Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

01

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παπαστεργίου: Η τεχνολογία δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Η τεχνολογία δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω

Αν ξεκινήσουμε σήμερα μια καινούργια Ελλάδα από το μηδέν, προφανώς θα είχαμε έναν και μόνο αριθμό»

Το πώς υλοποιείται σταδιακά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση του προσωπικού αριθμού ο οποίος θα αντικαταστήσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, αλλά και αλλαγές σε σχολεία και μαθήματα με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με την τεχνολογία. «Ήδη ο υπουργός Παιδείας έχει ανακοινώσει αυτές τις αλλαγές, αλλά και νέα μαθήματα τα οποία μπαίνουν και εναρμονίζονται πλέον με αυτές τις τεχνολογίες αλλά και τη νέα παιδεία που πρέπει να αποκτήσουμε για να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες σε αυτήν τη νέα ψηφιακή εποχή», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.

«Από τη μεριά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε απολύτως έτοιμοι. Τι περιμένουμε για να βγει ο προσωπικός αριθμός; Τη μέρα που θα βγει να μπορεί ο πολίτης σε όλο τον δημόσιο τομέα να πάει, να πει τον προσωπικό του αριθμό και να γίνει η δουλειά του πολύ πιο γρήγορα. Στην ουσία πρέπει να συντονιστούμε πλέον στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα» »Έχουμε τελειώσει με όλα τα νομικά ζητήματα, στην ουσία λέμε ότι θα πατήσουμε το ‘κουμπί’ μόλις έχουμε συντονιστεί άπαντες. Δεν είναι το καλοκαίρι κατάλληλη περίοδος, παρότι τυπικά και νομικά είμαστε απολύτως έτοιμοι. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού μόνο προβλήματα μπορείς να δημιουργήσεις όταν λανσάρεις κάτι τόσο καινούργιο και καινοτόμο αλλά και σημαντικό για τη δημόσια διοίκηση».

 

Τι θα κάνει ο προσωπικός αριθμός τον οποίο θα αποκτήσουν οι πολίτες;

«Το πρώτο έχει να κάνει με την τακτοποίηση των μητρώων. Αν ξεκινήσουμε σήμερα μια καινούργια Ελλάδα από το μηδέν, προφανώς θα είχαμε έναν και μόνο αριθμό. Δε θα είχαμε ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ ούτε αριθμό ταυτότητας. Επειδή αυτό δεν έγινε και δομήθηκαν τα διαφορετικά μητρώα του κράτους με ξεχωριστούς αριθμούς, ερχόμαστε με αυτόν τον έναν αριθμό να συνενώσουμε τα μητρώα και θα διορθώσουμε όποια ανακολουθία υπάρχει». «Ο σκοπός είναι με την καινούργια διαδικασία, αυτήν του προσωπικού αριθμού, να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα χωρίς να πρέπει να αποδεικνύουμε συνέχεια ποιοι είμαστε», λέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζοντας:

«Τώρα πλέον είναι η ώρα, μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών και άλλα υπουργεία, να καταργήσουμε γραφειοκρατία γι’ αυτό και έχουμε ήδη αναγγείλει την κατάργηση των 10 πιο δημοφιλών πιστοποιητικών τα οποία δημιουργούν εκατομμύρια διαδικασίες κάθε χρόνο». «Η τεχνολογία δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω. Πρέπει να είναι συμπεριληπτική και αυτή η συμπερίληψη μπορεί να έχει κάποιες πολύ απλές διαδικασίες αλλά σίγουρα έχει και διαδικασίες χωρίς καθόλου πληροφορική διότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν. Γι’ αυτό και κρατάμε πάντα, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, όλες τις κλασικές γραμμές, όσο και αν αυτό παράγει παραπάνω κόστος, γιατί όλοι θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες» επισημαίνει.

Η αρχή μιας νέας εποχής

«Στην ουσία είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Σε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε να κάνουμε κάποια πράξη στο ελληνικό Δημόσιο και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αντληθούν μόνες τους, και όταν μιλάμε για κάποιον φορέα ιδιωτικό, η συναίνεσή μας μπορεί να μας λύσει τα χέρια χωρίς να χρειαστεί να μπούμε στο gov.gr και να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πιστοποιητικό, πολύ περισσότερο χωρίς να πάμε με φυσική παρουσία κάπου. Το ίδιο πράγμα θα γίνει σε περίπου έναν μήνα, είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, και για τους παρόχους ενέργειας».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις