Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

31

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νεκρός ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε σήμερα πως ο πολιτικός ηγέτης του δολοφονήθηκε στο Ιράν «σε ύπουλη σιωνιστική επίθεση».

Κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή», η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως ο πολιτικός της ηγέτης Ισμαήλ Χανίγια έπεσε θύμα δολοφονίας στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη. «Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα. Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε σήμερα «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.

 

Επιβεβαίωση από τις ιρανικές Αρχές

Την πληροφορία του θανάτου του Χανίγια επιβεβαίωσαν και οι Φρουροί της Επανάστασης —επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας— επισημαίνοντας ότι μαζί με τον Χανίγια δολοφονήθηκε και ο σωματοφύλακάς του. Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Είχαν σκοτωθεί 3 γιοι και 4 εγγόνια του

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως σκοτώθηκαν τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του Χανίγια σε αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επισκέπτονταν συγγενείς, την πρώτη ημέρα του εορτασμού του Έιντ αλ Φιτρ, της ολοκλήρωσης του ιερού μήνα του ραμαζανιού. «Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», είχε δηλώσει ο κ. Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στη Ντόχα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ. «Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν».

«Ο εχθρός νομίζω πως μπορεί να σπάει τη βούληση του λαού μας και να να ωθήσει τους ηγέτες να κάνουν παραχωρήσεις (…) Μπορεί να ονειρεύεται! Το αίμα που χύθηκε θα μας κάνει ακόμα πιο ανυποχώρητους», είχε προσθέσει ο ηγέτης της Χαμάς. «Οι διεκδικήσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν θα τις εγκαταλείψουμε. Αν ο εχθρός πιστεύει πως βάζοντας στο στόχαστρο του γιους μας στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων, και προτού η Χαμάς δώσει την απάντησή της, θα ωθήσει το κίνημα να αλλάξει θέση, απατάται». Ο Ισμαήλ Χανίγια, που εξελέγη πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, ζούσε μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας.

 

Ο κόσμος έγινε καλύτερος

Από την πλευρά τους οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ δήλωσαν σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ ότι δεν προτίθενται να απαντήσουν σε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ. Αν και το κράτος του Ισραήλ δεν έχει εκδώσει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του Χανίγια, ορισμένοι πολιτικοί της χώρας σχολίασαν τις εξελίξεις μέσω των social media. Ένας από αυτούς είναι ο ακροδεξιός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου, που αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ότι, μετά τον θάνατο του Χανίγια, ο κόσμος έγινε καλύτερος.

 

«Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να καθαριστεί ο κόσμος από αυτή τη βρομιά» σημειώνει στο post του ο Ελιγιάχου, διαμηνύοντας «όχι άλλες φανταστικές συμφωνίες ειρήνης/παράδοσης, κανένα έλεος». «Η σιδερένια γροθιά που θα τους χτυπήσει θα κάνει πιο εφικτή την ειρηνική συμβίωση με εκείνους που θέλουν την ειρήνη», προσθέτει ο Ισραηλινός υπουργός.

 

Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση για ειρήνη

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί από καιρό να παρουσιαστεί ως προστάτης των απανταχού σουνιτών μουσουλμάνων, στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Καταδικάζουμε την άθλια δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη» αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση να επιτύχει την ειρήνη. Η επίθεση αυτή έχει στόχο να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση για να σταματήσει το Ισραήλ, η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες συγκρούσεις» προσθέτει το τουρκικό υπουργείο.

Φόβοι γενίκευσης της σύρραξης

Η εξολόθρευση της φυσικής ηγεσίας των δύο οργανώσεων μέσα σε 24 ώρες από τους Ισραηλινούς «εγείρει φόβους για περαιτέρω σύγκρουση στην περιοχή» σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων ομάδων στη διμερή σύγκρουση. Ιδίως, όταν κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο γενίκευσης της υφιστάμενης σύρραξης σε έναν περιφερειακό πόλεμο, ενώ μαίνονται οι μάχες Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, με τον πληθυσμό της να ζει σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Σημειωτέον ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει δεσμευτεί να «καταστρέψει» ανώτερα στελέχη της ηγεσίας της Χαμάς, μετά την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, η οποία άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις