Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί με αντιπαθούν: Χαρακτηριστικά που “διώχνουν” τους ανθρώπους από κοντά σου
PLUS

Γιατί με αντιπαθούν: Χαρακτηριστικά που “διώχνουν” τους ανθρώπους από κοντά σου

«Μην φοβάστε την τελειότητα. Δεν θα την πετύχετε ποτέ» είχε πει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Όλοι θέλουμε να μας συμπαθούν. Είμαστε αυτό που είμαστε, είτε αρέσουμε στους άλλους είτε δεν αρέσουμε. Υπάρχουν ωστόσο συμπεριφορές που εκλαμβάνονται από την πλειοψηφία ως ιδιαιτέρως αρνητικές: είναι αυτές που μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν αντιπάθεια. Και είναι τόσο συνηθισμένες αυτές οι συμπεριφορές. Μπορεί να μην είναι πάντα «σημαντικά» λάθη, αλλά πράγματα που συχνά παραβλέπουμε, και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Αυτό, μπορεί να ισχύει και στη δική σου περίπτωση. Η ψυχολογία, πάντως, έχει πολλά να πει γι’ αυτά τα ανεπαίσθητα λάθη. Παρακάτω, ακολουθούν 5 πράγματα που ίσως κάνεις, χωρίς να το καταλαβαίνεις, αλλά κάνουν τους άλλους να σε αντιπαθούν

Διακόπτεις πάντα τους συνομιλητές σου

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η συχνή διακοπή των άλλων μπορεί να σηματοδοτήσει ότι δεν ακούς πραγματικά ή ότι θεωρείς τις δικές σου σκέψεις πιο σημαντικές. Αυτό, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται υποτιμημένοι και «περιττοί». Να θυμάσαι, όσο περισσότερο ακούς, τόσα περισσότερα μαθαίνεις.

a group of women sitting next to each other at a bar

Αποφεύγεις την οπτική επαφή

Η οπτική επαφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Επικοινωνεί σεβασμό, προσοχή και ενδιαφέρον για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου ατόμου. Εάν, όταν μιλάς με κάποιον, κοιτάζεις συνεχώς το τηλέφωνό σου ή απλά δεν συναντάς το βλέμμα του συνομιλητή σου, μπορεί να στέλνεις λάθος μήνυμα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η έλλειψη οπτικής επαφής είναι μία από τις κύριες μη λεκτικές συμπεριφορές που οδηγούν σε αρνητικές εντυπώσεις.

Είσαι υπερβολικά σαρκαστικός

Ο σαρκασμός μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για το χιούμορ, όταν χρησιμοποιείται με φειδώ. Η ψυχολογία όμως, λέει ότι η συνεχής χρήση του σαρκασμού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο σε αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά, ο σαρκασμός μπορεί να φανεί σαν επιθετικότητα, ιδιαίτερα αν το άτομο που έχεις δίπλα σου, δεν σε γνωρίζει καλά.

Δεν αναγνωρίζεις τα συναισθήματα των άλλων

Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τα συναισθήματά τους, δεν αναζητούν πάντα συμβουλές ή λύσεις. Μερικές φορές, χρειάζονται απλώς κάποιον να τους πει: «Σε ακούω. Αυτό που περνάς είναι δύσκολο». Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους, δείχνεις σεβασμό και ενσυναίσθηση, κάτι που μπορεί να συμβάλει πολύ στην οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων.

Θέλεις να μιλάς μόνο για σένα

Σε όλους μας αρέσει να μιλάμε για τον εαυτό μας, τις εμπειρίες μας, τις σκέψεις μας. Κι αυτό, δεν είναι κακό. Πάντα, όμως, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να μοιραζόμαστε και να κυριαρχούμε στη συζήτηση. Όταν καταλαμβάνεις τη συζήτηση και δεν δίνεις στους άλλους την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, αυτό μπορεί να φανεί ως εγωκεντρισμός.

a woman in a bikini drinking a glass of wine

Εκτενές άρθρο έχουμε διαβάσει για το ίδιο θέμα και στο Forbes

1) Όταν η σοβαρότητα γίνεται ανυπόφορη…: Ολα θέλουν μέτρο σε αυτή τη ζωή: και η σοβαρότητα χρειάζεται αλλά και η χαλαρότητα. Οι άνθρωποι που είναι μονίμως σφιγμένοι (κυρίως λόγω δουλειάς) και δεν μοιράζονται κανένα θετικό συναίσθημα με τους γύρω τους γιατί είναι μονίμως απασχολημένοι και παθιασμένοι με το «καθήκον», δεν εμπνέουν συμπάθεια.

2) Οι άνθρωποι που μειώνουν τον εαυτό τους ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να καυχηθούν γι’αυτόν: Οι άνθρωποι που συνεχώς «αυτοτρολάρονται» μειώνοντας τον εαυτό τους, ενώ πίσω από αυτό κρύβεται η ανάγκη επιβεβαίωσης: αυτή η συμπεριφορά όταν γίνεται αντιληπτή μπορεί να ενοχλήσει ιδιαιτέρως τους γύρω σου.

3) Όταν δεν ακούς (πραγματικά!) τον συνομιλητή σου και σε νοιάζει μόνο αυτό που θα πεις: Οταν κάποιος αδιαφορεί για το τι του λέει ο συνομιλητής του και επικεντρώνεται μόνο σε αυτό που θέλει να πει, γίνεται ενοχλητικός σύμφωνα με το άρθρο του Forbes.

4) Oι άνθρωποι που δεν ελέγχουν τον θυμό τους και τα νεύρα τους προσβάλλοντας, μειώνοντας, τραμπουκίζοντας τους γύρω τους: Φωνές, βωμολοχίες, κλάματα, ξεσπάσματα: θέλει κι ερώτημα; Ποιος άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του θέλει νευρικούς ανθρώπους στο περιβάλλον του;

5) Οταν το κινητό γίνεται πιο σημαντικό από τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου: Οι άνθρωποι που δεν ξεκολλάνε από την οθόνη του κινητού ακόμα κι όταν δεν βρίσκονται μόνοι. Αυτή η συμπεριφορά θεωρείται ιδιαιτέρως αγενής και μπορεί ακόμα και να καταστρέψει την γνώμη του άλλου για σένα.

women's white sleeveless crop top

6) Η επίδειξη γνώσεων: Είναι ωραίο να έχεις γνώσεις και ακόμα πιο ωραίο να τις επιστρατεύεις όταν χρειαστεί. Για την πλειοψηφία, όμως, είναι κουραστικό το πιστεύεις ότι ξέρεις τα πάντα και να προσπαθείς να κερδίσεις την προσοχή με το υπενθυμίζεις στους γύρω σου τις γνώσεις σου.

7) Το κουτσομπολιό: Κανείς δεν αισθάνεται άνετα μπροστά σε έναν άνθρωπο που αποκαλύπτει πληροφορίες για την ζωή των άλλων. Οι άνθρωποι που αγαπούν το κουτσομπολιό δεν γίνονται εύκολα συμπαθείς από τους γύρω τους.

8) Οι άνθρωποι που δεν έχουν ανοιχτό μυαλό: Δεν είναι εύκολο να προκαλέσει συμπάθεια ένας άνθρωπος εμμονικός, με προκαταλήψεις, προσκολλημένος σε στερεότυπα.

9) Όταν γίνεσαι πολύ… αποκαλυπτικός για τον εαυτό σου, πολύ γρήγορα: Οι άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους με τον άλλο, διαλαλούν προσωπικές πληροφορίες δεν εμπνέουν θετικά συναισθήματα στους άλλους.

man standing holding green coconut during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις