Διάγγελμα Νετανιάχου: «Έρχονται δύσκολες μέρες, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα»

ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Έρχονται δύσκολες μέρες, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ανέφερε τίποτα για την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς αλλά αναφέρθηκε μόνο στο χτύπημα στην Βηρυτό

31.07.2024 | 21:17

Το Ισραήλ θα απαντήσει με σθένος σε οποιαδήποτε επίθεση, διαμήνυσε απόψε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού ηγέτη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. «Πολίτες του Ισραήλ, έρχονται δύσκολες μέρες. Μετά το πλήγμα στη Βηρυτό αντηχούν απειλές απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το Ισραήλ θα επιβάλει βαρύ τίμημα σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας, από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ επέφερε συντριπτικά πλήγματα στους πληρεξούσιους του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, όπως στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Όμως δεν αναφέρθηκε στον θάνατο του Χανίγια, για τον οποίο έχουν διατυπωθεί απειλές για αντίποινα.

«Επιφέραμε σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς», είπε, αναφέροντας συγκεκριμένα τον Φουάντ Σουκρ που σκοτώθηκε στη Βηρυτό. «Εξοντώσαμε το δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα (του ηγέτη της Χεζμπολάχ) που ευθυνόταν ευθέως για τη σφαγή των παιδιών» στο Γκολάν, πρόσθεσε.

Βρέθηκε νεκρός ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ

Το πτώμα του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ βρέθηκε στα συντρίμμια του κτιρίου που βομβαρδίστηκε χθες, στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι «εξόντωσε» τον Σουκρ, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την επίθεση, το Σαββατοκύριακο, από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά στο υψίπεδο του Γκολάν. Η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν, δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ως αυτό το στάδιο τον θάνατο του Σουκρ.

Πανηγυρισμοί στο Ισραήλ για τον θάνατο του Χανίγια

Η είδηση των δολοφονιών έγινε σε μεγάλο βαθμό δεκτή με χαρά στο Ισραήλ, ως μέρος της ολοκλήρωσης της υπόσχεσης να κυνηγήσει τους υπεύθυνους για τη θηριωδία της 7ης Οκτωβρίου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με θριαμβευτικά μηνύματα. Ο υπουργός Amichai Chikli μοιράστηκε πλάνα του Χανίγια που φαίνεται να γνέφει στα συνθήματα «θάνατος στο Ισραήλ», με τη λεζάντα «Πρόσεχε τι εύχεσαι» σε μια ανάρτηση στο X. Θεωρήθηκε επίσης ως δικαίωση για τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τις αποτυχίες της 7ης Οκτωβρίου. «Αναβιώνει πραγματικά λίγο από τη χαμένη αξιοπρέπεια της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ», δήλωσε ο Tamir Hayman, ένας στρατηγός εν αποστρατεία που όπως και ο Yadlin διετέλεσε επικεφαλής των αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αλλά ο τακτικός αντίκτυπος δύο πολύπλοκων χτυπημάτων στην καρδιά περιφερειακών πρωτευουσών δεν θα αλλάξει τη συνολική θέση του Ισραήλ, 10 μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα, είπε. «Δεν παραγνωρίζω τη σημασία αυτού του γεγονότος, αλλά όσον αφορά τη συνολική στρατηγική στάση του Ισραήλ και την περίπλοκη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε για να σταματήσουμε τον πόλεμο και να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας, πραγματικά δεν αλλάζει πολλά», είπε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το στρατιωτικό της πλεονέκτημα τώρα για να πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την επιστροφή των ομήρων και στη συνέχεια να στρέψει την προσοχή της στην εξασφάλιση των βόρειων συνόρων. «Αν συνεχίσουμε [να βασιζόμαστε] σε αυτά τα πολύ καλά τακτικά επιτεύγματα, είμαστε ουσιαστικά στο ίδιο σημείο που ήμασταν και χθες», είπε.






Exit mobile version