Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πανώλη αιγοπροβάτων: Στο κοτόπουλο το «έριξαν» οι Λαρισαίοι
ΕΛΛΑΔΑ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Στο κοτόπουλο το «έριξαν» οι Λαρισαίοι

Τι γίνεται στα κρεοπωλεία και τα ψητοπωλεία

Η έξαρση της πανώλης των μηρυκαστικών σε περιοχές της Λάρισας και της Θεσσαλίας έχει επηρεάσει την κατανάλωση αρνίσιου και πρόβειου κρέατος, με κρεοπώλεις και ιδιοκτήτες ψητοπωλείων να μην μπορούν να προμηθευτούν λόγω της απαγόρευσης στις μετακινήσεις των ζώων, ενώ και οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Π.Ε. Λάρισας, κ. Ευάγγελος Ρίζος, εξηγεί ότι εξαιτίας της πανελλαδικής απαγόρευσης στις μετακίνησης των αιγοπροβάτων, δεν υπάρχει εμπόρευμα στην αγορά, επομένως το ζήτημα δεν τίθεται εξαρχής στο αν θα το ζητήσει ή όχι ο καταναλωτής, σύμφωνα με το onlarissa.gr. «Ο κόσμος ρωτάει για την πανώλη, θέλουν να μάθουν πώς είναι ακριβώς τα πράγματα», προσθέτει έπειτα. «Θεωρώ ότι είναι σε ήπια μορφή, δεν είναι κάτι για να ανησυχούν πάρα πολύ. Έχουμε ενημερωθεί ότι ναι, μεταδίδεται η νόσος στα ζώα, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δημόσια υγεία».

Όπως εξηγεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, που διαχρονικά η κίνηση μειώνεται κατά πολύ, λόγω των διακοπών μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού, το πρόβλημα δεν έχει γίνει ακόμα ιδιαίτερα εμφανές. «Επειδή είναι πολύ λίγο το χρονικό διάστημα και μιλώντας σε τοπικό επίπεδο για την πόλη μας, ούτως η άλλως κάθε εποχή αυτόν τον μήνα δεν έχουμε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματά μας». «Αυτό που μας έχει μείνει είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και βασικά το κοτόπουλο», τονίζει έπειτα, μιλώντας για τις επιλογές των πελατών.

«Κάνουν τις επιλογές τους μέσα από τα εναπομείναντα κρέατα που υπάρχουν στα καταστήματά μας». «Θεωρώ ότι εάν συνεχιστεί αυτό, θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν γίνει άρση της μετακίνησης των ζώων, για να έχουμε την κανονική ροή όπως πριν», αναφέρει. «Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε και τη διαφορά, έχοντας ένα μέτρο σύγκρισης. Αν συνεχιστεί θα είναι έντονο, γιατί με την επιστροφή του κόσμου θα μπούμε κι εμείς σε μια σειρά». «Ευελπιστώ ότι θα γίνει γρήγορα άρση της απαγόρευσης μετακίνησης και δεν θα έχουμε τα προβλήματα που έχουμε τώρα. Πάλι ο κόσμος θα έχει επιφυλάξεις, δεν θα ψωνίζει τόσο εύκολα αρνί και πρόβειο, αλλά τουλάχιστον εμείς θα έχουμε στα καταστήματά μας».

Η απαγόρευση της διακίνησης του κρέατος θέτει φυσικά εμπόδια και στα ψητοπωλεία. «Ο κόσμος που έρχεται, ζητάει και αρνάκι και άλλα κρέατα, που είναι σε έλλειψη αυτό τον καιρό. Δεν βρίσκω, γιατί είναι κλειστά τα σφαγεία», αναφέρει ο ιδιοκτήτης, κ. Γιάννης Κωνσταντίνου. «Παρόλα αυτά ο κόσμος τα ζητάει, δεν δείχνει να έχει φοβηθεί ή να έχει ταραχτεί από όλα αυτά», προσθέτει. «Δεν υπάρχει κανένας πανικός. Σου λένε “θέλω αρνάκι”, τους λέω ότι δεν βρίσκω γιατί είναι κλειστά τα σφαγεία και σου λένε “ναι, το διάβασα”, αλλά το προσπερνούν». Όπως αναφέρει, εφόσον η κατανάλωση αρνιού είναι απαγορευτική, αυτή την περίοδο υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση για το ψητό κοτόπουλο.

Πηγή: onlarissa.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις