Intersex Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Μπαχ υπερασπίζεται τις αθλήτριες της πυγμαχίας

ΚΟΣΜΟΣ

Intersex Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Μπαχ υπερασπίζεται τις αθλήτριες της πυγμαχίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Intersex Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Αναμφίβολα είναι γυναίκες»

03.08.2024 | 16:11

Η Αλγερινή πυγμάχος Ιμάνι Κελίφ και η -δύο φορές- παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ είναι γυναίκες που έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το παραπάνω δήλωσε σήμερα (3/8) ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ. Οι δυο τους έλαβαν άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 μετά την αποτυχία των κανόνων επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας που εμποδίζουν τους αθλητές με ανδρικά χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών. Η ΔΟΕ πέρυσι αφαίρεσε από την IBA την αναγνώριση ως κορυφαίο όργανο της πυγμαχίας και ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης πυγμαχίας Παρίσι 2024.

«Μιλάμε για γυναικεία πυγμαχία. Έχουμε δύο πυγμάχους που γεννήθηκαν ως γυναίκες, μεγάλωσαν ως γυναίκες, που έχουν διαβατήρια ως γυναίκες και που αγωνίζονται για πολλά χρόνια ως γυναίκες και αυτός είναι ένας σαφής ορισμός της γυναίκας», είπε ο Τόμας Μπαχ συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία για το ότι ήταν γυναίκες». Η ΔΟΕ είπε ότι η απόφαση της IBA να τις αποκλείσει πέρυσι ήταν αυθαίρετη και ήταν η κύρια αιτία για την οργή που έχει σαρώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η IBA έκανε δυσφήμιση κατά της Γαλλίας, κατά των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά της ΔΟΕ»

Ο Τόμας Μπαχ είπε ότι η θέση της IBA ήταν μέρος αυτού που είπε ότι ήταν μια εκστρατεία δυσφήμισης: «Αυτό που είδαμε από τη διεθνή ομοσπονδία από την οποία έπρεπε να αποσύρουμε την αναγνώριση, ότι έχουν αναλάβει πριν από αυτούς τους Αγώνες μια εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Γαλλίας, κατά των Αγώνων, κατά της ΔΟΕ», είπε ο Μπαχ. «Έχουν κάνει μια σειρά από σχόλια σχετικά με αυτό, τα οποία δεν θέλω να επαναλάβω».

Ο πρόεδρος της IBA Ουμάρ Κρέμλεφ, ένας Ρώσος επιχειρηματίας, έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Μπαχ και της ΔΟΕ για την απόφαση να επιτραπεί στις δύο αθλήτριες να αγωνιστούν στους Αγώνες: «Θα ζητούσα από όλους να σεβαστούν αυτές τις γυναίκες, να τις σέβονται ως γυναίκες και ως ανθρώπινα όντα», είπε ο Μπαχ. «Όταν μιλάς για ανθρώπινα δικαιώματα, τότε έχεις το ανθρώπινο δικαίωμα κάθε γυναίκας να συμμετέχει σε γυναικείο διοργάνωση».

Ο πατέρας της Κελίφ, Αμάρ είπε στο Reuters ότι ήταν υπερήφανος για την κόρη του και την υποστήριξε να κερδίσει ένα μετάλλιο για την Αλγερία. Ο Μπαχ είπε ότι η ΔΟΕ ήθελε να διατηρήσει την πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεδομένου του κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζει, ειδικά για τα μειονεκτούντα μέρη της κοινωνίας, αλλά έπρεπε να δημιουργηθεί μία νέα παγκόσμια ομοσπονδία. «Πολύ ξεκάθαρα ναι», είπε όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να δει την πυγμαχία στους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η πυγμαχία είναι ένα από τα πιο παγκόσμια αθλήματα, ένα άθλημα με πολύ υψηλές κοινωνικές αξίες. Σε κάθε χώρα πολλοί πυγμάχοι τείνουν να προέρχονται από μη προνομιούχα μέρη της κοινωνίας και η πυγμαχία τους προσφέρει πολλές ευκαιρίες όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο αλλά και εκτός γηπέδου», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό με αυτό που συμβαίνει με την Ιμάνι στα social media. Επειδή έχει ξεκαθαρίσει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της και η πυγμαχία δίνει την ευκαιρία να εκφραστεί και της δίνει εμπιστοσύνη να το πράξουν».

 

Exit mobile version