Φωτιές τώρα Ελλάδα 19/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές τώρα Ελλάδα 19/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Φωτιές τώρα Ελλάδα 19/7: Δείτε τα ενεργά μέτωπα

19.07.2024 | 17:33

Πύρινος εφιάλτης και σήμερα, Παρασκευή (19/7) με νέες φωτιές να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Αναλυτικά, χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στο βουνό του Κιθαιρώνα, μεταξύ των Ερυθρών Αττικής, των Βιλίων και του Αγίου Νεκταρίου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, ενώ στο σημείο έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι. Το τεράστιο σύννεφο καπνού ήταν ορατό από την Θήβα, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, που δημοσίευσε σχετικό βίντεο. Οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης του δήμου Ασπροπύργου στα Βίλια. Παράλληλα, στις 14:30 το μεσημέρι, οι Αρχές ενημέρωσαν ότι προχωρούν σε εκτροπή των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Οινόης – Πόρτο Γερμενού στο ύψος της οδού Κιθαιρώνος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν νωρίτερα. Στο σημείο επιχειρούσαν 110 πυροσβέστες, 5 πεζοπόρα τμήματα, 25 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Αρσάκειο στη Ροδόπη. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, με 10 οχήματα και 5 αεροσκάφη. Νέο μέτωπο εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Καστράκι Αρκαδίας. Οι φλόγες καίνε πάνω από τον οικσμό (είχε πληγεί σε μεγάλο βαθμό απο τη μεγάλη φωτιά του 2021) και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη, ώστε να μην φτάσουν σε οικήματα. Έτσι, επιχειρούν για την κατάσβεση 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου της 9ης ΕΜΟΔΕ, 18 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μέτωπα σε Αμπελάκια Ροδόπης και όρος Πάικο

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκάλεσε η ενημέρωση για φωτιά στην περιοχή Αμπελάκια Ροδόπης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών, Απόστολο Ιωάννου από τη φωτιά έχουν καεί δύο σπίτια ενώ σύμφωνα με σχετικές πηγές στις φλόγες έχουν παραδοθεί και αποθήκες. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η φωτιά βρίσκονται διάσπαρτα σπίτια. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή Αμπελάκια Σαπών να κατευθυνθούν προς Κρυονέρι. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στην επιχείρηση συμμετέχουν, επίσης, μηχάνημα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε χθες βράδυ στο όρος Πάικο στην Πέλλα. Η φωτιά καίει στις παρυφές του πεδίου βολής, στην Κρανιά Πέλλας, ωστόσο δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στην περιοχή σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουν σπεύσει 20 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 2ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα και 2 αεροσκάδη. Συνδρομή από μηχανήματα έργου ΓΕΕΘΑ.

Βρέθηκαν γκαζάκια κοντά στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά στη Θέρμη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε χθες (18/7) στον Τρίλοφο του δήμου Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια ερευνών από στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στη συγκεκριμένη περιοχή, εντοπίστηκαν γκαζάκια σε πολύ κοντινό σημείο. Oι πυροσβέστες τα περισυνέλλεξαν και τα παρέδωσαν στον Εισαγγελέα. «Βρέθηκαν δύο εμπρηστικοί μηχανισμοί στο πύρινο μέτωπο, κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Χθες είχαμε οκτώ εστίες φωτιάς και είναι σε επιφυλακή 25 πυροσβέστες και 30 εθελοντές από Μίκρα και Θέρμη. Επιπλέον, είναι σε επιφυλακή άλλα τόσα άτομα από όμορους δήμους της περιοχής μας», αναφέρει στο thestival.gr ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τριλόφου, Κοσμάς Τσίλιας. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσίλιας, ο δήμος Θέρμης έχει ήδη κινήσει τις νομικές διαδικασίες και έχει καταθέσει αγωγή για τον εντοπισμό των εμπρηστικών μηχανισμών στην περιοχή, ενώ αναμένεται να πράξει το ίδιο και κατά πολιτών που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους.

Ετικέτες
Exit mobile version