Δεν είμαι κοντά με τα αδέρφια μου: Ψυχολόγος εξηγεί γιατί είναι «απολύτως φυσιολογικό»

PLUS

Δεν είμαι κοντά με τα αδέρφια μου: Ψυχολόγος εξηγεί γιατί είναι «απολύτως φυσιολογικό»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η σχέση με τα αδέρφια άλλοτε είναι ιδανική κι άλλοτε προβληματική

25.07.2024 | 07:51

Τα αδέρφια μας είναι οι άνθρωποι που περάσαμε μαζί την παιδική ηλικία μας, μοιραστήκαμε το ίδιο σπίτι και έχουμε κοινά βιώματα. Αυτό το δέσιμο σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει και γίνεται ακόμα πιο δυνατό στην ενήλικη ζωή, ενώ σε άλλες χαλαρώνει και τα αδέρφια απομακρύνονται. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, η ψυχολόγος Νικόλ ΛεΠέρα έρχεται να σε ενημερώνει πως είναι «απολύτως φυσιολογικό» να μην είσαι κοντά με τα αδέρφια σου. Και αυτό είναι εντάξει. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με σένα αν δεν είσαι κοντά στα αδέρφια σου», ανέφερε σε μια ανάρτηση στα social media και χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να τοποθετηθούν και να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

«Ως κοινωνία, θεωρούμε ότι τα αδέρφια μας είναι οι καλύτεροι φίλοι μας. Αλλά, για πολλούς λόγους, μερικές φορές δεν υπάρχει αληθινός δεσμός ή ουσιαστική σχέση με τα αδέρφια μας», εξηγεί η Νικόλ ΛεΠέρα. Στη συνέχεια, παρέθεσε έξι από τους λόγος που μπορεί να κρατούν χωριστά δύο αδέρφια.

#1. Σε κακομεταχειρίζεται

#2. Μεγαλώσατε σε προβληματικό περιβάλλον και μάθατε να ανταγωνίζεστε για να κερδίσετε σεβασμό και αγάπη

#3. Δεν έχετε κοινά ενδιαφέροντα και δεν καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον

#4. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας

#5. Ζήσατε για χρόνια μακριά ο ένας από τον άλλον μετά την ενηλικίωση

#6. Οι γονείς σας χώρισαν και μεγαλώσατε διαφορετικά

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, όποια κι αν είναι η σχέση που έχεις με τα αδέρφια σου, δεν υπάρχει κανένας κανόνας και κανένα μοντέλο που να πρέπει να «υπηρετήσεις». Καμία σχέση δεν είναι δεδομένη και για καμία σχέση δεν πρέπει να πληγώνουμε τον εαυτό μας. Συνεπώς, αν εσύ με τα αδέρφια σου έχετε επιλέξει διαφορετικά μονοπάτια και οι δρόμοι σας κινούνται παράλληλα, δεν χρειάζεται να κατηγορείς τον εαυτό σου. Κάθε σχέση χρειάζεται τουλάχιστον δύο ανθρώπους να ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτή και να πράττουν αναλόγως.

Η Κλερ Λόου, ψυχοθεραπεύτρια και δασκάλα, μίλησε στο Good to Know για τη σχέση μεταξύ αδερφών, λέγοντας: «Από ψυχολογικής άποψης, το να μην νιώθεις κοντά με τα αδέρφια σου είναι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω συνεργαστεί με πολλά άτομα. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι οι σχέσεις των αδελφών επηρεάζονται βαθιά από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, τα κοντινά αδέρφια μπορεί να βιώσουν περισσότερη αντιπαλότητα καθώς ανταγωνίζονται για την προσοχή, ενώ εκείνα που βρίσκονται πιο μακριά μπορεί να έχουν μια πιο υποστηρικτική σχέση». «Αν νιώθεις απομακρυσμένος από τα αδέρφια σου, να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος και επίσης αυτό δεν σημαίνει ότι η οικογένειά σου έχει διαλυθεί». Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, συνεπώς είναι ανώφελο να συγκρίνεις τη δική σου οικογένεια με κάποιου άλλου. Το ότι δεν είστε κοντά, δεν σημαίνει ότι είστε και εχθροί. Είναι λογικό να μην ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους, ακόμα κι αν αυτοί οι άνθρωποι είναι τα αδέρφια μας.

Exit mobile version