Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

03

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μις Νότια Αφρική 2024: Υποψήφια στο στόχαστρο ξενοφοβικών σχολίων λόγω καταγωγής
ΚΟΣΜΟΣ

Μις Νότια Αφρική 2024: Υποψήφια στο στόχαστρο ξενοφοβικών σχολίων λόγω καταγωγής

«Γιατί, απλώς, δεν φέρνει έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι Νοτιοαφρικανή;»

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Πολιτισμού κάλεσε την υποψήφια για τον τίτλο Μις Νότια Αφρική να «αποδείξει» την εθνικότητά της. Η εν λόγω υποψήφια Μις Νότια Αφρική βρίσκεται στο επίκεντρο μιας οξείας ξενοφοβικής αντιπαράθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της καταγωγής της από τη Νιγηρία. Από την ανακοίνωση τον Ιούλιο της πρόκρισής της στον τελικό των εθνικών καλλιστείων, η Σιντίμα Αντετσίνα, φοιτήτρια της Νομικής, ηλικίας 23 ετών, που έχει γεννηθεί στο Σοβέτο, ο πατέρας της οποίας είναι Νιγηριανός, βρίσκεται στο στόχαστρο ξενοφοβικών επιθέσεων. «Γιατί, απλώς, δεν φέρνει έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι Νοτιοαφρικανή;», δήλωσε ο υπουργός Γκάιτον Μακ Κένζι, γνωστός για τις θέσεις του, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Υπάρχουν όμορφες νεαρές Νοτιοαφρικανές, για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος να στερηθούν αυτήν την ευκαιρία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα σχόλια σχετικά με την εθνικότητα της Σιντίμα Αντετσίνα έχουν πολλαπλασιαστεί. Πολιτικά πρόσωπα, διάσημοι ή απλοί χρήστες, όλοι εκφράζουν τη γνώμη τους για την εθνικότητα της νεαρής γυναίκας, η οποία διαθέτει εν τούτοις νοτιοαφρικανική ταυτότητα και νοτιοαφρικανικό διαβατήριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού ομορφιάς. Αν και τα μηνύματα συμπαράστασης είναι πολλά, λίστες με υπογραφές για τον αποκλεισμό της από τα καλλιστεία έχουν επίσης κάνει την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο.

Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Economic Freedom Fighters (EFF) εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την υποψήφια, λέγοντας σε ένα δελτίο Τύπου πως οι επιθέσεις σε βάρος της «αποτελούν κατάλοιπα του απαρτχάιντ και της αποικιοκρατίας, και οι ιδεολογίες της διαίρεσης συνεχίζουν να μαστίζουν την κοινωνία μας». Στη Νότια Αφρική ξεσπούν τακτικά εδώ και 15 χρόνια ξενοφοβικές εντάσεις σε βάρος Αφρικανών μεταναστών, που οδηγούν σε ορισμένες περιπτώσεις σε βίαια επεισόδια. Δεν είναι η πρώτη φορά που η καταγωγή μιας Μις προκαλεί αντιπαράθεση με φόντο την ξενοφοβία. Τον Φεβρουάριο, η Γιαπωνέζα Καρολίνα Σίινο, που είχε εκλεγεί Μις Ιαπωνία, αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον τίτλο της έπειτα από πολυάριθμες επικρίσεις σχετικά με τη γενέτειρά της, την Ουκρανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις