της, βασιζόμενη σε έναν στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της χρονιάς. Οι αγρότες πρέπει να έχουν ένα «δίκαιο και επαρκές εισόδημα», θα πρέπει να ανταμείβονται για την εργασία τους με τη φύση και η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα της αξίας των τροφίμων, είπε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις