Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σήμα κινδύνου από την ΕΛΑΣ: Απατεώνες με λογότυπα επιχειρούν να “σηκώσουν” λογαριασμούς
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου από την ΕΛΑΣ: Απατεώνες με λογότυπα επιχειρούν να “σηκώσουν” λογαριασμούς

Πώς δρουν

Το… σκαρφίστηκαν κι αυτό. Μέλη διεθνούς, σύμφωνα με τις ενδείξεις, συμμορίας του διαδικτύου, με e-mails και sms, που αποστέλλου σωρηδόν σε πολίτες, τους «ενημερώνουν» ότι δικαιούνται-τάχα- αποζημίωση από την Αστυνομία (!), αν έχουν πέσει θύματα απάτης!!!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στην περίπτωση που ο αποδέκτης τέτοιων μηνυμάτων και στις δύο μορφές, που ποαναφέρθηκαν, δώσει βάση και ακολουθήσει τις οδηγίες τους, δήθεν για να υποβάλει αίτηση, το λιγότερο που θα συμβεί, είναι να προδώσει τα προσωπικά στοιχεία e-banking και να δει τον τραπεζικό τους λογαριασμό να μηδενίζεται! Για τις νέες μεθόδους των διαδικτυακών απατεώνων, η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί με ανακοίνωσή της ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, με διακινούμενη ψευδεπίγραφη – απατηλή ιστοσελίδα, με τη χρήση του λογότυπου της Ελληνικής Αστυνομίας».

Πώς δρουν

Στη συνέχεια εξηγείται επακριβώς ο τρόπος. Πληροφορεί η ΕΛ.ΑΣ: «Ειδικότερα, οι δράστες έχουν δημιουργήσει και διακινούν με ηλεκτρονικό τρόπο (email, sms κ.ά.), υπερσύνδεσμο (link), που παραπέμπει σε απατηλή ιστοσελίδα, μέσω της οποίας, υποστηρίζεται ότι ένα θύμα απάτης, μπορεί να υποβάλλει αίτηση, προκειμένου να αποζημιωθεί, παραθέτοντας για το σκοπό αυτό προσωπικά του στοιχεία.

Το λογότυπο της ΕΛΑΣ

Μάλιστα, χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και άλλων επίσημων συμβόλων και Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στην απατηλή ιστοσελίδα και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ακολουθεί η εξήγηση του τι ακολουθεί: «Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι η ιστοσελίδα, που παραπέμπει ο υπερσύνδεσμος (link), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφη και απατηλή και αποστέλλεται από δράστες, που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος». Ετσι, προστίθεται, «παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» υπερσυνδέσμους από άγνωστες πηγές ή συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό».

Η προηγούμενη επίθεση

Λίγες ημέρες πριν και πάλι η ΕΛ.ΑΣ με επίσημη ανακοίνωσή της είχε πληροφορήσει ότι μέλη παρόμοιων συμμοριών, σε ανάλογες διαδικτυακές επιθέσεις, χρησιμοποίησαν-και βέβαια χρησιμοποιούν ακόμη- τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ενώ στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε εκείνη την περίπτωση, ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ « οι δράστες, προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Ανακοινώνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος. Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις