Χαρίτα Μάντολες – Ανδρουλάκης: Μια συγκλονιστική αφήγηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτα Μάντολες – Ανδρουλάκης: Μια συγκλονιστική αφήγηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η συγκλονιστική αφήγηση της Χαρίτας Μάντολες στο Ν. Ανδρουλάκη για την τουρκική εισβολή -«Πώς να ξεχαστούν αυτά;»

21.07.2024 | 12:12

Το πρόσωπο-σύμβολο της κυπριακής τραγωδίας, την Χαρίτα Μάντολες συνάντησε στην Λεμεσό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την «μαύρη» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δημοσίευσε ένα απόσπασμα με τα συγκλονιστικά λόγια της γυναίκας που πριν από 50 χρόνια είδε μπροστά στα μάτια της να σκοτώνουν τον σύζυγό της, τον πατέρα της και άλλους στενούς της συγγενείς. «20 Ιουλίου ξυπνήσαμε με τις εκρήξεις. Άνοιξα το παράθυρο και είδα τον μαύρο καπνό να βγαίνει. Άρχισα να φωνάζω στον άντρα μου ” Αντρέα κάτι ακούμε” και μου είπε ήρθαν οι Τούρκοι» ακούγεται να λέει η κα Μάντολες, περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε πριν από μισό αιώνα. «50 χρόνια, εμάς μας φαίνεται σαν χθες. Το μωρό μου το κρατούσε ο πατέρας του και δεν περπατούσε. Πυροβόλησαν τον πατέρα, έπεσε κάτω και το παιδί φώναζε ”μπαμ, μπαμ μπαμπά μου”. Και ήταν ένας Τούρκος εκεί και εγώ έβλεπα ότι το παιδί ήταν ζωντανό. Και τους είπα αφήστε να το πιάσω και το άρπαξαν και το πέταξαν στα αγκάθια» διηγείται η κα Μάντολες στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ συνεχίζει με το πόσο βίαιοι ήταν οι Τούρκοι, βιάζοντας κοπέλες, χτυπώντας ηλικιωμένους. «Μπορούν να ξεχαστούν αυτά;» αναρωτήθηκε με πόνο ψυχής.

Μάλιστα έκανε και δύο συμβολικά δώρα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ένα κάδρο για την Κερύνεια, τονίζοντάς «για να θυμάσαι την Κερύνεια» και ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ζωή της. «Και στην Ελλάδα οι νεότερες γενιές πρέπει να μάθουν τι συνέβη για να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Όσο υπάρχει μνήμη, θα υπάρχει και αγώνας για μια δίκαιη λύση στη Μεγαλόνησο. Ήταν σημαντικό που η νέα γενιά μέσα από τη μικρή οθόνη, είδε τι τράβηξε ο ελληνισμός της Κύπρου» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν ανήκει σε μια ομάδα ηγετών, που υπονομεύουν το διεθνές δίκιο

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε και τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. «Θεωρώ αδιανόητο ότι αυτή τη μέρα ο Ερντογάν χαρακτήρισε ”ειρηνική επιχείρηση’ τον Αττίλα δείχνοντας ότι είναι αμετανόητοι. Προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και των αγνοουμένων, τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Αυτή η συμπεριφορά δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιης λύσης στη Μεγαλόνησο. Ο Ερντογάν ανήκει σε μια ομάδα ηγετών, που υπονομεύουν το διεθνές δίκιο και που δυστυχώς δεν συμβάλουν για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στο νησί σας» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Exit mobile version