Τούρκοι ψαράδες Λέρος: Αλιευτικά ένα μίλι από την Αγία Μαρίνα

ΕΛΛΑΔΑ

Τούρκοι ψαράδες Λέρος: Αλιευτικά ένα μίλι από την Αγία Μαρίνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τουλάχιστον επτά ανεμότρατες σαν στολίσκος πλησίασαν και ψάρευαν πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές

26.07.2024 | 18:43

Τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν ένα μίλι από την Αγία Μαρίνα στη Λέρο, όπως καταγγέλλουν οι ψαράδες του νησιού. Τουλάχιστον επτά ανεμότρατες – και μάλιστα σε «σχηματισμό» σαν στολίσκος – πλησίασαν και ψάρευαν στις ελληνικές ακτές σήμερα Παρασκευή, νωρίς το πρωί, προκαλώντας την οργή των ντόπιων ψαράδων. Όπως φαίνεται στα βίντεο που δημοσιεύει η LiFO, τα τουρκικά αλιευτικά κινούνται συντεταγμένα, αδιαφορώντας για την απαγόρευση αλιείας τόσο κοντά στις ακτές προκειμένου να προστατεύονται και να αναπαράγονται τα αλιεύματα αλλά και για το γεγονός ότι ψαρεύουν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι ψαράδες της Λέρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στο δημαρχείο του νησιού, με πρόθεση να παραδώσουν τα φυλλάδιά τους. Όπως καταγγέλλουν, η κατάσταση αυτή με τα τουρκικά αλιευτικά που πλησιάζουν και ψαρεύουν στις ακτές του νησιού είναι καθημερινή, ενώ κατηγορούν το ελληνικό Λιμενικό Σώμα πως δεν επιχειρεί για να απομακρύνει τους Τούρκους ψαράδες, προς αποφυγήν εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι Έλληνες ψαράδες επισημαίνουν επίσης πως ενώ στους ίδιους δεν επιτρέπεται να πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ακτές, οι Τούρκοι ψαράδες μπαίνουν προφανώς στα ελληνικά χωρικά ύδατα και προκλητικά φτάνουν ως τις ελληνικές ακτές.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η LiFO κατέγραψαν τουρκικά αλιευτικά σήμερα το πρωί στο ένα μίλι από τις ακτές της Αγίας Μαρίνας, ένα από τα δύο κύρια λιμάνια της Λέρου. Οι ψαράδες της Λέρου εξαγριωμένοι και εξοργισμένοι, παρέδωσαν τα ναυτικά φυλλάδιά τους εις ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν πως είναι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απομακρύνουν οι ίδιοι τα τουρκικά ψαράδικα.

Exit mobile version