Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

31

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νιγηρία κατώτατος μισθός: Διπλασιάζεται το ποσό, παραμένει εξωφρενικά χαμηλό
ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία κατώτατος μισθός: Διπλασιάζεται το ποσό, παραμένει εξωφρενικά χαμηλό

Οι Αρχές της Νιγηρίας μετά την ανακοίνωση του νέου νομοσχεδίου για τον κατώτατο, ωστόσο, προειδοποιούν για διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους ζωής

Η Νιγηρία με νέο νομοσχέδιο, αυξάνει τον κατώτατο μισθό από 30.000 στα 70.000 νάιρα, δηλαδή περίπου στα 39,60 ευρώ. Οι Αρχές της Νιγηρίας μετά την ανακοίνωση του νέου νομοσχεδίου για τον κατώτατο, ωστόσο, προειδοποιούν για διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους ζωής. Επίσης, ανακοινώθηκε την ώρα που στα social media γίνονται εκκλήσεις στους πολίτες, να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν τον Αύγουστο, για την οικονομική πολιτική του προέδρου. Στη Νιγηρία, σημειώθηκε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο των διεκδικήσεων εργατικών συνδικάτων για αυξήσεις μισθών. Παράλληλα, εκτός από την αύξηση του κατώτατου, μειώθηκε από τα πέντε στα τρία χρόνια η περίοδος ισχύος της συλλογικής σύμβασης στον δημόσιο τομέα της χώρας.Η υιοθέτηση του σχεδίου νόμου ήταν «σημαντική για τον νιγηριανό λαό», έκρινε ο Γκόντσγουιλ Ακπάμπιο, πρόεδρος της Γερουσίας και μέλος του κόμματος APC του προέδρου Μπόλα Τινούμπου. Στη Νιγηρία το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε δραματικά, αφότου ο πρόεδρος της χώρας έβαλε τέλος στη δαπανηρή επιδότηση των καυσίμων και χαλάρωσε τον έλεγχο των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος.

Ο πληθωρισμός έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ, στο 34,19% τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπέρασε το 40,87%, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της εθνικής υπηρεσίας στατιστικής της Νιγηρίας. Τα συνδικάτα αποδέχθηκαν την κυβερνητική πρόταση για την αύξηση του κατώτερου μισθού, έπειτα από μήνες αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, παρότι ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή που διεκδικούσαν. Η νέα μισθολογική κλίμακα έχει εφαρμογή στους εργαζόμενους στον ομοσπονδιακό δημόσιο τομέα, τους υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών, το προσωπικό των αεροδρομίων, τους εκπαιδευτικούς και άλλους.

woman in black framed eyeglasses holding yellow fruit

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις