Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2024: Οι πιθανότερες ημερομηνίες ανακοίνωσης

ΕΛΛΑΔΑ

Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2024: Οι πιθανότερες ημερομηνίες ανακοίνωσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2024: «Οι εκτιμήσεις δεν είναι βάσεις. Να μην πάει κανείς να νοικιάσει σπίτι αν δεν τις δει», τόνισε ο κ. Στρατηγάκης

23.07.2024 | 14:10

Τις εκτιμήσεις του για τις βάσεις των Πανελληνίων, την ώρα που η αγωνία για τους υποψηφίους και τους γονείς τους έχει χτυπήσει κόκκινο, παρουσίασε o εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης. «Οι εκτιμήσεις δεν είναι βάσεις. Να μην πάει κανείς να νοικιάσει σπίτι αν δεν τις δει», τόνισε ο κ. Στρατηγάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και ζητώντας από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων να κάνουν υπομονή μερικά 24ωρα ακόμη. «Τη Δευτέρα με Τρίτη (29-30/7) βγαίνουν οι βάσεις» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο δήλωσε για το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ότι «αναμένουμε πτώση από 40 έως 130 μόρια, λόγω κακών επιδόσεων στην Ιστορία και μειωμένων αριστούχων στα Αρχαία». Αντίστοιχα στα 500 – 600 μόρια αναμένεται η πτώση των βάσεων στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών λόγω των δύσκολων θεμάτων στη Φυσική και τα Μαθηματικά. «Είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση στο 2ο πεδίο λόγω της Φυσικής και των Μαθηματικών» επισήμανε ο κ. Στρατηγάκης.

Οι παράγοντες για τις μεγαλύτερες πτώσεις και αυξήσεις των βάσεων

Αντίθετα στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, αναμένεται μικρή άνοδος, παρά τις δυσκολίες στη Φυσική. «Στην Χημεία και τη Βιολογία οι υποψήφιοι είχαν εξαιρετικές επιδόσεις, οπότε αντέστρεψαν την κακή πορεία στη Φυσική», σημείωσε ο εκπαιδευτικός αναλυτής προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η Ιατρική Αθήνας θα ανέβει κατά περίπου 50 μόρια. Στο 4ο πεδίο των Οικονομικών και Διοικητικών Σπουδών, η άνοδος αναμένεται να φτάσει τα 250 μόρια λόγω καλύτερων επιδόσεων στο μάθημα της Οικονομίας. «Σε κάποια τμήματα μπορεί η άνοδος να φτάσει ακόμη και τα 300 μόρια ανάλογα με τη ζήτηση», επισήμανε ο γνωστός μαθηματικός.

Ο κ. Στρατηγάκης σημείωσε ότι οι σχολές με τις μεγαλύτερες πτώσεις και αυξήσεις βάσεων επηρεάζονται από τις επιδόσεις των φοιτητών και τη ζήτηση. «Υπάρχουν σχολές που γίνονται δημοφιλείς ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας», σχολίασε υπογραμμίζοντας τη σημασία των επαγγελμάτων του μέλλοντος, όπως η νοσηλευτική και η πληροφορική. «Η νοσηλευτική ανήκει στα επαγγέλματα του μέλλοντος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο», δήλωσε ενώ για τους μηχανολόγους μηχανικούς τόνισε ότι έχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τη δυνατότητα τηλεργασίας να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Exit mobile version