Λιτόχωρο – Δανοί: Γιατί οι ξένοι αναζητούν ακίνητα στην Πιερία

ΕΛΛΑΔΑ

Λιτόχωρο – Δανοί: Γιατί οι ξένοι αναζητούν ακίνητα στην Πιερία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έλληνες και ξένοι αναζητούν ακίνητα στην Πιερία

06.08.2024 | 09:38

Ήταν πριν από 20-25 χρόνια, όταν ένα ζευγάρι Δανών που είχαν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα αποφάσισαν να αγοράσουν ένα σπίτι στο Λιτόχωρο της Πιερίας, ανάμεσα στον μυθικό Όλυμπο και τη θάλασσα. Δεν είναι μόνο η θέα προς το «Βουνό των Θεών», αλλά και το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής και ένα καλοφτιαγμένο διαφημιστικό σποτ μεσιτικού γραφείου, που στα χρόνια που ακολούθησαν έπεισαν δεκάδες συμπατριώτες τους ν’ ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή. «Είναι περίπου 150 οι οικογένειες των Δανών στο Λιτόχωρο, ίσως και περισσότερες, και οι μισές κατοικίες περιμετρικά του νέου Λιτοχώρου ανήκουν σε Δανούς. Κάποιοι, λίγοι, κατοικούν πλέον μόνιμα στο Λιτόχωρο. Άλλοι είναι συνταξιούχοι και σε κάποιες περιπτώσεις τα σπίτια πέρασαν στα παιδιά ή τα εγγόνια των αρχικών ιδιοκτητών, που δεν έρχονται στην περιοχή μόνο το καλοκαίρι, αλλά και άλλες περιόδους του χρόνου, όπως τα Χριστούγεννα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού Δίου-Ολύμπου, Σοφία Ζουρζούρα, που πλέον γνωρίζει και προσωπικά πολλά από τα μέλη της «παροικίας» αυτής.

Γιατί οι Δανοί επιλέγουν το Λιτόχωρο;

Τι αγαπούν στο Λιτόχωρο; «Το τοπίο ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, τον Όλυμπο και τη μυθολογία που τον περιβάλλει, το κλίμα με την πολύ χαμηλή υγρασία και τον πολύ ήπιο χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί από αυτούς κάνουν με ευχαρίστηση μπάνιο στη θάλασσα» εξηγεί η κα Ζουρζούρα και προσθέτει πως ένα επιπλέον, σίγουρα σημαντικό, κίνητρο είναι το γεγονός ότι η Δανία συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη με πτήση διάρκειας περίπου τριών ωρών. Τα θέλγητρα αυτά του Λιτοχώρου δεν είναι δελεαστικά μόνο για τους Δανούς, αλλά και για άλλους κατοίκους της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, που έχουν -όπως λέει- αποκτήσει κάποια σπίτια στον Παλιό και τον Νέο Άγιο Παντελεήμονα.

«Για τους κατοίκους των χωρών που βρίσκονται πιο ψηλά στον χάρτη της Ευρώπης, ο Φεβρουάριος στην Πιερία είναι, παρά το κρύο, σαν δροσερό καλοκαίρι, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες και ιδίως οι θερμοκρασίες είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι στη χώρα τους. Έτσι τα τελευταία χρόνια πολλοί ξένοι αποκτούν δεύτερη κατοικία στην περιοχή και το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό» λέει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Αγοραστικό ενδιαφέρον μέχρι και από την Αυστραλία

Εξοχικό σπίτι στην Πιερία, κατά προτίμηση σε παραθαλάσσια περιοχή, αλλά δευτερευόντως και σε ορεινά χωριά της περιοχής, φαίνεται ότι επιθυμούν να αποκτήσουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ξένοι αγοραστές, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από πολύ απομακρυσμένα σημεία του χάρτη. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με τον συνδυασμό βουνού και θάλασσας, το καλό οδικό δίκτυο που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση και το κλίμα εξελίσσονται σε δέλεαρ και για τους Έλληνες αγοραστές.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα στην περιοχή, ιδίως σε περιοχές όπως το Λιτόχωρο, η περιοχή του ανατολικού Ολύμπου, η Παραλία της Κατερίνης, αλλά και άλλα σημεία του πιερικού χάρτη, όπως η Μεθώνη ή ο δήμος Πύδνας, επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιερίας, Σταύρος Δαραξής. «Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχουμε πελάτες από Αγγλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται το ενδιαφέρον από τη Γερμανία και τη Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και ενδιαφερόμενοι από πολύ μακρινές περιοχές, όπως η Αυστραλία. Μέσω της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, μπορούμε πλέον κι εμείς ως μεσίτες να απευθυνθούμε σε απομακρυσμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βόρεια Ευρώπη και να αντλήσουμε πελάτες και από εκεί» εξηγεί, ενώ προσθέτει πως, αντίθετα, κάποιοι Δανοί, που είχαν μαζικά αγοράσει διαμερίσματα στο Λιτόχωρο, έχουν αρχίσει να τα πουλάνε.

Δεν είναι όμως μόνο οι ξένοι, που βλέπουν πιο «ζεστά» την Πιερία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Δαραξή, το κομπόδεμα που σχημάτισαν κάποιοι Έλληνες κατά την καραντίνα της πανδημίας, που τους κράτησε κλεισμένους επί μακρόν στο σπίτι, περιορίζοντας τα έξοδά τους, άνοιξε την όρεξή τους για αγορά ακινήτων σε «ανοιχτόκαρδες» παραθαλάσσιες περιοχές. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Πιερία έχει πολύ καλό δίκτυο μεταφορών και εύκολη πρόσβαση μέσω της εθνικής οδού, την κάνει πιο δελεαστική για την απόκτηση μιας εξοχικής κατοικίας, καθώς δεν σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων στους δρόμους το καλοκαίρι. Τι είδους ακίνητα αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι; «Οι ξένοι αναζητούν μονοκατοικίες, καινούργια ή και παλιά ακίνητα, συνήθως παραθαλάσσια αλλά και σε ορεινά χωριά. Οι Έλληνες είναι πιο επίμονοι ως προς τα παραλιακά ακίνητα. Οι Βαλκάνιοι αναζητούν συνήθως μικρά ακίνητα, σχετικά χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τους κεντροευρωπαίους και τους βορειοευρωπαίους και τους Έλληνες» καταλήγει ο κ. Δαραξής.

Ετικέτες
Exit mobile version