Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να δροσίσω το σπίτι οικονομικά: Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο
PLUS

Πώς να δροσίσω το σπίτι οικονομικά: Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Πώς να δροσίσω το σπίτι οικονομικά: Τι μπορείς να κάνεις

Καθώς οι μέρες με υπερβολική ζέστη γίνονται όλο και περισσότερες κάθε χρόνο, τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με ακόμη πιο αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.  Εφαρμόζοντας μόνο μερικά εύκολα tips, οι καταναλωτές μπορούν να νικήσουν την ζέστη και να διατηρήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε χαμηλότερα επίπεδα. Η ενεργειακή απόδοση βοηθά στην αποφυγή ή τη μείωση της σπατάλης ενέργειας, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε χωρίς τόσες τύψεις το AC, ή άλλες συσκευές όπως είναι το πλυντήριο ρούχων ή η ηλεκτρική σκούπα ενώ καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια.

a bedroom with a bed and a large window

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε αυτό το καλοκαίρι για να επωφεληθείτε από τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης;

Αρχικά, οι αντλίες θερμότητας παρά το γεγονός ότι παραπέμπουν σε «θερμότητα» αποτελούν μια πιο καθαρή και πιο οικονομική επιλογή τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη. Οι αντλίες θερμότητας δροσίζουν το σπίτι σας όταν είναι ζεστό, ωθώντας την ανεπιθύμητη θερμότητα σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη, το καλοκαίρι, οι αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης αφυγραίνουν καλύτερα από τα τυπικά κεντρικά κλιματιστικά, με αποτέλεσμα λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Αλλά αυτό που κάνει τα συγκεκριμένα συστήματα τόσο επαναστατικά είναι ότι όταν αρχίσει να μπαίνει το φθινόπωρο και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, μπορείτε να αντιστρέψετε τη διαδικασία, αντλώντας θερμότητα από το εξωτερικό στο σπίτι σας για να το κρατήσετε ζεστό. Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως να είναι προτιμότερο να αγοράσετε μια αντλία θερμότητας αντί για ένα παραδοσιακό AC ή άλλο σύστημα θέρμανσης συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τη μείωση της πίεσης στο δίκτυο, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσα και έξω από το σπίτι σας ενώ μακροπρόθεσμα εξοικονομείτε χρήματα.

square white photo frame above white bedspread and pillows

Ένα συχνό πρόβλημα είναι οι διαρροές και τα «ανοίγματα». Συχνά, ο δροσερός αέρας μέσα στο σπίτι σας κυριολεκτικά «γλιστράει μέσα από τις ρωγμές», σπαταλώντας ενέργεια και χρήμα. Μία άλλη μέθοδος η οποία δεν είναι τόσο διαδεδομένη στα ελληνικά σπίτια είναι οι ανεμιστήρες οροφής, οι οποίοι διατηρούν την κυκλοφορία του αέρα και δημιουργούν ένα ευχάριστο εφέ ανέμου, καθιστώντας το δωμάτιο πιο δροσερό και επιτρέποντάς σας να βασίζεστε λιγότερο στο AC σας.

Η επίδραση της εξάτμισης ενός ανεμιστήρα οροφής μπορεί να κάνει το χώρο πιο δροσερό έως και 10 βαθμούς, ενώ για κάθε βαθμό παραπάνω στον θερμοστάτη σας, μπορεί να προκύψει έως και 5% εξοικονόμηση στο κόστος ψύξης. Βέβαια, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ανεμιστήρες είναι χρήσιμοι για όσοι ώρα βρισκόμαστε στον συγκεκριμένο χώρο και δροσίζουν εμάς, όχι τα δωμάτια, γι’ αυτό φροντίστε να τους απενεργοποιείτε όταν φεύγετε. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τον χειμώνα απλώς αλλάζοντας την κατεύθυνση που περιστρέφεται ώστε να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

white wooden framed glass window
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις