Σιμόν Μπάιλς για ψυχική υγεία: «Πριν πίεζα το τραύμα μου, τώρα έμαθα να μιλάω γι’ αυτό και να το απελευθερώνω»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σιμόν Μπάιλς για ψυχική υγεία: «Πριν πίεζα το τραύμα μου, τώρα έμαθα να μιλάω γι’ αυτό και να το απελευθερώνω»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

«Παλιά θεωρούσαμε τη θεραπεία ως αδυναμία, τώρα τη σκέφτομαι ως δύναμη», παραδέχτηκε η Σιμόν Μπάιλς

02.08.2024 | 13:00

Η Σιμόν Μπάιλς κατέκτησε το έκτο χρυσό Ολυμπιακό της μετάλλιο, και το δεύτερο στους Αγώνες του Παρισιού, την Πέμπτη, καθώς απέκρουσε τη σκληρή πρόκληση της Βραζιλιάνας Rebeca Andrade και κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τελικό του σύνθετου αθλήματος γυναικών. Η συμπατριώτισσα της Σιμόν Μπάιλς, η Σουνίσα Λι, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Η 27χρονη επέστρεψε στην κορυφή της παγκόσμιας ενόργανης γυμναστικής οκτώ χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου της Ολυμπιακού τίτλου στο σύνθετο άλμα στο Ρίο, και έγινε μόλις η τρίτη γυναίκα στην ιστορία που κερδίζει τον σημαντικότερο τίτλο του αθλήματος περισσότερες από μία φορές, μετά τη Λαρίσα Λατίνινα από τη Σοβιετική Ένωση (1956 και 1960) και τη Βέρα Κασλάβσκα από την Τσεχοσλοβακία (1964 και 1968).

Η Μπάιλς έγινε επίσης η γηραιότερη Ολυμπιονίκης στο σύνθετο άλμα γυναικών από τη Μαρία Γκοροχόφσκαγια της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία κέρδισε το χρυσό το 1952 όταν ήταν 30 ετών. Γίνεται η έκτη συνεχόμενη Αμερικανίδα που κατακτά τον τίτλο μετά τη Sunisa Lee (2021), την ίδια την Biles (2016), την Gabby Douglas (2012), τη Nastia Liukin (2008) και την Carly Patterson (2004). Το ιστορικό χρυσό σηματοδότησε το 39ο μετάλλιο της καριέρας της μεταξύ Ολυμπιακών Αγώνων και παγκόσμιου πρωταθλήματος, επεκτείνοντας το ρεκόρ της ως η πιο πολυβραβευμένη γυμνάστρια στην ιστορία. Από την κατάκτηση του πρώτου της εθνικού τίτλου το 2013, έχει κερδίσει όλα τα αγωνίσματα σε όλους τους αγώνες που έχει συμμετάσχει.

Λίγο μετά την εντυπωσιακή παρουσία της στους αγώνες, η Σιμόν Μπάιλς μίλησε στο podcast «Making Space with Hoda Kotb» για την ψυχοθεραπεία και τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχική υγεία της. Το επεισόδιο δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου και η επιτυχημένη αθλήτρια αναφέρθηκε με ειλικρίνεια στις αλλαγές που έχουν συμβεί στη ζωή της, μετά από αυτή την απόφαση. «Πάντα προσπαθούσα να παραμείνω αυθεντική με τον εαυτό μου, έτσι νιώθω σαν κάτι καινούργιο, είμαι λίγο μεγαλύτερη, πιο ώριμη, άρα δεν απολογούμαι», εξομολογήθηκε η Σιμόν Μπάιλς. Και συνέχισε: «Αισθάνομαι πιο ελεύθερη, κάνοντας αυτές τις συνεδρίες, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Νιώθω καλύτερα, και ξέρω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας μου. Έτσι, το να μένεις σε αυτό, ελαφρύνει πολύ το φορτίο».

Η Σιμόν Μπάιλς επισήμανε πως η θεραπεία δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη. Δύναμη να αντιμετωπίσεις με ευθύτητα τις αρνητικές και αγχωτικές σκέψεις και να διεισδύσεις στον πυρήνα της πληγής, θέλοντας να τον επουλώσεις. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη, ωστόσο το θετικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο.

«Νομίζω ότι παλαιότερα θεωρούσαμε τη θεραπεία ως αδυναμία, και τώρα τη σκέφτομαι ως δύναμη. Και αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω αυτό που περνάω, τότε αυτό πρέπει να κάνω. Και τώρα αποτελεί μέρος της ρουτίνας μου», εξομολογήθηκε.

Το 2020, η Σιμόν Μπάιλς είχε καταρρεύσει ψυχικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και αυτή η αντίδραση του οργανισμού της ήταν απόρροια του τραύματος που έκρυβε μέσα της. Η πολυβραβευμένη αθλήτρια κατηγόρησε τον Λάρι Νάσαρ, τον πρώην γιατρό της Εθνικής Ομάδας Γυμναστικής των ΗΠΑ, για σεξουαλική κακοποίηση, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως παράγοντες της ομάδας γνώριζαν, όμως τον συγκάλυπταν εις βάρος των αθλητριών.

«Είχα δαίμονες. Πρέπει να κρατήσω τους δαίμονες μακριά», ανέφερε η Σιμόν Μπάιλς στις συναθλήτριές της το 2020. Κάνοντας μια προσωπική ανασκόπηση για εκείνη την πολύ δύσκολη και πιεστική περίοδο της ζωής της, η 26χρονη αθλήτρια σημειώνει: «Νομίζω ότι, πριν, πίεζα το τραύμα μου, και τώρα έμαθα να μιλάω για αυτό και να το απελευθερώνω. Οπότε με βοήθησε πραγματικά, και γι’ αυτό κάνω αυτό που κάνω σήμερα».

 

Exit mobile version