Μητσοτάκης για Φον ντερ Λάιεν: «Είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Φον ντερ Λάιεν: «Είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Γεωργούλια

Μητσοτάκης για Φον ντερ Λάιεν: Όσα είπε ο πρωθυπουργός

18.07.2024 | 13:07

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα τη στήριξή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Συναντιόμαστε εδώ σήμερα και ταυτόχρονα μια πολύ σημαντική ψηφοφορία γίνεται στο Στρασβούργο. Ελπίζω ότι η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία πραγματοποιείται στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η ατζέντα που έχει θέσει σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕ, τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τα ζητήματα μετανάστευσης, αποτελούν σημαντικά ζητήματα και θα συζητηθούν και στη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, είναι θέματα που απασχολούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε. Επίσης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε δύο ημέρες από σήμερα την 20η Ιουλίου θα έχουμε την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή ενός κομματιού του νησιού.

«Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι τελικά το ζήτημα θα επιλυθεί και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση» τόνισε. Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, το οποίο θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της Συνόδου, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. έχει επικεντρωθεί πολύ στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. «Είναι μια ορθή προτεραιότητα» τόνισε. Είπε επιπλέον ότι έχει νομοθετηθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα αποφασίζουν ποιος θα εισέρχεται στην Ε.Ε. οι διακινητές, αλλά τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κράτη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σε αυτή την υπέροχη τοποθεσία. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνάντηση που διοργανώνει ο νέος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιτρέψτε μου να ευχηθώ στον Sir Keir Starmer κάθε επιτυχία. Ευελπιστώ ότι θα εργαστεί για μια πιο εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ώρα που συναντιόμαστε σήμερα εδώ, μια πολύ σημαντική ψηφοφορία διεξάγεται στο Στρασβούργο. Ευελπιστώ ότι η Ursula von der Leyen θα επανεκλεγεί ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ατζέντα που παρουσίασε όσον αφορά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, την αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, είναι επίσης σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, διότι αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα τελευταίο σημείο. Σε δύο ημέρες, στις 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος.

Δημοσιογράφος: Τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Πιστεύω ότι είναι σωστή προτεραιότητα. Έχουμε νομοθετήσει, όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βέβαια, όμως, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, με τις χώρες διέλευσης, προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να εστιάσουμε περισσότερο στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν είναι οι διακινητές που αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα κυρίαρχα κράτη που έχουν την τελική ευθύνη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, πόσο εύκολο θα ήταν να καταλήξετε σε μια συμφωνία (ομιλία εκτός μικροφώνου);

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, αυτή είναι η πρώτη διεθνής συνάντηση που διοργανώνει ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός και θέλω να του ευχηθώ κάθε επιτυχία. Ευελπιστώ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικεντρωθεί σε μια πιο εποικοδομητική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε με τον νέο Πρωθυπουργό και ευελπιστώ επίσης να έχω μια διμερή συνάντηση μαζί του.

Δημοσιογράφος: Περιμένετε μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση τους επόμενους μήνες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα δούμε.

Δημοσιογράφος: Τι θα θέλατε σε σχέση με αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα δούμε. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε. Σας ευχαριστώ.

 

Exit mobile version