Συνέδριο Ρεπουμπλικανών 2024: Ο Τραμπ κατέκτησε τη σκηνή

ΚΟΣΜΟΣ

Συνέδριο Ρεπουμπλικανών 2024: Ο Τραμπ κατέκτησε τη σκηνή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Γεωργούλια

Συνέδριο Ρεπουμπλικανών 2024: «Είναι πολύ οδυνηρό»

19.07.2024 | 12:20

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αποφασισμένος να κατακτήσει τη σκηνή χθες το βράδυ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι. Να την κατακτήσει ως επιζών από απόπειρα δολοφονίας, με την οικογένειά του στο πλευρό του, δηλώνοντας έτοιμος για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Η εμπειρία που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή άλλαξε έναν πρώην πρόεδρο γνωστό για τις καταιγιστικές ομιλίες του σε συγκεντρώσεις και τη γλαφυρή γλώσσα του. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία εθεάθη αυτή τη φορά να είναι τρυφερός, να αγκαλιάζει τους αγαπημένους του, καθώς χαιρετούσε το πλήθος που τον υποδέχθηκε με ένα παραληρηματικό χειροκρότημα. Περιγράφοντας τη στιγμή που η σφαίρα ενός εν δυνάμει δολοφόνου διαπέρασε το αυτί του, ο 78χρονος είπε στους υποστηρικτές του: «Δεν έπρεπε να βρίσκομαι εδώ» με το πλήθος να αλαλάζει: «Nαι, είσαι! Ναι είσαι!», μια αντίδραση που προκάλεσε συγκίνηση στο πρόσωπο του πρώην προέδρου.

Ο Τραμπ ξόδεψε τα πρώτα 15 λεπτά της ομιλίας του, διάρκειας άνω των 90 λεπτών, μιλώντας για την απόπειρα κατά της ζωής του, δηλώνοντας ότι η επίθεση τον έκανε απλώς «πιο αποφασισμένο από ποτέ» και ενθάρρυνε το έθνος να «ενωθεί». Ο Τραμπ επέτρεψε να φανεί μια πιο συναισθηματική πλευρά του εαυτού του αυτή την εβδομάδα. Και στην ομιλία του στο συνέδριό του περιέγραψε τον πόνο που ένιωσε μιλώντας για τους πυροβολισμούς. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω απόψε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου προς τον αμερικανικό λαό για την έκρηξη αγάπης και υποστήριξης μετά την απόπειρα δολοφονίας στη συγκέντρωσή μου το Σάββατο», είπε. «Όπως ήδη γνωρίζετε, η σφαίρα του δολοφόνου έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τη ζωή μου. Τόσοι πολλοί άνθρωποι με ρώτησαν τι συνέβη, και ως εκ τούτου, θα σας πω τι συνέβη, και δεν θα το ακούσετε ποτέ από μένα δεύτερη φορά, γιατί είναι πολύ οδυνηρό να το πω».

 

Πραγματικό σόου στο Συνέδριο

Συνέχισε να περιγράφει με παραστατικό τρόπο πώς συνειδητοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση. «Άκουσα έναν δυνατό συριγμό και ένιωσα κάτι να με χτυπάει πολύ, πολύ δυνατά στο δεξί μου αυτί», είπε. «Είπα στον εαυτό μου, ουάου, τι ήταν αυτό; Μόνο σφαίρα μπορεί να είναι, και κίνησα το δεξί μου χέρι προς το αυτί μου όταν το κατέβασα , το χέρι μου ήταν γεμάτο αίμα». «Και τότε όλα σταμάτησαν» συνέχισε, θαυμάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο δράστης εξουδετερώθηκε εξ αποστάσεως από μία μόνο σφαίρα ενός ελεύθερου σκοπευτή. Παρ’ όλο τον νέο, πιο ήπιο τόνο, η βραδιά εξακολουθούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό ένα σόου αλά Τραμπ. Η δημοφιλής καλτ φιγούρα του ηθοποιού και παλαιστή Χαλκ Χόγκαν, να σκίζει το πουκάμισό του, οι τρεις ομιλητές που εξήραν τις ικανότητες του πρώην προέδρου στο γκολφ και ο τραγουδιστής Kid Rock έδωσαν τον τόνο στην συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών. Υπήρξε και μια κραυγή για τη σύζυγό του, Μελάνια, από το κοινό η οποία παρακολουθούσε από το οικογενειακό θεωρείο.

«Σε αυτό το ταξίδι, είναι μεγάλη μου τιμή να με συνοδεύει η καταπληκτική σύζυγός μου, η Μελάνια», είπε, ενώ εκείνη στεκόταν όρθια και ακτινοβολούσε. «Σε ευχαριστώ, Μελάνια, και σε ευχαριστώ επίσης για την υπέροχη επιστολή σου προς την Αμερική, με την οποία ζητάς εθνική ενότητα. Συγκίνησε τόσους πολλούς». Ο Τραμπ φίλησε επίσης το κράνος του πρώην επικεφαλής της πυροσβεστικής Corey Comperatore, ο οποίος έχασε τη ζωή του στους πυροβολισμούς αφού βούτηξε πάνω στην οικογένειά του και την προστάτεψε από τις σφαίρες που στρέφονταν κατά του πρώην προέδρου. «Η διχόνοια και ο διχασμός στην κοινωνία μας πρέπει να θεραπευτούν. Ως Αμερικανοί, είμαστε συνδεδεμένοι με μια ενιαία μοίρα και ένα κοινό πεπρωμένο. Ανεβαίνουμε μαζί. Ή διαλυόμαστε», είπε. Αλλά αυτή η νέα, πιο ταπεινή εκδοχή του πρώην προέδρου δεν κράτησε πολύ, σχολιάζει η Daily Mail. Μόλις έκλεισε το κεφάλαιο της απόπειρας δολοφονίας, επανεμφανίστηκε ο πιο οικείος στους Αμερικανούς Τραμπ – ο γνωστός για τον εμπρηστικό του λόγο που απολαμβάνει να δαιμονοποιεί τους αντιπάλους του.

«Εγώ είμαι αυτός που σώζει τη δημοκρατία»

Καταφέρθηκε εναντίον του Τζο Μπάιντεν -περιγράφοντάς τον ως τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ-, αποκάλεσε τη Νάνσι Πελόζι «τρελή» και παραληρούσε επί 92 λεπτά. Για άλλη μια φορά ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι Δημοκρατικοί είχαν εξαπατήσει κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020 που έχασε, και τους κατηγόρησε ότι εξαπέλυσαν δικαστικό κυνήγι μαγισσών. «Το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί ως όπλο το δικαστικό σύστημα και να χαρακτηρίζει τον πολιτικό του αντίπαλο ως εχθρό της δημοκρατίας, ειδικά από τη στιγμή που αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τραμπ. «Στην πραγματικότητα, εγώ είμαι αυτός που σώζει τη δημοκρατία για τον λαό της χώρας μας», τόνισε. Ο Τραμπ πέρασε σε μια από τις ομιλίες του σε στυλ συλλαλητηρίου, μιλώντας για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, σφυροκοπώντας τον Μπάιντεν για τον πληθωρισμό και υποσχόμενος να απελάσει τους παράνομους μετανάστες.

Η ομιλία του σηματοδότησε την κορύφωση του τετραήμερου συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Τραμπ αποδέχθηκε επισήμως το προεδρικό χρίσμα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Η επιρροή του στο κόμμα του είναι τώρα ισχυρότερη από εκείνη του Μπάιντεν. Και οι πυροβολισμοί του Σαββάτου βοήθησαν να έρθουν κοντά του ακόμη και αμφισβητίες όπως η Νίκι Χέιλι, η οποία τον είχε αποκαλέσει «ανισόρροπο» κατά τη διάρκεια της σκληρής προκριματικής τους αναμέτρησης για το χρίσμα. Ο Τζον Φρέντερικς, ραδιοφωνικός παρουσιαστής και έμπιστος του Τραμπ, δήλωσε ότι το κόμμα αλλάζει μετά την απόπειρα δολοφονίας, όπως άλλαξε και ο ηγέτης του. «Δεν μπορείς να περάσεις μια εμπειρία κοντά στο θάνατο, να επιβιώσεις από το θάνατο για ένα χιλιοστό γυρίζοντας το κεφάλι σου με τη βοήθεια του Θεού και να μην αλλάξεις την οπτική σου για πολλά πράγματα», είπε.

Exit mobile version