Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

18

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος» – Πώς φοροδιέφευγαν 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος» – Πώς φοροδιέφευγαν 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων

Με ειδικό λογισμικό μείωναν 90% την απόδειξη - Η επιστολή ομολογίας

Διεθνές κύκλωμα προμήθειας λογισμικού σε κινεζικές επιχειρήσεις, μέσω του οποίου μείωναν την αξία των αποδείξεων και παραποιούσαν το QR της απόδειξης που διαβιβάζεται στην Εφορία εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Τεκμηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, το εν λόγω λογισμικό είχε διατεθεί σε 287 κινεζικές εταιρίες λιανικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Από τις ανώνυμες καταγγελίες πολιτών προέκυψε ότι το QR στις αποδείξεις δεν σκανάρεται. Ελεγκτές της ΑΑΔΕ εμφανίστηκαν σαν πελάτες και διαπίστωσαν ότι ενώ οι αποδείξεις που πληρώνονταν με κάρτα «περνούσαν» κανονικά γιατί διασταυρώνονται ηλεκτρονικά με τις τράπεζες, όταν η πληρωμή γινόταν με μετρητά η αξία της απόδειξης μειωνόταν στο 1/10!

Από έλεγχο που έγινε, μόνο τον Φεβρουάριο οι 287 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό εμφάνισαν τζίρο 3 εκατομμύρια στην Εφορία. Από την έρευνα που ξεκίνησε, θα φανεί ποιες από τις 287 επιχειρήσεις έκαναν παραποίηση στοιχείων και ποιος ήταν ο πραγματικός τζίρος που απεκρύβη. Με διασταύρωση στοιχείων και χρήση σύγχρονων μέσων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ δεν άργησαν να διαπιστώσουν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, για απόδειξη 99 ευρώ, έστειλε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελνε απόδειξε 2,1 ευρώ.

 

Πιτσιλής: Προτεραιότητά μας η πάταξη της φοροδιαφυγής

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «Η κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής, ανεξαρτήτως μεγέθους έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και απαιτείται ευελιξία. Για εμάς στην ΑΑΔΕ η φοροδιαφυγή είναι υπαρξιακή προτεραιότητα και θα μας βρίσκει διαρκώς μπροστά της. Ανεξαρτήτως του πόσο σύνθετη, πόσο μικρή ή μεγάλη, πόσο οργανωμένη είναι.

Ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως περιπλοκότητας, ανεξαρτήτως “ευρηματικότητας” αυτών που σχεδιάζουν, όλων αυτών που στο τέλος της ημέρας διαπράττουν φοροδιαφυγή, ο “Χάρτινος Δράκος” τους έχει μικρές πιθανότητες και ελάχιστο διάστημα επιβίωσης. Να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι εμείς στην ΑΑΔΕ Υπηρετούμε πιστά το Δημόσιο Συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή».

Ποιοι ήταν και πώς δρούσαν

Τόσο αυτές οι επιχειρήσεις, όσο και άλλες 285, είναι κινεζικών συμφερόντων, και είχαν προμηθευτεί μηχανισμούς και λογισμικό από τους ίδιους προμηθευτές. Όπως τονίζεται από την ΑΑΔΕ, οι δύο επιχειρήσεις έχουν διαχειριστές Κινέζους, κατοίκους Σλοβακίας, κοινό εκπρόσωπο, Έλληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρείες με ύποπτη φορολογική συμπεριφορά, αλλά και κοινό λογιστή με τους προμηθευτές τους.

  • Όλες οι επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ.
  • Όλες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει, μέσα σε 27 ημέρες, 220.000 αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Όταν η πληρωμή είναι σε μετρητά, επιλέγεται στον μηχανισμό αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται μειωμένη έως και 90%.
  • Όταν η πληρωμή είναι με κάρτα, επιλέγεται αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται στο πλήρες ποσό.

Η επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα, σε 11 σημεία, σε όλη την Ελλάδα: Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Πατήσια, Πόρτο Ράφτη, Κομοτηνή, Κω, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κόρινθο. Υπό την επίβλεψη εισαγγελικών λειτουργών, οι ελεγκτές προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στις έδρες των επιχειρήσεων, αλλά και σε εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, παριστάνοντας τους πελάτες. Συνολικά κατασχέθηκαν:

  • Αντίγραφα περιεχομένων server
  • Αρχεία βάσεων δεδομένων
  • Σκληροί δίσκοι
  • USB
  • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • Φορολογικοί μηχανισμοί
  • Εκτυπωτές

 

Η επιστολή ομολογίας

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε Έλληνα αντιπρόσωπο του λογισμικού διαβίβασης και Έλληνα λογιστή. Στην πράξη, το λογισμικό ερχόταν «πειραγμένο» από το εξωτερικό. Κινέζος υπεύθυνος της εταιρίας ομολόγησε τη δράση του, παίρνοντας όμως την ευθύνη πάνω του. Στην επιστολή που έστειλε στην ΑΑΔΕ ανέφερε:

«Αγαπητέ κύριε

Λυπάμαι πολύ. Αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή είναι εντελώς δικό μου λάθος, δεν υπάρχει καμία σχέση με τον (…..) και τον (…..) ή οποιοδήποτε άλλο άτομο.

Σχετικά με το Πρόγραμμα, μεταξύ 200 χρηστών, 5 ιδιοκτήτες καταστημάτων με παρακάλεσαν να προσφέρω ένα εργαλείο χειρισμού κειμένου, επειδή έχουν παρόμοιες λειτουργίες από τον προηγούμενο Πάροχο Λογισμικού (…)

Επειδή δεν επωφελούμαι από περαιτέρω χρήση, έγραψα ένα εργαλείο και κλείδωσα με αυτό το εργαλείο την ταμειακή μηχανή, έτσι ώστε να μην μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο μηχάνημα και χρέωσα 500 ευρώ για το πρώτο εργαλείο, και από 250 ευρώ για τα υπόλοιπα σε καθένα από τα αυτά τα καταστήματα.

Μόνος εγώ έκανα αυτό το λάθος. Τώρα μετανιώνω βαθιά για την βλακεία μου.

Όπως θυμάμαι, όταν δημιουργήθηκε η εταιρεία, χρειαζόμενουν έναν Έλληνα φορολογικό εκπρόσωπο. Απευθυνθήκαμε στον (…..) για τη γνώμη του. Και συμφώνησε με ενθουσιασμό.

Αλλά τώρα θλίβομαι πολύ για τα ανόητά μου λάθη. Είναι τόσο άδικο. Ήταν ένα οδυνηρό μάθημα, είμαι πρόθυμος να παρουσιαστώ για να τιμωρηθώ (…) Για να ξεπεράσω τη δυσκολία μου, θέλω διακαώς να διατηρήσω επιχειρηματική σχέση με τον (…..) . Αυτός είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να επιβιώσω στην Ελλάδα.

Συγχωρέστε με αυτή τη φορά, θα εκτιμήσω πολύ περισσότερο τη συνεργασία μας.

Θερμούς χαιρετισμούς,

Ειλικρινά δικός σας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις