Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

21

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σάμος αγριόχοιροι: Σε απόγνωση οι αγρότες
ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος αγριόχοιροι: Σε απόγνωση οι αγρότες

Σάμος αγριόχοιροι: Όπως λένε οι ίδιοι στην κάμερα της ΕΡΤ, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μέτρα

Αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι είναι οι αγρότες της Σάμου πού βλέπουν λίγο πριν τον τρύγο να καταστρέφεται η φετινή παραγωγή τους από τους αγριόχοιρους. Ο Γιώργος Λάφης, ο Νίκος Κονταξής και ο Κώστας Κρυσταλάκης βλέπουν τα αμπέλια τους λίγο πριν ξεκινήσει ο τριγητός του καλοκαιριού να είναι στην κυριολεξία κατεστραμμένα από την επέλαση των αγριόχοιρων. Σε ένα από τους δεκάδες αμπελώνες που υπάρχουν στο νησί, στον Μεσόκαμπο της Σάμου, οι αγριόχοιροι κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να καταστρέψουν τέσσερα στρέμματα αμπέλια που θα έδινε περίπου 5 τόνους λίγο πριν φτάσει να παραδοθεί για την παραγωγή του σαμιώτικού κρασιού.

Όπως λένε οι ίδιοι στην κάμερα της ΕΡΤ, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κάποια μέτρα, αφού το κόστος για να περιφράξουν τις περιουσίες τους, λόγω του ότι οι περισσότερες είναι διάσπαρτες, είναι πολύ μεγάλο και δυσβάσταχτο. Αυτό που προτείνουν σαν πρώτη λύση είναι να επικηρυχθούν οι αγριόχοιροι και να επιτραπεί άμεσα το κυνήγι για να προστατέψουν τις περιουσίες και τις αμπελοκαλλιέργειες. Δεν υπάρχουν αμπέλια δεν υπάρχουν κάποιες καλλιέργειες οπωροκηπευτικών που να μην έχουν καταστραφεί αυτή την περίοδο.

Μέχρι στιγμής μόνο στις περιοχές του Καρβούνη επειδή δεν έχουν ωριμάσει τα σταφύλια ακόμη δεν έχουν καταστραφεί οι παραγωγές. Πρέπει οι αγρότες να αποζημιωθούν για τη ζημιές που έχουν υποστεί και να παρθούν άμεσα μέτρα. Δεν μπορεί να πληρώνουμε αυξημένα κόστη για την καλλιέργεια όπως λιπάσματα και φάρμακα και την ώρα που πάμε να μαζέψουμε την παραγωγή μας να την βρίσκουμε κατεστραμμένοι, λένε μεταξύ άλλων στην κάμερα της ΕΡΤ. Τα τελευταία 3 χρόνια προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους φορείς να δοθούν αποζημιώσεις και κατ΄ επέκταση να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτών ο πληθυσμός του αγριόχοιροι στο νησί ξεπερνάει τους χίλιους.

Πηγή: ΕΡΤ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις