Τα χειρότερα φαγητά στον κόσμο: Το… top 10 του Taste Atlas

PLUS

Τα χειρότερα φαγητά στον κόσμο: Το… top 10 του Taste Atlas

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πρόκειται για γεύματα και σνακ που δοκιμάζουν τα όρια των γευστικών ικανοτήτων και των στομαχιών

21.07.2024 | 09:37

Τα 10 πιάτα με τη χειρότερη βαθμολογία από όλο τον κόσμο παρουσίασε το Taste Atlas. Πρόκειται για γεύματα και σνακ που δοκιμάζουν τα όρια των γευστικών ικανοτήτων και των στομαχιών. Συγκεκριμένα, το Taste Atlas, ένας διαδικτυακός οδηγός γαστρονομικών εμπειριών, αποκάλυψε την ετήσια λίστα με τα 100 χειρότερα φαγητά σε όλο τον κόσμο στις 16 Ιουλίου και οι δέκα κορυφαίοι υποψήφιοι μπορεί να κάνουν ακόμη και τους πιο τολμηρούς φαγάδες να διστάσουν να δοκιμάσουν. Με γνώμονα πάνω από 335.106 αξιολογήσεις από την κοινότητά του, ο οδηγός τονίζει ότι οι κατατάξεις είναι υποκειμενικές και δεν πρέπει να καθορίζουν καθολικά την ελκυστικότητα του πιάτου. Από τα «ματωμένα ζυμαρικά» της Φινλανδίας μέχρι το διαβόητο «Luther burger» της Αμερικής, ταπιάτα με τη χειρότερη βαθμολογία – ανάμεσά τους στην πρώτη δεκάδα και ένα ελληνικό – καλύπτουν ηπείρους και πολιτισμούς.

Βέβαια, παρόλο που τα πιάτα αυτά μπορεί να μην αρέσουν σε όλους λόγω των έντονων γεύσεων, των υφών ή των αντισυμβατικών συστατικών τους, αντικατοπτρίζουν μοναδικές μαγειρικές παραδόσεις και τοπικές γεύσεις που συνεχίζουν να ιντριγκάρουν τους περίεργους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Αυτά είναι τα 10 χειρότερα πιάτα σε όλο τον κόσμο

1. Blodpalt, Φινλανδία

Παραδοσιακά από τη βόρεια Σουηδία και τη φινλανδική Λαπωνία, τα blodpalt είναι σκούρα καφέ ζυμαρικά που παρασκευάζονται από αλεύρι σίκαλης ή κριθαριού και αίμα ζώου, συνήθως αίμα ταράνδου. Στις παραλλαγές μπορεί να χρησιμοποιηθεί αίμα από άλλα ζώα, καθώς και μπαχαρικά και πουρές πατάτας. Γεμίζονται επίσης με σοταρισμένα κρεμμύδια και κύβους μπέικον, στη συνέχεια μαγειρεύονται με ζωμό κρέατος και σερβίρονται με τηγανιτό μπέικον ή χοιρινό κρέας, βούτυρο και μαρμελάδα βατόμουρο. Η έντονη γεύση και η μοναδική υφή του το καθιστούν ένα πιάτο που πολλοί είναι δύσκολο να εκτιμήσουν. Αυτό το πιάτο έλαβε 1,5 αστέρι από τα 5 στο Taste Atlas, με ένα επιβλητικό 40% των κριτικών να το «αντιπαθούν», καθώς ένας σχολίασε: «Φαίνεται τόσο αηδιαστικό όσο και η γεύση του. δεν ξανατρώω φαγητό lol».

2. Hákarl, Ισλανδία

Αυτή η εθνική λιχουδιά παρασκευάζεται από ζυμωμένο και αποξηραμένο κρέας καρχαρία της Γροιλανδίας. Το κρέας ζυμώνεται για έως και τρεις μήνες, στη συνέχεια αποξηραίνεται για άλλους τέσσερις με πέντε μήνες, πριν κοπεί σε κύβους και σερβιριστεί σε οδοντογλυφίδες με ένα σφηνάκι τοπικού αποστάγματος. Υπάρχουν δύο ποικιλίες: το μαστιχωτό, κοκκινωπό glerhákarl και το τρυφερό, λευκό skyrhákarl. Συχνά θεωρείται τροφή για τους γενναίους, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αμμωνία προκαλεί συχνά πνιγμό. Λαμβάνοντας μόνο 1,8 αστέρια από τα 5 στο Taste Atlas, πλήθος κριτικών περιέγραψαν το κρέας ως «μαστιχωτό» και «αηδιαστικό», καθώς και ότι έχει «έντονη μυρωδιά, σαν δημόσια τουαλέτα που έχει θεραπευτεί με χλωρίνη ή αμμωνία».

3. Bocadillo de sardinas, Ισπανία

Το Bocadillo de sardinas είναι ένα απλό σάντουιτς που φτιάχνεται με κονσερβοποιημένες σαρδέλες σε ισπανική μπαγκέτα (barra de pan), αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι τύποι ψωμιού, όπως ciabatta ή ψωμί ολικής αλέσεως.

Σάντουιτς με σαρδέλες

Οι σαρδέλες μπορούν να διατηρηθούν σε λάδι, σάλτσα ντομάτας ή ξύδι και να σερβιριστούν με διάφορα πρόσθετα συστατικά όπως πιπεριές, ντομάτες, μανιτάρια, βραστά αυγά, κόλιανδρο, μαρούλι, κρεμμύδια και άλλα. Η έντονη ψαρίσια γεύση και μυρωδιά των σαρδελών, ωστόσο, μπορεί να είναι απωθητική για πολλούς, με ένα άτομο στο X να γράφει στο Twitter: «Δεν θα ξαναφάω ποτέ σαρδέλα. Έφτιαξα ένα σάντουιτς χθες το πρωί, ήμουν άρρωστος και το έφαγα στο δωμάτιο. Το οποίο ήταν μια πολύ κακή απόφαση, επειδή μπορώ ακόμα να μυρίσω το ψάρι και μου προκαλεί τόση ναυτία». Ένας άλλος αστειεύτηκε: «Η στρατηγική μου για να ζήσω μέχρι τα 100 είναι να τρώω κάθε μέρα ένα σάντουιτς με σαρδέλα. Νομίζω ότι μπορεί να πετύχει, αρκεί να μη με σκοτώσει κανείς εξαιτίας της μυρωδιάς».

4. Τσέχικη σούπα ψωμιού (Chlebová polévka), Τσεχία

Αυτή η χωριάτικη σούπα ψωμιού είναι ένα παραδοσιακό τσεχικό πιάτο που παρασκευάζεται από μπαγιάτικο ψωμί, νερό, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Οι πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της ενίοτε πυκνώνουν με αυγά και ενισχύονται με γευστικούς ζωμούς ή ρίζες λαχανικών. Η chlebová polévka χαρακτηρίζεται από τη ρουστίκ γοητεία και την παχύρρευστη σύστασή της και είναι ένα συνηθισμένο σπιτικό πιάτο που παραδοσιακά απολαμβάνεται σκέτο ή συνοδεύεται από τραγανά κρουτόν. Στο Taste Atlas, το πιάτο βαθμολογείται με 2,2 αστέρια στα 5, με το 22% των κριτικών να «αντιπαθούν» τη σούπα, η οποία έχει επίσης βαθμολογηθεί ως η χειρότερη τσέχικη σούπα στον ιστότοπο.

5. Yerushalmi Kugel, Ισραήλ

Το Yerushalmi kugel είναι ένα αλμυρό casserole που φτιάχνεται από λεπτά noodles επικαλυμμένα με καραμελωμένη ζάχαρη, αναμεμειγμένα με αυγά, ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι, και στη συνέχεια ψήνονται μέχρι να σταθεροποιηθούν. Το πιάτο προέρχεται από την Ιερουσαλήμ τον 18ο αιώνα και αποτελεί βασικό συστατικό του Σαμπάτ και των εβραϊκών εορτών. Ωστόσο, ο συνδυασμός της γλυκιάς καραμέλας με τα αλμυρά ζυμαρικά μπορεί να αποδειχθεί ένα συγκεχυμένο παρασκεύασμα για κάποιους, με πάνω από το 67% των κριτικών του Taste Atlas να αισθάνονται «αδιάφοροι» αφού το δοκίμασαν, ενώ το 17% δεν το συμπάθησε καθόλου.

6. Ταϊλανδέζικα εντόσθια ψαριών με ξινό κάρυ (Kaeng tai pla), Ταϊλάνδη

Το Kaeng tai pla είναι ένα πικάντικο κάρυ από τη νότια Ταϊλάνδη που παρασκευάζεται με ζυμωμένα εντόσθια ψαριών και μια πικάντικη πάστα κάρυ. Η πάστα κάρυ περιλαμβάνει πιπεριές τσίλι, galangal, πάστα γαρίδας, κουρκουμά, κρεμμυδάκια, λεμονόχορτο και λαχανικά όπως μελιτζάνα και βλαστούς μπαμπού. Παραδοσιακά, το Kaeng tai pla παρασκευάζεται μόνο με ψάρι και οι περισσότερες ποικιλίες δεν χρησιμοποιούν γάλα καρύδας. Λόγω του έντονου, πικάντικου αρώματός του, σερβίρεται συνήθως με ρύζι στον ατμό στο πλάι. Παρόλο που το 50% των κριτικών στο Taste Atlas απόλαυσαν το πιάτο, κάποιοι το περιέγραψαν ως «απαίσιο» και ότι έχει «πολύ κακή γεύση».

7. Luther Burger, Η.Π.Α.

Με περισσότερες από 1.000 θερμίδες και έναν επιβλητικό μέσο όρο 45 γραμμαρίων λίπους ανά μερίδα, το Luther burger είναι ίσως ένα από τα πιο ανθυγιεινά burger στον κόσμο. Ωστόσο, ο μοναδικός συνδυασμός των συστατικών του το καθιστά εκπληκτικά γαστρονομική απόλαυση μεταξύ των λιγότερο συνειδητοποιημένων ως προς την υγεία καταναλωτών. Το συνηθισμένο ψωμάκι του μπιφτεκιού αντικαθίσταται από ένα κομμένο σε φέτες, ζαχαρωμένο ντόνατ (συνήθως Krispy Kreme).

Πέρα από αυτό, το Luther είναι ουσιαστικά ένα cheeseburger με μπέικον, και συνήθως σερβίρεται χωρίς λαχανικά ή καρυκεύματα. Φέρεται να εφευρέθηκε στο μπαρ Mulligan’s Bar στη Τζόρτζια, όταν ο σεφ λέγεται ότι ξέμεινε από τα συνηθισμένα ψωμάκια για χάμπουργκερ και επέλεξε ντόνατς αντ’ αυτού. Με βαθμολογία 2,1 αστέρια στο Taste Atlas, οι περισσότεροι κριτικοί γενικά απόλαυσαν τον γλυκό και αλμυρό συνδυασμό, αλλά ένα άτομο αστειεύτηκε: «Το δοκίμασα στο κολέγιο, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν το φάτε αυτό πάνω από την ηλικία των 30 ετών, ο γιατρός σας θα πάθει κρίση».

8. Χέλια σε ζελέ, Αγγλία

Τα χέλια με ζελέ είναι ένα παραδοσιακό street food των Cockney που παρασκευάζεται βράζοντας χέλια μέχρι να παράγουν τη δική τους ζελατίνη. Το κλασικό λονδρέζικο πιάτο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, όταν τα αυτοφυή χέλια ήταν εύκολα διαθέσιμα στον ποταμό Τάμεση και χρησιμοποιούνταν για να φτιάξουν ένα φθηνό και εύκολο γεύμα. Τα χέλια ψιλοκόβονται, βράζονται με βότανα για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια ψύχονται για να σχηματιστεί ένα ζελέ. Η υφή των χελιών σε ζελέ είναι λεπτή και μαλακή, και ενώ κάποιοι μπορεί να λένε ότι είναι δυσάρεστη, απολαμβάνεται εξίσου από πολλούς λόγω της ήπιας, ελαφρώς αλμυρής γεύσης της – παρόμοια με τη ρέγκα τουρσί, αλλά χωρίς την ασυνήθιστη «ψαρίλα». Τα χέλια συνήθως σερβίρονται με λευκό πιπέρι και ξύδι μαζί με κρεατόπιτα, πουρέ πατάτας και σάλτσα μαϊντανού.

Στο X, ορισμένοι χρήστες μοιράστηκαν τη στιγμή που αποφάσισαν να κάνουν το βήμα και να δοκιμάσουν την λιχουδιά αυτή, με έναν να γράφει στο Twitter: «Τελικά έφαγα χέλια σε ζελέ! Ήταν αηδιαστικά». Ένας άλλος έγραψε: «Είχαμε μια τόσο όμορφη μέρα μέχρι που αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τα χέλια σε ζελέ της Borough Market. Στην πραγματικότητα δεν είναι άσχημα από άποψη γεύσης. Αλλά η υφή και τα κόκαλα χρειάζονται λίγο… να τα συνηθίσεις».

9. Chapalele, Χιλή

Το Chapelele είναι ένα χιλιανό ψωμί που περιέχει μόνο δύο συστατικά: πατάτες και αλεύρι. Κατάγεται από το νησί Chiloé και παραδοσιακά μαγειρεύεται σε ένα curanto, μια τρύπα στο έδαφος που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του φαγητού. Παρόλο που συνήθως μαγειρεύεται στον ατμό, το ψωμί μπορεί επίσης να τηγανιστεί ή να ψηθεί και συνήθως τρώγεται ως σνακ ή σε συνδυασμό με μαγειρευτά και πιάτα με κρέας. Ωστόσο, η τυπικά πυκνή υφή και η απλή γεύση του μπορεί να μην αρέσει σε όλους, καθώς το 38% των κριτικών του Taste Atlas έμειναν αδιάφοροι μετά την κατανάλωση του πιάτου. Ένα άτομο συμβούλευσε να μην τρώτε το ψωμί αν έχει βράσει, καθώς δεν είναι «ούτε αλμυρό ούτε γλυκό» και έχει ως αποτέλεσμα η υφή του «να αλλάζει πολύ».

10. Σαλάτα με αγκινάρες, Ελλάδα

Η σαλάτα με αγκινάρες είναι μια σαλάτα από την Κρήτη, που παρασκευάζεται με νεαρές αγκινάρες, λεμόνι, ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Οι αγκινάρες βράζονται, τεμαχίζονται στα τέσσερα και περιχύνονται με μια σάλτσα από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο – ενώ στη σαλάτα προστίθεται ψιλοκομμένος άνηθος, αλάτι και πιπέρι, πριν ανακατευτούν όλα μαζί και σερβιριστούν. Οι έντονες, πικάντικες γεύσεις της αγκινάρας και του λεμονιού, ωστόσο, μπορεί να μην είναι του γούστου όλων, καθώς η σαλάτα βαθμολογήθηκε μόνο με 2,1 αστέρια στο Taste Atlas, καθώς και τοποθετήθηκε στο νούμερο ένα της λίστας «Χειρότερη σαλάτα στον κόσμο» του ιστότοπου.

Ετικέτες
Exit mobile version