Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

06

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Γερμανία – Ελλάδα μπάσκετ Ολυμπιακοί: Υπέκυψε στον “δαίμονα” η Εθνική
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γερμανία – Ελλάδα μπάσκετ Ολυμπιακοί: Υπέκυψε στον “δαίμονα” η Εθνική

Η ποιότητα νίκησε την υπερπροσπάθεια

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε 76-63 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, η οποία συνεχίζει στα ημιτελικά. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι, προηγήθηκε με 10 πόντους στο α’ δεκάλεπτο (21-11), αλλά στη συνέχεια η Γερμανία πίεσε πολύ στην άμυνα, κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και τελικά να πάρει τη νίκη-πρόκριση στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά τον νικητή του αγώνα Γαλλία-Καναδάς (παίζουν απόψε στις 19:00) την Παρασκευή (8/8).

Το ματς: Γερμανία – Ελλάδα

Η Ελλάδα μπήκε… φουριόζα στο ματς και έχοντας στηριχθεί στην εξαιρετική της άμυνα και τα εύκολα καλάθι στο transition, έφτασε στο σημείο να προηγείται με +8 πόντους (2-1) πριν συμπληρωθούν καλά-καλά τέσσερα λεπτά αγώνα. Μάλιστα έφτασε και σε διψήφια διαφορά (4-16) στο πεντάλεπτο του αγώνα έχοντας υποχρεώσει τους Γερμανούς σε πολλές βιαστικές και επιπόλαιες επιθέσεις.

Το +12 παρέμεινε έως και το 7′ (6-18) αλλά όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (8π., 3/5 σουτ) πέρασε στον πάγκο για μερικές «ανάσες» ο δείκτης του σκορ δεν… επηρεάστηκε και η πρώτη περίοδος έκλεισε με την ελληνική ομάδα να προηγείται με 11-21. Η Εθνική μας είχε στο δεκάλεπτο 8/15 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ για μόλις ένα λάθος. Την ώρα που η Γερμανία είχε αντίστοιχα 4/11 δίποντα, 1/8 τρίποντα, 12 ριμπάουντ αλλά μόλις 4 ασίστ για 4 λάθη.

…δεν κράτησε για πολύ

Το διψήφιο ελληνικό προβάδισμα ωστόσο δεν κράτησε για πολύ καθώς ο Χέρμπερτ ανακάτεψε την τράπουλα και πήρε πράγματα από τους Μόριτζ Βάγκνερ και Γουάιλερ-Μπαμπ οι οποίοι βοήθησαν ώστε να «ψαλιδίσουν» τα «πάντσερ» τη διαφορά (25-29 και 27-31) έχοντας βρει λύσεις στην επίθεση, όπως επίσης και αμυντικές «απαντήσεις» στην ελληνική δημιουργία του Καλάθη και τα τελειώματα του Γιάννη. Και δεν έμειναν εκεί οι Γερμανοί καθώς έφεραν το παιχνίδι και στον πόντο (32-33) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου, το οποίο έστειλε τις δύο ομάδες στην ανάπαυλα με το σκορ ισόπαλο στους 36 πόντους. Ουσιαστικά η Γερμανία είχε πραγματοποιήσει ένα επιμέρους σκορ 30-18 από τη στιγμή που η Ελλάδα είχε προηγηθεί με 12 πόντους διαφορά (6-18) λίγο πριν από το τέλος του α’ δεκαλέπτου.

Στο πρώτο μισό του αγώνα η Ελλάδα (Αντετοκούνμπο 10π., 4/6δίπ., 0/1τρ., 2/2β.) είχε 12/19 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 3/4 βολές με 12 ριμπάουντ και 9 ασίστ για τέσσερα λάθη. Όπερ και σημαίνει ότι στην 2η περίοδο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα 2/7 τρίποντα και μόλις 2 ασίστ για 3 λάθη! Στον αντίποδα η Γερμανία που είχε ανεβάσει την απόδοσή της είχε αντίστοιχα 12/19 δίποντα, όπως επίσης 4/15 τρίποντα, 0/1 βολή, 20 ριμπάουντ και 9 ασίστ για 7 λάθη.

3η περίοδος

Η Εθνική μας προσπάθησε να μπει και πάλι στο ματς όπως ακριβώς και στο ξεκίνημα του αγώνα. Με τους Παπανικολάου και Γουόκαπ να παίρνουν τη σκυτάλη από τον Αντετοκούνμπο και να δίνουν λύσεις από μακριά η «γαλανόλευκη» επέστρεψε στο +5 (42-47) αλλά δεν υπήρξε η ίδια συνέχεια όπως και στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Η Γερμανία όχι μόνο επέστρεψε αλλά με επιμέρους 12-3 πήρε και προβάδισμα στο σκορ με 54-50. Ο Φραντζ Βάγκνερ είχε ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του και ήταν ο κινητήριος μοχλός για το μεγάλο comeback των «πάντσερ». Μάλιστα η 3η περίοδος έκλεισε με τη Γερμανία να είχε προβάδισμα επτά πόντων (59-52) ύστερα από buzzer beater τρίποντο του Μπόνγκα με το οποίο είχε εκτοξεύσει το επιμέρους σκορ στο 17-5 υπέρ της ομάδας του. Ένα διάστημα όπου η Ελλάδα είχε αντιμετωπίσει πολλά επιθετικά προβλήματα, ειδικά μετά την αστοχία που έκανε την εμφάνισή της όσον αφορά τα σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα.

Το επιμέρους της Γερμανίας έφτασε και στο 19-5 με το οποίο προηγήθηκε και με εννέα πόντους διαφορά (61-52 στο 32′). Κάτι που είχε δυσκολέψει αρκετά το έργο της Ελλάδας, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που αντιμετώπιζε και πολλά επιθετικά προβλήματα. Οι λύσεις είχαν περιοριστεί και όσο η ελληνική αστοχία και τα λάθη κυριαρχούσαν, άλλο τόσο η Γερμανία έλεγχε απόλυτα τον προημιτελικό. Έκτοτε η Εθνική το μόνο που κατάφερε ουσιαστικά ήταν να μειώσει στους πέντε πόντους (61-56) πέντε λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Το +9 των Γερμανών επέστρεψε στον προημιτελικό (65-56 στο 36′) οι οποίοι είχαν ελέγξει πλήρως τον ρυθμό. Στα 3:28 η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ έφτασε για πρώτη φορά στο ματς και σε διψήφια διαφορά (67-57 στο 37′) ακολούθησαν άλλα δύο άστοχα τρίποντα από Τολιόπουλο και Καλάθη στην ίδια επίθεση για να πάει το ματς και στο +15 (72-57) ρίχνοντας και τυπικά τους τίτλους τέλους όσον αφορά τη πρόκριση στα ημιτελικά και στη διεκδίκηση ενός μεταλλίου.

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 36-36, 59-52, 76-63.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις