Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ένα 11χρονο αγόρι το 12ο θύμα της επίθεσης της Χεζμπολάχ – Ποιοι είναι οι Δρούζοι
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα 11χρονο αγόρι το 12ο θύμα της επίθεσης της Χεζμπολάχ – Ποιοι είναι οι Δρούζοι

Ισραήλ: Εκατοντάδες Δρούζοι είπαν το τελευταίο «αντίο» στο μικρότερο σε ηλικία θύμα της επίθεσης της Χεζμπολάχ στο Γκολάν.

Κηδεύτηκε σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου στο Ματζντάλ Σαμς το 12ο θύμα της δολοφονικής επίθεσης της Χεζμπολάχ στα υψίπεδα του Γκολάν, ένα 11χρονο αγόρι, το οποίο αγνοείτο για λίγο μετά την επίθεση. Εκατοντάδες Δρούζοι συγκεντρώθηκαν για να πουν το τελευταίο αντίο στο αγόρι που σκοτώθηκε το Σάββατο στην επίθεση με ρουκέτα, που στοίχισε συνολικά τη ζωή 12 παιδιών και νέων σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα Υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων είναι προσαρτημένο στο Ισραήλ. Οι δέκα από τους νεκρούς κηδεύτηκαν χθες, Κυριακή, στην μικρή αυτή πόλη Δρούζων με τους περίπου 11.000 κατοίκους και ο ενδέκατος στον μικρό οικισμό Εΐν Κουνίγια. Τα θύματα ήταν ηλικίας 10 ως 16 ετών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Εκτός από τους 12 νεκρούς, δεκάδες είναι αυτοί που τραυματίστηκαν από τη ρουκέτα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο από το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Η ρουκέτα ήταν ιρανικής κατασκευής και έφερε οβίδα 50 κιλών, η οποία εξερράγη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Χεζμπολάχ διέψευσε ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το φονικό αυτό πλήγμα. Στο μεταξύ, οικογένειες των παιδιών που σκοτώθηκαν, επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ. «Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει το τίμημα, οι ενέργειές μας θα μιλήσουν για εσάς» είπε στους συγγενείς ο Γκαλάντ και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να ανακτήσουμε την ασφάλεια, ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε τις ζωές σας όπως πριν».

 

Ποιοι είναι οι Δρούζοι

Οι Δρούζοι ή Δρούσοι αποτελούν ιδιαίτερη εθνότητα, που αριθμεί περίπου τα 1.000.000 πληθυσμό και κατοικεί σήμερα στην Ιορδανία, τον Λίβανο, στη Συρία και στη Γαλιλαία (Ισραήλ). Η εθνότητα αυτή είναι αξιοσημείωτη αφενός λόγω της ιδιάζουσας θρησκείας της και της κοινωνικής της οργάνωσης και αφετέρου για την έντονη ανυποταξία της. Οι Δρούζοι διακρίνονται σε τρεις κύριες ομάδες, καθώς και σε πολλές άλλες μικρότερες που ζουν μεμονωμένα μεταξύ τους. Σημαντικότερη ομάδα εξ αυτών είναι αυτή που διαμένει στην περιοχή Χαουράν, που βρίσκεται ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού (σήμερα στην περιοχή της Ιορδανίας), και που αριθμεί περί τους 600.000. Δεύτερη ομάδα είναι εκείνη που κατοικεί στις περιοχές Σουφ και Μετν του Λιβάνου η οποία αριθμεί 300.000 περίπου, και η τρίτη ομάδα που κατοικεί στις περιοχές Χασμπεγιά, Ρασεγιά, Ουασντή-αλ-Ατζέμ, Χομς, Χαμντίγια, και Σελιμίγια στην περιοχή Ελμών που αποτελεί σήμερα μέρος της νότιας Δαμασκού και της Χάμα στη Συρία.

Το 1948 οι ομάδες Δρούζων της Παλαιστίνης (Γαλιλαίας) ενσωματώθηκαν στο κράτος του Ισραήλ.

 

 

Θρησκεία των Δρούζων

Οι Δρούζοι ακολουθούν μια μονοθεϊστική και εθνική θρησκεία της οποίας οι κύριες αρχές υποστηρίζουν την ενότητα του Θεού, τη μετενσάρκωση και την αιωνιότητα της ψυχής. Οι περισσότερες θρησκευτικές πρακτικές των Δρούζων κρατούνται μυστικές. Οι Δρούζοι δεν επιτρέπουν σε ξένους να προσηλυτιστούν στη θρησκεία τους. Ο γάμος έξω από την πίστη των Δρούζων είναι σπάνιος και αποθαρρύνεται έντονα. Οι Δρούζοι διατηρούν την αραβική γλώσσα και τον πολιτισμό ως αναπόσπαστα μέρη της ταυτότητάς τους και τα αραβικά είναι η κύρια γλώσσα τους. Οι Επιστολές της Σοφίας είναι το θεμελιώδες και κεντρικό κείμενο της πίστης τους. Η θρησκεία των Δρούζων αποτελεί μια σύνθεση από Ισμαηλισμό (κλάδος του Σιιτικού Ισλάμ), Χριστιανισμό, Γνωστικισμό, Νεοπλατωνισμό, Ζωροαστρισμό,  Βουδισμό, Μανιχαϊσμό, Πυθαγορισμό και άλλες φιλοσοφίες και πεποιθήσεις. Είναι μια ξεχωριστή και μυστική θεολογία , η οποία δίνει έμφαση στο ρόλο του νου και της αλήθειας. Οι Δρούζοι πιστεύουν στη θεοφάνεια και τη μετενσάρκωση, Στο τέλος του κύκλου των επαναγεννήσεων, που επιτυγχάνεται μέσω διαδοχικών μετενσαρκώσεων, η ψυχή ενώνεται με τον Κοσμικό Νου (al-ʻaql al-kullī).

 

Τον Θεό τον αποκαλούν «Άκμπαρ» (= Μεγάλος) και τους εαυτούς τους τους αποκαλούν Μουσαχιντίν (= αγωνιστές). Θεωρούν ότι ο Άκμπαρ έχει ενσαρκωθεί 70 φορές, δηλαδή ανά μία φορά σε κάθε περίοδο ζωής του κόσμου, η τελευταία των οποίων ήταν τον 14ο αιώνα, στην ακμή του Φατιμίδη χαλίφη της Αιγύπτου Αλ-Χακίμ μπι-Αμρ Αλλάχ (= ο Θεία κελεύσει Άρχων). Πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, θεωρώντας την εμφάνισή του στη Γη μία από τις 70 προγενέστερες θεϊκές ενσαρκώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις