«Για τα παιδιά γινόμαστε ασπίδα»: Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

ΕΛΛΑΔΑ

«Για τα παιδιά γινόμαστε ασπίδα»: Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

«Για τα παιδιά γινόμαστε ασπίδα»: Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF δεσμεύεται να συμβάλλει στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας μέχρι το 2025

23.07.2024 | 14:28

Η καμπάνια της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας με τίτλο «Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα» ξεδιπλώνει μέσα από απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών, τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Το βίντεο της καμπάνιας αναδεικνύει τη σημασία της σωστής διατροφής και την ανάγκη συστηματικής άσκησης, χωρίς τα οποία τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να οδηγηθούν στην παιδική παχυσαρκία.

Με την εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας 2024-2026, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF, δεσμεύεται να συμβάλλει στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας μέχρι το 2025, μέσω της προώθησης της υγιεινών προτύπων ζωής (διατροφή, σωματική άσκηση κ.α.), ενώ παράλληλα περιλαμβάνει εθνικούς στόχους για τα παιδιά όσον αφορά την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική προστασία, τη δικαιοσύνη και την απασχόληση των νέων.

Η Δράση υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0

Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Ελλάδα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια σε αυτά και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα όπως, ενδεικτικά, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες. Η Δράση υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF και με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, δασκάλων και καθηγητών, διάσημων μαγείρων, γονέων και παιδιών, αθλητικών σωματείων και των τοπικών φορέων και κοινοτήτων, με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Next GenerationEU.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε:

«Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών μας. Τα στοιχεία που καταγράφονται είναι ανησυχητικά καθώς, η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό (37,5%) υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (2-14 ετών) στην Ευρώπη, με τα περισσότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά να είναι στις ηλικίες 5 έως 7 ετών (43%).

Σε συνεργασία με τη UNICEF, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Γινόμαστε ασπίδα για τα παιδιά μας, παρέχοντας σε αυτά και τις οικογένειες τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Στόχος μας είναι όχι απλώς ο έγκαιρος εντοπισμός της παιδικής παχυσαρκίας αλλά η πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτήν. Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά σε 60 σχολεία της χώρας και από το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοστεί καθολικά, σε εθνικό επίπεδο, ενώ το φθινόπωρο ξεκινά και αντίστοιχο πρόγραμμα για τους ενήλικες που περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους ακόμα και εξ αποστάσεως».

Η δήλωση του Διπλωματικού Εκπροσώπου του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) στην Ελλάδα, Δρ. Γασάν Χαλίλ, δήλωσε: «Η παγκόσμια ανταπόκριση και εξειδίκευση της UNICEF στον τομέα της παιδικής διατροφής, προσμετρά 75 και πλέον χρόνια. Η παιδική παχυσαρκία, βασικός παράγοντας κινδύνου για δεκάδες ασθένειες στην παιδική και ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου, έχει εξελιχθεί πλέον σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας σε πληθώρα κρατών ανά την υφήλιο.

Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το έργο του Υπουργείου Υγείας και του ελληνικού κράτους, μαζί με τους εταίρους υλοποίησης του προγράμματος, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παιδικής παχυσαρκίας μέσω σειράς στοχευμένων παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα, που προσβλέπουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στόχος μας, κάθε παιδί να μπορεί να απολαμβάνει μια υγιή παιδική ηλικία και να του δοθούν ισάξιες ευκαιρίες για να “χτίσει” ένα υγιές μέλλον».

Exit mobile version