Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές μετά τα πρώτα 16 (μέχρι στιγμής) επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από αυτά, τα εννέα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία είναι στη Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενώ τα υπόλοιπα επτά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και όλα βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας. Όπως τονίζεται, οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στη ζώνη προστασίας (των 3 χλμ.) και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ολοκληρωθεί και από σήμερα το πρωί βρίσκονται στο πεδίο περισσότεροι από 100 κτηνίατροι, με 34 συνεργεία διενεργώντας ελέγχους.
Σήμερα Τετάρτη (24/07/2024) τα συνεργεία και οι κτηνίατροι που θα επιχειρούν θα είναι 39 και 110, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως σήμερα έχουν σταλεί 1.371 δείγματα στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών για έλεγχο. Επιπλέον, έως την ερχόμενη Παρασκευή (26/07/2024) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και στις δύο ζώνες επιτήρησης (των 10χλμ). Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν ελεγχθεί γύρω στα 124.000 ζώα (14.000 στην ΠΕ Τρικάλων και άνω των 110.000 στην ΠΕ Λάρισας). Στην περιοχή θα μεταβεί κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της ΕΕ, η EUVet, συνοδευόμενο από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πανώλη «χτύπησε» σε άλλες τρεις φάρμες
Σημειώνεται πως άλλες τρεις φάρμες βρέθηκαν θετικές στον ιό της πανώλης των μικρών μυρικαστικών. Και οι τρεις βρίσκονται κοντά στην αρχική φάρμα που βρέθηκε θετική, στο Δομένικο Ελασσόνας. Θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία της θανάτωση των ζώων που ξεπερνούν τα 1.500. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα αμνοερίφια που μετέδωσαν τη νόσο, εισήχθησαν από τη Ρουμανία και έχουν διανεμηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλη την περιφέρεια, ενώ τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά, μέχρι την Παρασκευή. Στα Τρίκαλα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ελέγχων και όλα τα δείγματα είναι αρνητικά.