Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέος «Τειρεσίας» για τους οφειλέτες σε Δημόσιο και τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος «Τειρεσίας» για τους οφειλέτες σε Δημόσιο και τράπεζες

Το νέο σύστημα θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όσους χρωστούν προκειμένου οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ύψους του ιδιωτικού χρέους

Το φακέλωμα των οφειλετών του Δημοσίου, του ΕΦΚΑ, των τραπεζών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βαθμολογείται και να αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα αλλά και η συναλλακτική τους συμπεριφορά φέρνει η ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Ο βαθμός που θα λαμβάνουν οι οφειλέτες θα τους ανοίγει την πόρτα σε ρυθμίσεις οφειλών, για χορήγηση δανείων ακόμα και για τυχόν συμμετοχή τους σε διάφορους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Όσοι συγκεντρώνουν υψηλό πιστοληπτικό βαθμό θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό και στις ρυθμίσεις.

Η Ανεξάρτητη Αρχή θα έχει στα χέρια της μια μεγάλη βάση δεδομένων με όλα τα χρέη και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών προκειμένου να καθορίζει το «πιστοληπτικό σκορ» κάθε πολίτη ή επιχείρησης που θέλει να δανειστεί ή να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο ή να ρυθμίσει οφειλές. Ήδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κεντρική βάση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς για χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με οφειλές τους προς το Δημόσιο. Στη βάση δεδομένων θα αποθηκεύονται γενικές πληροφορίες οφειλών, οικονομικής συμπεριφοράς αλλά και στοιχεία οφειλών των φορέων του δημοσίου και θα υπολογίζεται η πιθανότητας αθέτησης πληρωμής μιας οφειλής ή ενός δανείου.

Διαγωνισμός

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή της διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Το πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα (δημόσια και ιδιωτικά, όπως η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.), με σκοπό την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία ενιαίας βαθμολόγησης. Παράλληλα ,το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή της διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Στη βάση δεδομένων αναμένεται να ενταχθούν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, όρους της κάθε οφειλής, στοιχεία για επιτόκια, προσαυξήσεις, πρόστιμα, διάρκειες αποπληρωμής, εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής, καταβολές, υπόλοιπα, ρυθμίσεις και στοιχεία για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, αναγκαστικές εκτελέσεις κ.τ.λ.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο Τειρεσία, που θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ύψους του ιδιωτικού χρέους και να μπορούν αντίστοιχα, να προσαρμόσουν την πολιτική τους. Όπως εκτιμάται η χώρα θα αποκτήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την παροχή πιστώσεων αντίστοιχο με αυτούς που λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει ακόμη και ρυθμίσεις αλα καρτ για οφειλές στο Δημόσιο. Με το ιδιωτικό χρέος να αγγίζει τα 240 δισ. ευρώ, οι προσδοκίες από την ενεργοποίηση της Αρχής είναι η μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιους φορείς και τράπεζες, αλλά και η πρόληψη της υπερχρέωσης των ιδιωτών. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτείται με πόρους της τάξης των 2,9 εκατ ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις