Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τρένα Παρίσι: Χάος στους σιδηροδρόμους μετά το σαμποτάζ
ΚΟΣΜΟΣ

Τρένα Παρίσι: Χάος στους σιδηροδρόμους μετά το σαμποτάζ

Τρένα Παρίσι: Τα προβλήματα δεν αναμένεται να αποκατασταθούν νωρίτερα από τη Δευτέρα

Χάος επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας μερικές ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι καθώς καλά προετοισμένα σαμποτάζ σε δομές και εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που αναμένεται να επηρεάσουν μέχρι και 800.000 επιβάτες όλο το Σαββατοκύριακο. Η επιδιόρθωση των προβλήματων δεν αναμένεται να γίνει πριν την Δευτέρα και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Γάλλοι είναι αν ζητούν «υπομονή» και «κατανόηση» από το επιβατικό κοινό που επέλεξε τα τρένα για να φτάσει στην Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τις διακοπές τους.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία Eurostar συνιστά στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν σήμερα μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έπειτα από τους βανδαλισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε το BBC. «Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους, όπου αυτό είναι δυνατό», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Νωρίτερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έχουν επηρεαστεί.

«Ήθελαν να κάψουν τις εγκαταστάσεις μας»

Σύμφωνα με το AFP οι περισσότερες από τις επιθέσεις ήταν εμπρηστικές με τους άγνωστους δράστες να τυλίγουν στις φλόγες βαγόνια τρένων. «Ήθελαν να κάψουν τις εγκαταστάσεις μας», είπε μια πηγή στο AFP. Οι αμαξοστοιχίες εκτρέπονται σε διαφορετικές γραμμές «αλλά θα πρέπει να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό από αυτές», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας. Η παράλυση στο σιδηροδρομικό δίκτου του Παρισίου έχει δημιουργήσει χάος σε κεντρικούς σταθμούς. Η SNCF κάλεσε τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να μείνουν μακριά από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, οι πολλοί επιβάτες που περιμένουν τα νέα για το τρένο τους κάθονται σετον σταθμό Gare Montparnasse. Κάποιοι έχουν βγάλει καρέκλες για κάμπινγκ, ενώ άλλοι παίζουν χαρτιά για να περιμένουν. Πολλά τρένα προς Άμστερνταμ, Βρυξέλλες και Λιλ έχουν καθυστερήσει σήμερα Παρασκευή. Ο κόσμος στην αίθουσα αναμονής γίνεται όλο και μεγαλύτερος όσο περνάει το πρωί, αλλά οι επιβάτες παραμένουν ψύχραιμοι. Η επισκευή «θα είναι ένα κομψοτέχνημα», λένε πηγές από τον γαλλικό σιδηρόδρομο. Εχουν κινητοποιηθεί, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι θα εργάζονται ασταμάτητα από τώρα μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, όπως εξήγησε ένας αξιωματούχος της SNCF το πρωί της Παρασκευής, διαβεβαιώνοντάς μας ότι «μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Η «μεγάλη έξοδος» των Γάλλων

Σήμερα δεν είναι μόνο η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μια σημαντική ημερομηνία για τους Παριζιάνους που ξεκινούν τις πολύμηνες καλοκαιρινές διακοπές τους. Ο μήνας Αύγουστος είναι σχεδόν ιερός για τους Παριζιάνους που συνήθως φεύγουν μαζικά για τις διακοπές τους. Το «grand départ» αρχίζει σήμερα, γεγονός που ώθησε το αφεντικό του σιδηροδρομικού δικτύου, την SNCF, να χαρακτηρίσει τη σημερινή ημέρα «ημέρα θλίψης» και «επίθεση στους Γάλλους». Όσο οι Γάλλοι λείπουν, οι τουρίστες είναι αυτοί που καταλαμβάνουν την πόλη, πολλοί επιλέγουν να απολαύσουν το Παρίσι ενώ είναι τρομακτικά άδειο.

Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χιλιάδες αθλητές θα πλεύσουν απόψε στο κέντρο του Παρισιού για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων μπροστά σε περισσότερους από 300.000 θεατές και ένα κοινό από VIP και διασημότητες από όλο τον κόσμο. Πολλοί Γάλλοι θα προσπαθούσαν επίσης να φτάσουν στην πόλη για να απολαύσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στην πρωτεύουσά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις