Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Στάρμερ: Συμφωνία των δύο ηγετών για διμερή συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Στάρμερ: Συμφωνία των δύο ηγετών για διμερή συνάντηση

Μητσοτάκης - Στάρμερ: Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της τέταρτης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, οικοδεσπότης της οποίας ήταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Τους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (συνολικά προσκλήθηκαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες) απασχόλησαν η υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα και η μετανάστευση, θέματα που συζητήθηκαν σε αντίστοιχα στρογγυλά τραπέζια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας. Στο ίδιο πάνελ βρισκόταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιήθηκα σε βρετανικό έδαφος, ήταν το πρώτο βήμα ευρωπαϊκής διοργάνωσης απ΄ το οποίο ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, λίγες μέρες μετά την πρώτη του διεθνή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει συνεδριάσει τρεις φορές

Από τη Σύνοδο απουσίαζε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης (18/7) διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της στο αξίωμα. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει συνεδριάσει τρεις φορές. Κατά την πρώτη σύνοδο τον Οκτώβριο του 2022, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες συζήτησαν κυρίως θέματα ειρήνης και ασφάλειας, ιδίως τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και την ενεργειακή κρίση. Κατά την επόμενη σύνοδο, τον Ιούνιο του 2023, συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες για ειρήνη και ασφάλεια, ενεργειακή ανθεκτικότητα και συνδεσιμότητα και κινητικότητα στην Ευρώπη. Στη Γρανάδα, τον Οκτώβριο του 2023, οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, της ευημερίας και της γεωστρατηγικής σημασίας της Ευρώπης.

Μητσοτάκης και Στάρμερ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον βρετανό ομόλογο του Σερ Κιρ Στάρμερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια παραγωγική σχέση με την Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν σύντομα διμερή συνάντηση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το καλό κλίμα μεταξύ τους φάνηκε και τον Νοέμβριο όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον Κιρ Στάρμερ ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις