Μέση Ανατολή – πόλεμος: Κορυφώνεται η ανησυχία για ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ

ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή – πόλεμος: Κορυφώνεται η ανησυχία για ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μέση Ανατολή - πόλεμος: Ανοιχτή επικοινωνία με τις ΗΠΑ

05.08.2024 | 16:40

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου οι φόβοι για γενίκευση της σύρραξης εντείνονται ώρα με την ώρα. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ιράν και τα αναμενόμενα αντίποινα στο Ισραήλ, με το ερώτημα να είναι πότε και σε τι κλίμακα θα επιτεθούν. Σε μια τελευταία εξέλιξη, ενδεικτική του ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή, το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ιράν διεμήνυσε σε Άραβες διπλωμάτες ότι αδιαφορεί αν η αντίδρασή του πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, νωρίτερα το Ιράν απέρριψε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων αραβικών χωρών να μετριάσει την αντίδρασή του στη δολοφονία του ανώτερου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναανί, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση, αλλά η τιμωρία είναι «απαραίτητη» ως απάντηση στη δολοφονία του Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα και για να αποτρέψει περαιτέρω αστάθεια.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «εν ευθέτω χρόνο».

Σε ετοιμότητα το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ προετοιμάζεται και βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιθανή πολυήμερη επίθεση σε πολλά μέτωπα. Ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες ημέρες στέλνει ενισχύσεις σε πόλεις του κεντρικού Ισραήλ που βρίσκονται δίπλα στη Δυτική Όχθη στην περιοχή Σαρόν, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκεινται επιθέσεις από εκεί, υπό την καθοδήγηση του Ιράν και της Χαμάς. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι κατά τη συνάντηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους αρχηγούς ασφαλείας, συζητήθηκε το ενδεχόμενο το Ισραήλ να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα για να αποτρέψει το Ιράν, εάν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίθεση.

Ανοιχτή επικοινωνία με τις ΗΠΑ

Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες σε ανοιχτή επικοινωνία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να συγκαλέσει την ομάδα εθνικής ασφάλειας, για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος θα έχει επικοινωνία με τον βασιλιά της Ιορδανίας. Οι ΗΠΑ διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι θα παράσχουν στήριξη στο Ισραήλ, τόσο σε περίπτωση επικείμενης ιρανικής επίθεσης, όσο και στον συνεχιζόμενο πόλεμο του εναντίον της Χαμάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες. Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της προγραμματισμένης ιρανικής επίθεσης, προσθέτει ο Axios, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει από σήμερα, Δευτέρα 05/08, μεταδίδει το Times of Israel.

Ήδη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ουάσιγκτον στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, για την προστασία στρατευμάτων των ΗΠΑ ανεπτυγμένων εκεί, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Exit mobile version