Σερβία – Ελλάδα: Μέτριο παιχνίδι της Εθνικής κόντρα στην Σερβία

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σερβία – Ελλάδα: Μέτριο παιχνίδι της Εθνικής κόντρα στην Σερβία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κωνσταντίνος Καραμάνογλου

Σερβία - Ελλάδα: Οι δηλώσεις του Σπανούλη

23.07.2024 | 17:30
Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Χθες (22/7) η Εθνική Ελλάδος αντιμετώπισε την Σερβία σε ένα φιλικό αγώνα, πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που γίνεται πρεμιέρα το Σάββατο 27/7. Η Εθνική δεν κατάφερε να νικήσει την Σερβία χάνοντας με σκορ 94-72.

Ο αγώνας

Με Γουόκαπ, Τολιόπουλο, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη ξεκίνησε η Ελλάδα, που χρειάστηκε 3’30” για να βάλει το πρώτο της καλάθι, μετά από 5 άστοχες προσπάθειες. Η Σερβία ήταν αυτή που είχε το πάνω χέρι σε όλη την περίοδο. Η ομάδα του Πέσιτς βρέθηκε στο +10 (23-13) στο 8′, διαφορά που έκοψε στη μέση η Εθνική (26-21, 10′) μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου.

Οι γηπεδούχοι ξεμάκρυναν εκ νέου (34-25) μέχρι τα μέσα της δεύτερης περιόδου, σε ένα σημείου που Σπανούλης και Πέσιτς δέχθηκαν από μία τεχνική ποινή. Η ανάπαυλα βρήκε την Ελλάδα στο -9 (48-39, 20′), με χαλημά ποσοστά ευστοχίας (9/19 δίποντα, 47% και 5/14 τρίποντα, 36%) και τον Αντετοκούνμπο να είναι ο μοναδικός διψήφιος παίκτης (11 πόντοι, 4 ριμπάουντ). Στον αντίποδα, ο Μπογκντάνοβιτς είχε 10 πόντους, Πετρούσεβ 9 πόντους, ο Γιόκιτς 8 πόντους, 7 ριμπάουντ και ο Αβράμπβιτς 6 πόντους, 5 ασίστ.

2ο μέρος

Η ομάδα του Πέσιτς μπήκε με φόρα στην τρίτη περίοδο και βάζοντας 5/6 τρίποντα ανέβασε ακόμα περισσότερο την τιμή της διαφοράς (72-58, 30′). Η κακή επιθετική λειτουργία της Ελλάδας είχε άμεσο αντίκτυπο και στην άμυνα, με αποτέλεσμα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να γνωρίσει την ήττα στο τελευταίο ματς, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας:

17/35 δίποντα, 9/26 τρίποντα, 9/14 βολές, 22 ριμπάουντ (6 επιθετικά – 16 αμυντικά), 19 ασίστ, 8 κλεψίματα, 14 λάθη , 1 μπλοκ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σπανούλη

“Γενικά ήταν ένα παιχνίδι που δεν πιάσαμε την απόδοση που θέλαμε. Είδαμε αρκετά Κάποια λίγα θα κρατήσουμε, πολλά θα βελτιώσουμε. Ήταν ό,τι καλύτερο για εμάς, για να ετοιμαστούμε για το επόμενο παιχνίδι, το οποίο είναι το πρώτο των Ολυμπιακών Αγώνων (σσ. κόντρα στον Καναδά).

Πιστεύω ότι η δουλειά μας στα ριμπάουντ ήταν φτωχή, ήταν 37-22. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα σε αυτό τον τομέα. Δεν σταματήσαμε την κυκλοφορία τους, είχαν 30 ασίστ, εμείς είχαμε 20 που είναι ένα καλό νούμερο, αλλά οι 30 είναι ένα εξωπραγματικό νούμερο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσουμε.

Δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες. Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Νικ και τι κάνει για την ομάδα μας, αλλά έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να βγουν μπροστά. Δεν το κάναμε όσο καλά θα ήθελα σήμερα. Ήμασταν διστακτικοί. Πιστεύω ότι οι Σέρβοι το ήθελαν παραπάνω από εμάς. Μας έδειραν μπασκετικά, μας έβγαλαν έξω απο το παιχνίδι μας και αυτό πρέπει να το προσέξουμε στους επίσημους αγώνες.

Εμένα δεν μου αρέσουν τα σερί. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Πέρασαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτούς. Σίγουρα δεν είμαι ευχαριστημένος, όπως θα ήθελα από έναν τέτοιο αγώνα, αλλά καμιά φορά ξέρεις στο μπάσκετ μια ήττα είναι σημαντικότερη από μια νίκη. Χρειαζόμασταν να δούμε και τα λάθη μας, όχι μόνο τα καλά μας, γιατί ακούω όλο ωραία πράγματα, αλλά χρειάζεται να βελτιώσουμε πολλά. Αυτό είναι το επίπεδο των ομάδων που θα κυνηγήσουν τα μετάλλια, οπότε πρέπει να βελτιωθούμε αρκετά, για να παρουσιαστούμε καλύτεροι.

Προσπαθήσαμε να μοιράσουμε τον χρόνο, να δοκιμάσουμε κάποια σχήματα, μιας και το παιχνίδι προσφερόταν για κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα η Σερβία είναι μια ομάδα φαβορί για μετάλλιο, έπαιζαν στην έδρα τους, σε γεμάτο γήπεδο. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όπως και εμείς. Το ότι χάσαμε ένα παιχνίδι δεν σημαίνει κάτι. Δεν μπορείς συνέχεια να κερδίζεις. Θα έρθουν και κακές μέρες. Εμείς πρέπει να δείχνουμε χαρακτήρα και να επανερχόμαστε δριμύτεροι. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Πιστεύω ένα πράγμα που είναι το DNA μας και η ταυτότητά μας να είμαστε physical, σκληροί και μαχητικοί. Δεν το κάναμε σήμερα. Βγήκαμε από τις συνήθειές μας, γιατί οι Σέρβοι έπαιξαν πολύ επιθετική άμυνα. Θέλουμε βελτιώση και στο ριμπάουντ. Εμείς πολλές φορές βγάζαμε μια άμυνα, αλλά χάναμε το ριμπάουντ. Στην επίθεση πρέπει να μην είμαστε διστακτικοί. Κάποιες φορές κολλούσε η μπάλα και δεν είχαμε καλή κυκλοφορία.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα κοπεί ψηλός ή κοντός από τη δωδεκάδα είπε:” Θα το μάθετε σύντομα. Όλα τα παιδιά έκαναν τεράστιο αγώνα. Και αυτά που κόπηκαν. Τις επόμενες ώρες θα μάθετε αυτόν που θα κοπεί”.

Τέλος ρωτήθηκε σχετικά με την παρουσία των Ελλήνων διεθνών στην Τελετή Έναρξης στο Παρίσι, ένα 24ωρο πριν από την πρεμιέρα με τον Καναδά στη Λιλ και απάντησε: “Σαν προπονητής θέλω η ομάδα να είναι ξεκούραστη. Σαν άνθρωπος δεν μπορώ να στερήσω αυτή τη δυνατότητα από τα παιδιά που θέλουν να τη ζήσουν (σσ. την Τελετή Έναρξης)”.

Exit mobile version