Φυσικές πισίνες Ελλάδα: 5 κρυμμένα «διαμάντια» που μαγνητίζουν

ΕΛΛΑΔΑ

Φυσικές πισίνες Ελλάδα: 5 κρυμμένα «διαμάντια» που μαγνητίζουν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Φυσικές πισίνες Ελλάδα: Κάθε ελληνικό νησί προσφέρει τη δική του μοναδική γοητεία και μαγεία

21.07.2024 | 14:35

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές φυσικές πισίνες που προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας. Αυτές οι πισίνες σχηματίζονται συνήθως από φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς ή βράχους και είναι γεμάτες με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Είναι το ιδανικό μέρος για να ξεφύγετε από τη φασαρία της καθημερινότητας και να απολαύσετε μερικές ώρες περιτριγυρισμένοι από τη φυσική ομορφιά.

Κάθε ελληνικό νησί προσφέρει τη δική του μοναδική γοητεία και μαγεία, ενώ οι φυσικές πισίνες που έχουν σχηματιστεί σε πολλά από αυτά καθιστούν τα νησιά ιδανικούς προορισμούς για όσους αναζητούν μια ήρεμη και γραφική εμπειρία κολύμβησης.

Παραλία Γάλα, Άνω Κουφονήσι

Η παραλία Γάλα είναι ένα κρυμμένο στολίδι στο νησί Άνω Κουφονήσι. Η παραλία αποτελείται από έναν ογκώδη, ασβεστωμένο βράχο, τον οποίο τα νερά του Αιγαίου έχουν σμιλεύσει σε ενδιαφέροντα σχήματα στο πέρασμα των αιώνων. Αυτό το φυσικό βραχώδες γλυπτό έχει δημιουργήσει μια μικροσκοπική παραλία στο εσωτερικό του ίδιου του βράχου, δημιουργώντας ένα είδος φυσικής «πισίνας», η οποία παίρνει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά χρώματα, ανάλογα με τον καιρό και το φως του ήλιου.

Τα κύματα που πέφτουν στην εξωτερική πλευρά του βράχου καταφέρνουν με κάποιον τρόπο να περάσουν και από κάτω του και να περάσουν μέσα από αυτόν στην άλλη πλευρά, σχηματίζοντας μια πισίνα γεμάτη θαλασσινό νερό που περικλείεται από τα βραχώδη «τείχη» του εδάφους του νησιού. Λόγω της λευκής άμμου της περιοχής και του χρώματος του βράχου, το νερό που μπαίνει σε αυτή τη φυσική πισίνα παίρνει μερικές φορές έναν λαμπερό, μαργαριταρένιο τόνο που μοιάζει επίσης με το χρώμα του γάλακτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραλία ονομάζεται Γάλα».

Σαρακίνικο, Μήλος

Η παραλία Σαρακίνικο της Μήλου είναι αγαπημένο σημείο για φωτογραφήσεις και βίντεο, λόγω του φεγγαρόμορφου τοπίου που δημιουργείται από τις φυσικές της πισίνες. Οι απίστευτοι σχηματισμοί του γκριζόλευκου ηφαιστειακού βράχου σμιλεύονται σε αξιοσημείωτα σχήματα από τη δύναμη των κυμάτων που προωθούνται από τους βόρειους ανέμους. Πολλοί άνθρωποι παρομοιάζουν αυτή την περιοχή με σεληνιακό τοπίο λόγω της εντυπωσιακής ομοιότητάς της. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη στο Αιγαίο.

Καλυψώ, Κρήτη

Η παραλία Καλυψώ βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Τα νερά του Αιγαίου έχουν κόψει ένα στενό κανάλι στην ενδοχώρα, σχηματίζοντας μια φυσική λίμνη με καταγάλανα νερά. Η Καλυψώ ήταν παλαιότερα δημοφιλές κρησφύγετο πειρατών. Κατά συνέπεια, κάποιοι από τους ντόπιους το αναφέρουν ως «φιορδ των πειρατών». Δεν υπάρχουν πλέον πειρατές στον όρμο, αλλά υπάρχει άφθονη θαλάσσια ζωή για να θαυμάσετε. Το απομονωμένο σημείο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για χαλάρωση. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχουν ευκαιρίες να κάνουν κολύμβηση με αναπνευστήρα ή να απολαύσουν μια σειρά από θαλάσσια σπορ.

Παραλία Σεϊτάν Λιμάνια

Ως το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά, η Κρήτη φιλοξενεί πολλές παραλίες με φυσικές πισίνες και κολπίσκους. Τα Σεϊτάν Λιμάνια είναι ένα άλλο εντυπωσιακό παράδειγμα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου στο δυτικό τμήμα του νησιού. Το όνομα της συγκεκριμένης παραλίας είναι τουρκικής προέλευσης και μεταφράζεται χονδρικά σε «Λιμάνι του διαβόλου». Το όνομα χρονολογείται από την οθωμανική κατοχή του νησιού, που τελείωσε το 1898. Τα Σεϊτάν Λιμάνια είναι σίγουρα ένας προορισμός για τον πιο τολμηρό ταξιδιώτη. Δεν είναι οργανωμένη παραλία, γι’ αυτό συνιστάται στους επισκέπτες να φέρουν τα δικά τους τρόφιμα, ποτά και άλλα είδη για προσωπική άνεση.

Λιμνοθάλασσα Γκιόλα, Θάσος

Η Γκιόλα είναι μια φυσική πισίνα που σχηματίζεται από βραχώδεις σχηματισμούς και βρίσκεται στην περιοχή Αστρίς στο νησί της Θάσου. Οι βράχοι που περιβάλλουν την πισίνα υψώνονται σε ύψος 8 μέτρων, δίνοντας την ευκαιρία σε κολυμβητές με αυτοπεποίθηση να βουτήξουν στα παρθένα και διάφανα νερά. Η πρόσβαση στην Γκιόλα απαιτεί μια σύντομη διαδρομή κατά μήκος ενός χωματόδρομου που ακολουθείται από μια πεζοπορία σε ένα βραχώδες μονοπάτι και συνιστάται να φοράτε κατάλληλα παπούτσια και να είστε προσεκτικοί.

Exit mobile version