Τι δεν κάνει να τρώω το βράδυ: Δυο τροφές που δεν βοηθούν καθόλου

PLUS

Τι δεν κάνει να τρώω το βράδυ: Δυο τροφές που δεν βοηθούν καθόλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τα 2 τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά τις 7 το απόγευμα -Τα έχουμε όλοι στο ψυγείο

06.08.2024 | 12:28

Ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα να καταναλώνονται πιο νωρίς κατά την διάρκεια της ημέρας, παρά λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό να αντιληφθούμε είναι για ποιο λόγο θα μας ωφελήσει αυτή η πρακτική. Σύμφωνα με την διατροφολόγο Σοφία Λουσένα, με έδρα την Ισπανία, θα πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα μας για να λαμβάνει τις τροφές που ωφελούν περισσότερο την υγεία μας. Έτσι, αντί να αποκαλούμε κάποιες τροφές «απαγορευμένες για το απόγευμα», καλύτερα να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ποιες πρακτικές μέσα στην ημέρα θα ευνοήσουν την ποιότητα της διατροφής μας.

Τι δεν πρέπει να καταναλώνετε μετά τις 7 το απόγευμα

Τα βαριά γεύματα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται αφού είναι αυτά που διασπώνται γρήγορα στον οργανισμό. «Είναι αυτά που μας παρέχουν ενέργεια πιο άμεσα, είναι κατάλληλα για πριν ή μετά την άσκηση, αλλά το απόγευμα και το βράδυ η δραστηριότητά μας μειώνεται, -όπως πρέπει να συμβαίνει όταν πηγαίνουμε για ξεκούραση-, δεδομένου ότι η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) ενεργοποιείται το πρωί, αρχίζει να μειώνεται από τα μέσα του απογεύματος. Γι’ αυτό το γάλα και τα φρούτα, για παράδειγμα, δεν συνιστώνται αυτές τις ώρες. Όπως επίσης αποκλείονται τα πολύ λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα δεν συνιστώνται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας», σημειώνει η ειδικός μιλώντας στο telva.com. Η ίδια προσθέτει ότι η κατανάλωση καφεΐνης επίσης θα πρέπει να περιοριστεί καθώς το σώμα προς το τέλος της ημέρας απαιτεί να μειώσει την ένταση, όχι να την αυξήσει, έτσι ώστε να ξεκουραστεί επαρκώς.

Ακόμη, η ειδικός αναφέρεται στα πικάντικα φαγητά και το αλκοόλ. «Μερικοί άνθρωποι πίνουν αλκοόλ μετά το δείπνο και μάλιστα υποστηρίζουν ότι τους προκαλεί υπνηλία, ωστόσο το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο το δεύτερο μισό της νύχτας, ενώ τα πικάντικα φαγητά διεγείρουν το νευρικό σύστημα και αυξάνουν την παραγωγή ορμονών όπως η αδρεναλίνη, που εμποδίζει τη χαλάρωση που χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε και παράλληλα αυξάνουν την παλινδρόμηση καθώς στο κρεβάτι βρισκόμαστε σε οριζόντια θέση». Η Σόνια Λουσένα συμβουλεύει να καταναλώνουμε τρεις τροφές οι οποίες θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα προς το τέλος της ημέρας.

Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη

«Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος της μελατονίνης , επομένως τα τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα, η τρυπτοφάνη βρίσκεται στη γαλοπούλα, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους».

Τροφές με μαγνήσιο

«Το μαγνήσιο οδηγεί σε ηρεμία και χαλάρωση, έτσι, για παράδειγμα, το σπανάκι, ο τόνος και η σαρδέλα μπορούν να συμπεριληφθούν στα δείπνα και να μας βοηθήσουν να ξεκουραστούμε καλύτερα».

Χαλαρωτικά αφεψήματα

«Ένα ζεστό έγχυμα χωρίς θεΐνη μετά το δείπνο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να ξεκουραστείτε καλύτερα».

Συνδυάζοντας τη διατροφή με άλλες υγιεινές συνήθειες, το σώμα σας θα λειτουργεί πολύ καλύτερα, θα ξεκουράζεστε πλήρως, επομένως θα νιώθετε περισσότερη ενέργεια κάθε πρωί.

Ετικέτες
Exit mobile version