Τζόκοβιτς Ολυμπιακοί 2024: Ο τρίτος τενίστας που επιτυγχάνει το Career Golden Slam

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τζόκοβιτς Ολυμπιακοί 2024: Ο τρίτος τενίστας που επιτυγχάνει το Career Golden Slam

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νόβακ Τζόκοβιτς: Στο «κλειστό» κλαμπ των τενιστών με Career Golden Slam -Ποιοι άλλοι το έχουν πετύχει

05.08.2024 | 09:08

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ένας θρύλος, όχι απλώς του τένις, αλλά του Παγκόσμιου Αθλητισμού. Και συνήθως τέτοιες μυθικές προσωπικότητες, καταγράφουν και ιστορικά επιτεύγματα που μένουν ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο έλειπε από τη συλλογή του «Νόλε» και προστέθηκε χθες (4/8) στο «Philippe Chatrier» του Ρολάν Γκαρός, με τη νίκη 2-0 επί του Κάρλος Αλκαράθ.

Σε ηλικία 39 ετών ο Σέρβος υπεραθλητής γίνεται ο τρίτος τενίστας που επιτυγχάνει το Career Golden Slam, που έχει δηλαδή νικήσει και στις πέντε κορυφαίες διοργανώσεις στο άθλημά του: Ολυμπιακοί Αγώνες, Ρολάν Γκαρός, US Open, Australian Open, Γουϊμπλεντον. Το Grand Slam, δηλαδή τα τρόπαια των τεσσάρων μεγάλων τουρνουά, τα είχε συμπληρώσει από το 2016, όταν κατέκτησε το πρώτο του Ρολάν Γκαρός. Όμως σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων απέτυχε τόσο το 2016 στο Ρίο, όσο και το 2021 στο Τόκιο. Η ώρα η δική του ήρθε στις 4/8/2024 όταν πέτυχε το Golden Slam σε επίπεδο καριέρας (εξ ου και το «career» στον προσδιορισμό του επιτεύγματος).

Η αξεπέραστη Γκραφ

Υπάρχει μία αθλήτρια που έχει πετύχει το ακατόρθωτο. Η Στέφι Γκραφ έγινε η πρώτη που κατέκτησε και τους πέντε τίτλους και παράλληλα η μοναδική που το κατάφερε μέσα στην ίδια χρονιά! Το 1988, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, η Γερμανίδα ήταν ανίκητη και έγινε η πρώτη που κατέκτησε Golden Slam.

Έκτοτε ακολούθησαν άλλοι τέσσερις, μία γυναίκα και τρεις άνδρες, όλοι τους όμως σε επίπεδο καριέρας και όχι μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος! Το Career Golden Slam φαίνεται πολύ πιο εύκολη υπόθεση σε επίπεδο διπλού, καθώς στην αντίστοιχη λίστα συναντάμε 12 αθλητές και αθλήτριες. Δεν έχει την αίγλη του απλού. Ωστόσο, η Σερένα Γουϊλιαμς είναι η μοναδική με το συγκεκριμένο επίτευγμα τόσο στο απλό όσο και το διπλό! Αναλυτικά οι τενίστες και τενίστριες που έχουν κατακτήσει το Golden Slam στην καριέρα τους (σε παρένθεση η χρονιά που στέφθηκαν χρυσοί Ολυμπιονίκες).

ΑΠΛΟ

Στέφι Γκραφ – Γερμανία (1988)
Αντρέ Αγκάσι – ΗΠΑ (1996)
Ραφαέλ Ναδάλ – Ισπανία (2008)
Σερένα Γουϊλιαμς – ΗΠΑ (2012)
Νόβακ Τζόκοβιτς – Σερβία (2024)

ΔΙΠΛΟ

Παμ Σράιβερ – ΗΠΑ (1988)
Τζίτζι Φερνάντεζ – ΗΠΑ (1992)
Τοντ Γούντμπριτζ – Αυστραλία (1996)
Μαρκ Γούντφορντ – Αυστραλία (1996)
Σερένα Γουϊλιαμς – ΗΠΑ (2000)
Βίνους Γουϊλιαμς – ΗΠΑ (2000)
Ντάνιελ Νέστορ – Καναδάς (2000)
Μπομπ Μπράιαν – Βρετανία (2012)
Μάικ Μπράιαν – Βρετανία (2012)

 

Exit mobile version