Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο «βασιλιάς» του μήκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024! Ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής του στίβου στην ιστορία, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του αγωνίσματός του στο Παρίσι, χάρη στο δεύτερο άλμα του στα 8,48μ. και έγραψε ιστορία καθώς έγινε μόλις ο τρίτος Ελληνας αθλητής με τουλάχιστον δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, μετά τον Πύρρο Δήμα και τον Κάχι Καχιασβίλι. Επίσης, έγινε μόλις ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, στο μήκος, με δύο συνεχόμενα χρυσά. Ο άλλος αθλητής, είναι ο θρυλικός Καρλ Λιούις που πήρε… τέσσερα συνεχόμενα, από το 1984 στο Λος Αντζελες, ως το 1996 στην Ατλάντα… Ενα ιστορικό μετάλλιο για τον ίδιο, που είναι και το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στο Παρίσι, αλλά και το 7ο συνολικά, καθώς μετράμε άλλο ένα αργυρό και 5 χάλκινα.
O αγώνας του Τεντόγλου
Στο πρώτο άλμα ο Φουρλάνι ήταν αυτός που κατέγραψε τη πρώτη μεγάλη επίδοση με 8,34μ., βάζοντας από νωρίς υποψηφιότητα για βάθρο. Ο Τεντόγλου στο πρώτο του άλμα πάτησε πίσω στην βαλβίδα και έγραψε 8,27μ, για να περάσει δεύτερος μετά την πρώτη προσπάθεια όλων των φιναλίστ. Τρίτος ήταν ο Κινέζος Γουάνγκ, που είχε «κλέψει» το χρυσό από τον Μίλτο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ορεγκον το 2022, με άλμα στα 7,96μ.
Στην δεύτερη προσπάθεια άρχισαν να ζεσταίνονται οι αθλητές. Ο Φουρλάνι έκανε 8,25μ., ο Εχάμερ 8,20μ και πέρασε τρίτος, ενώ ο Βρετανός Ντιους έκανε 8,14μ. Ομως ο Τεντόγλου… τους έβαλε στη θέση τους. Πέταξε στα 8,48μ. και πέρασε πρώτος, βάζοντας τον πήχη ψηλά, αφού θα έπρεπε από εκεί και στο εξής, να κάνει ατομικό ρεκόρ όποιος ήθελε να τον κερδίσει. Ο Πίνοκ από τη Τζαμάικα έκανε εξαιρετικό άλμα στα 8,36μ και πέρασε δεύτερος.
Στο τρίτο άλμα δεν άλλαξε κάτι στην πρώτη τριάδα. Ο Μίλτος πάτησε αρκετά πίσω και το άλμα του μετρήθηκε 8,24μ., αλλά οι διώκτες του έμειναν επίσης μακριά. Στα ίδια επίπεδα το 4ο άλμα του Μίλτου που έκανε 8,36μ., ενώ οι αντίπαλοί του έκαναν μέτρια άλματα, με την 8αδα να μένει ως είχε μετά την τρίτη προσπάθεια. Στα 8,31μ. συνέχισε ο Τεντόγλου στο 5ου άλμα και απλά… περίμενε την τελευταία προσπάθεια των υπολοίπων για να πανηγυρίσει το χρυσό. Στο τελευταίο άλμα ο Μίλτος απλά περίμενε την… επιβεβαίωση του χρυσού. Αυτή ήρθε αφού οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να τον πλησιάσουν. Μπήκε στο τελευταίο άλμα για να κυνηγήσει χωρίς άγχος το πανελλήνιο ρεκόρ.
Η τελική κατάταξη
ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ 8,48μ.
Πίνοκ (Τζαμάικα) 8,36μ.
Φουρλάνι (Ιταλία) 8,34μ.
Εχάμερ (Ελβετία) 8,20μ.
Ντιουκς (Βρετανία) 8,14μ.
Μπατζ (Γερμανία) 8,07μ.
Ζανγκ (Κίνα) 8,07μ.
Γουάνγκ (Κίνα) 8,03μ.
Πράβντιτσα (Κροατία) 7,90μ.
Γιούσκα (Τσεχία) 7,83μ.
Νταλμέρο (Κολομβία) 7,83μ.
ΜακΛίοντ (Τζαμάικα) 7,82μ.