Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ύπνος σε χωριστά κρεβάτια: Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο
PLUS

Ύπνος σε χωριστά κρεβάτια: Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που είχαν αυτή τη συνήθεια, πριν αποκαλυφθούν τα οφέλη της

Ο ύπνος είναι μία ζωτική ανάγκη για τον άνθρωπο τόσο σε ψυχικό όσο σε σωματικό επίπεδο. Ο εγκέφαλος ξεκουράζεται, η καρδιά ηρεμεί και το σώμα «αδρανοποιείται», προκειμένου να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να γεμίσει ενέργεια για την επόμενη ημέρα. Όταν λαμβάνουμε την απόφαση να συγκατοικήσουμε με τον άνθρωπό μας, αποκτούμε κι έναν σύντροφο στο κομμάτι του ύπνου. Μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας και απολαμβάνουμε μαζί την ξεκούρασή μας. Κι ενώ σχεδόν όλα τα ζευγάρια συνηθίζουν να κοιμούνται μαζί και δεν αποχωρίζονται ο ένας τον άλλον μέχρι το τέλος, υπάρχει και αυτή η – μικρή μεν αλλά υπάρχει – κατηγορία ζευγαριών, που από ένα σημείο και μετά προτιμάει να κοιμάται σε χωριστά κρεβάτια.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, λοιπόν, ειδικοί σε θέματα ύπνου διαπίστωσαν πως η απόφαση του ζευγαριού να κοιμάται σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες μετά από χρόνια σχέσης, κάθε άλλο παρά κακή είναι. Ειδικότερα, πρόκειται για μια κίνηση – ματ, που έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για το άτομο αυτό καθ’ αυτό όσο και για το ζευγάρι. Σύμφωνα με μια έρευνα της Ιατρικής Ακαδημίας Ύπνου που εδρεύει στην Αμερική, ένας στους τρεις Αμερικανούς κοιμάται σε χωριστό δωμάτιο από τον επί χρόνια σύντροφο/σύζυγό είτε μόνιμα είτε περιστασιακά. Τα στοιχεία αποκάλυψαν πως στις πλείστες περιπτώσεις οι άνδρες είναι εκείνοι που πηγαίνουν στον καναπέ ή στον ξενώνα. Κι ενώ περιμέναμε αυτό να συμβαίνει στα ηλικιωμένα ζευγάρια, μεγάλο ποσοστό των millennials έχει υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια.

man kissing woman's forehead while lying on bed

Ο Δρ Σίμα Κόχσλα υποστηρίζει πως ο επαρκής – 7 με 8 ώρες – και ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός πέρα από την προσωπική υγεία του καθενός και για την υγεία της σχέσης. Μελέτες αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους έχουν περισσότερη ένταση και νεύρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν σε σύγκρουση με τον σύντροφό τους. Την ίδια στιγμή, αναφέρει πως ζευγάρια που κατάφεραν να μείνουν ευτυχισμένα μαζί για 60 χρόνια, κοιμόντουσαν σε χωριστά κρεβάτια σχεδόν τη μισή διάρκεια της σχέσης τους.

couple hugging each other on bed

Πώς λειτουργεί, όμως;

Είναι λογικό, όσο μεγαλώνουμε, να χρειαζόμαστε περισσότερο ιδιωτικό χώρο. Συνεπώς, το κλειδί για τη σωστή επικοινωνία είναι η συζήτηση. Μια αναλυτική κουβέντα θα βοηθούσε τον σύντροφο/σύζυγό σου να καταλάβει τους λόγους που θα ήθελες να κοιμάστε χωριστά. Το ροχαλητό, η φασαρία, το φως, η επιθυμία να παρακολουθεί τηλεόραση μέχρι το πρωί, το πολύ πρωινό ξύπνημα και συνεπώς ο ήχος του ξυπνητηριού μπορεί να είναι κάποιοι από αυτούς. Ανάπτυξε τα επιχειρήματά σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα χαθεί η οικειότητα ή θα δημιουργηθεί κενό στη σχέση. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας θα είστε μαζί. Ο ύπνος έχει ύψιστη σημασία για την ψυχική υγεία, συνεπώς όταν τον απολαμβάνεις στο έπακρο, ξυπνάς με ανεβασμένη διάθεση, θετική ενέργεια και ωραία αύρα, που προφανώς γίνονται αντιληπτά και από τους γύρω σου. Όταν έχεις κοιμηθεί καλά, αντιμετωπίζεις το κάθε θέμα που προκύπτει με καθαρή σκέψη και λογική, συνεπώς σπάνια έρχεσαι σε ρήξη με το ταίρι σου, διατηρώντας έτσι την ισορροπία στη σχέση σας και απομακρύνοντας την τοξικότητα.

man in blue shirt lying on bed
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις