Τα σημάδια στα νύχια σας που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε

PLUS

Τα σημάδια στα νύχια σας που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κάποιες αλλαγές στα νύχια σας ενδέχεται να υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα υγείας

01.08.2024 | 16:10

Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα νύχια μας μπορούν να αποτελέσουν έναν καθρέφτη για την κατάσταση του οργανισμού μας. Αν και κάποιες αλλαγές μας μπορεί να είναι ακίνδυνες, κάποιες άλλες, όπως οι ραβδώσεις και τα βαθουλώματα, ενδέχεται να υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικού, υπάρχουν επτά σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε εάν παρουσιαστούν στα νύχια σας. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να εξασφαλίσετε ότι δεν αντιμετωπίζετε κάποια πάθηση.

 

Κουταλωτά νύχια

Τα νύχια που κυρτώνουν προς τα μέσα σαν κουτάλι μπορεί να είναι ένδειξη σιδηροπενικής αναιμίας. Αυτή η κατάσταση, που είναι συχνή μετά την εγκυμοσύνη, προκύπτει όταν το επίπεδο του σιδήρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, ωχρότητα και πονοκεφάλους. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και η κατανάλωση σιδηρούχων τροφών όπως το κόκκινο κρέας και τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν.

Χαλάρωση νυχιών

Η υπερθυρεοειδία, δηλαδή η υπερπαραγωγή ορισμένων ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση νυχιών από το δέρμα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, δυσκολία στον ύπνο, απώλεια βάρους και κόπωση. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Εύθραυστα νύχια

Η υποθυρεοειδία, δηλαδή η μειωμένη παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή, μπορεί να προκαλέσει εύθραυστα νύχια. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, αραίωση μαλλιών, δύσκαμπτες αρθρώσεις και καταθλιπτική διάθεση. Είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση το συντομότερο δυνατό μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

Κόκκινα ή μωβ σημάδια και καμπύλωση νυχιών

Τα κόκκινα ή μωβ σημάδια (σαν μώλωπες) κάτω από τα νύχια μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού. Ωστόσο αν δεν θυμάστε να έχετε τραυματιστεί, μπορεί να σχετίζονται με καρδιακή νόσο. Η δε καμπύλωση των νυχιών, όταν δηλαδή τα νύχια κυρτώνουν πάνω από τις στρογγυλές άκρες των δαχτύλων, μπορεί επίσης να υποδεικνύουν καρδιακή νόσο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεγάλη κόπωση, πρήξιμο στους αστραγάλους και πόνο στο στήθος ή το στομάχι.

 

Λευκά νύχια

Τα νύχια που γίνονται κατά δύο τρίτα λευκά με μια κόκκινη ή ροζ γραμμή στην άκρη μπορεί να είναι ένδειξη ηπατικής νόσου. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, κιτρινισμένο δέρμα και απώλεια όρεξης.

Μικρές εσοχές στα νύχια

Οι μικρές εσοχές στην επιφάνεια των νυχιών είναι συνηθισμένες σε άτομα με δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η αλωπεκία.

Οριζόντιες ραβδώσεις

Οι βαθιές γραμμές ή αυλάκια που διατρέχουν οριζόντια τα νύχια, γνωστές ως γραμμές Beau, συνήθως προκαλούνται από σοβαρές ασθένειες ή λοιμώξεις. Πολλοί άνθρωποι ανέπτυξαν τις γραμμές Beau μετά τη νόσο COVID-19. Αν παρατηρήσετε τέτοιες γραμμές, καλό είναι να συζητήσετε τη γενική σας υγεία με τον γιατρό σας.

Ετικέτες
Exit mobile version