Η Σάμος είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τσουνάμι, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα “Tsunami Ready” της UNESCO. Ο Νίκος Καλλιγέρης, ερευνητής του γεωδυναμικού ινστιτούτου, επισήμανε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας ειδικά από τη στιγμή που το νησί είχε χτυπηθεί από τσουνάμι τον Οκτώβριο του 2020 μετά από σεισμό. Το τσουνάμι εκείνο είχε πλήξει κυρίως την πόλη της Σάμου και το Καρλόβασι, αν και σε μικρότερο βαθμό. Το πρόγραμμα της UNESCO, το οποίο προωθείται ως Tsunami Ready, στοχεύει στην ενίσχυση της πόλης και στη μείωση του κινδύνου από τσουνάμι στις παράκτιες ζώνες.
Το Tsunami Ready είναι μια διεθνής πρωτοβουλία με στόχο την οικοδόμηση μέτρων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας από τα τσουνάμι. Το πρόγραμμα προωθεί μια ολιστική προσέγγιση μέσω στρατηγικής ευαισθητοποίησης και περιλαμβάνει 12 δείκτες που χωρίζονται σε τρεις πυλώνες: εκτίμηση κινδύνου, ετοιμότητα και αντιμετώπιση ενός μελλοντικού τσουνάμι.
Ο κ. Καλλιγέρης ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και οποιοσδήποτε παράκτιος δήμος μπορεί να συμμετάσχει, εφόσον ακολουθήσει μια συλλογική προσπάθεια σε διάφορα θεσμικά επίπεδα.
Οι 12 δείκτες του προγράμματος περιλαμβάνουν:
• Καθορισμός Ζώνης Επικινδυνότητας: Ποια περιοχή μπορεί να πληγεί από τσουνάμι.
• Χάρτης Εκκένωσης: Ανάπτυξη σχεδίου εκκένωσης πληθυσμού σε περίπτωση προειδοποίησης ή σεισμού.
• Πινακίδες Πληροφόρησης: Τοποθέτηση πινακίδων για την ενημέρωση των πολιτών.
• Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση: Εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού για μέτρα αυτοπροστασίας και γενική πληροφόρηση για τον κίνδυνο τσουνάμι.
Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή ασκήσεων κάθε δύο χρόνια για τη διασφάλιση της ετοιμότητας.