Καιρός αύριο Τετάρτη 24/7: Μπουρίνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός αύριο Τετάρτη 24/7: Μπουρίνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Καιρός αύριο Τετάρτη 24/7: Η θερμοκρασία θα πέσει έως και 8 βαθμούς μέχρι την Παρασκευή (26/7)

23.07.2024 | 13:55

«Ανάσα δροσιάς», έστω και για λίγο, θα πάρουμε μετά τον παρατεταμένο καύσωνα που έπληξε το προηγούμενο διάστημα τη χώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις επόμενες μέρες ένας πολικός αεροχείμαρρος θα «σαρώσει» τη χώρα, ακολουθούμενος, ωστόσο, από νέο κύμα ζέστης. Ειδικότερα, όπως γράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο πολικός αεροχείμαρρος που πλησιάζει τη χώρα, φέρνει «δροσιά με το σταγονόμετρο» και μπουρίνια. Η θερμοκρασία θα πέσει έως και 8 βαθμούς μέχρι την Παρασκευή (26/7), ενώ από το σαββατοκύριακο θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά, αλλά όχι σε ανυπόφορα επίπεδα.

«Μετά από τον εξαντλητικό και 15νθήμερο περίπου καύσωνα, ενεργοποιείται η μεταφορά ψυχρότερου αέρα στην περιοχή μας με τη βοήθεια του πολικού αεροχείμαρρου (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να παρουσιάσει πτώση τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας (η οποία δυστυχώς δεν θα διαρκέσει πολύ) εκτός από τις ανάσες δροσιάς θα προκαλέσει δυνητικά και επικίνδυνες καταιγίδες.

Αναφορικά με την πτώση της θερμοκρασίας

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την πτώση της θερμοκρασίας, αυτή θα είναι της τάξης των 6-8 βαθμών μέχρι την Παρασκευή. Από το Σαββατοκύριακο σταδιακά θα αρχίσει να ξανά ανεβαίνει (ΟΧΙ σε ανυπόφορα επίπεδα)», σημειώνει ο μετεωρολόγος. Ο ίδιος εφιστά την προσοχή σε σχέση με τα μπουρίνια, τις καταιγίδες (πιθανών με έντονη κεραυνική δραστηριότητα) και τις χαλαζοπτώσεις, κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας, στις εξής περιοχές:

  • Τετάρτη (24/7): Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία
  • Πέμπτη (25/7): Μακεδονία, Θράκη

Σε σχέση με την εξέλιξη του καιρού ο Ιούλιος φαίνεται να μας αποχαιρετά με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες για τις βορειότερες ηπειρωτικές περιοχές και με περισσότερη ζέστη (2-4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά) για τις υπόλοιπες. Τέλος, 6 παγκόσμια προγνωστικά κέντρα συγκλίνουν στην άποψη ότι η πιθανότητα ο φετινός Αύγουστος να είναι πιο θερμός από τα συνηθισμένα είναι πάνω από 60-70%.Αρα δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε και άλλο επεισόδιο καύσωνα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία, που τα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι τις βραδινές ώρες, θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει τους 33 με 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-07-2024

Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σχεδόν στις κανονικές τιμές για την εποχή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-07-2024

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ανατολικά ηπειρωτικά και τις Σποράδες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Ετικέτες
Exit mobile version