Αναρρίχηση Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συγκλονιστικός Αμερικανός έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναρρίχηση Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συγκλονιστικός Αμερικανός έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αναρρίχηση Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Υποθέτω 4.75 είναι ο ταχύτερος χρόνος που έχει γίνει ποτέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε άθλημα με χρονόμετρο και αυτός είναι ένας ωραίος τίτλος»

07.08.2024 | 10:23

Η αναρρίχηση μπορεί να μην είναι ένα παραδοσιακό ολυμπιακό άθλημα, όμως στο Παρίσι έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα βλέμματα λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων μερικών αθλητών. Ένας αθλητής της αθλητικής αναρρίχησης -που οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να φτάσουν στην κορυφή του τοίχου 15 μέτρων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα- κατάφερε να φέρει στο επίκεντρο αυτό το ιδιαίτερο άθλημα με την συγκλονιστική του επίδοση. Οι μέσες επιδόσεις είναι κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα και οι καλύτερες κοντά στα 6, ωστόσο στην περίπτωση του 18χρονου Αμερικανού Σαμ Γουάτσον από το Τέξας κράτησε ακόμα λιγότερο. Ο Γουάτσον έσπασε κατά 0.04 δευτερόλεπτα το ρεκόρ που είχε κάνει τον Απρίλιο, καταφέρνοντας να φτάσει στην κορυφή σε μόλις 4.75 δευτερόλεπτα! «Υποθέτω 4.75 είναι ο ταχύτερος χρόνος που έχει γίνει ποτέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε άθλημα με χρονόμετρο. Αυτός είναι ένας ωραίος τίτλος, κανείς δεν μπορεί να μου τον πάρει» είπε ο 18χρονος.

Ο Γουάτσον έκανε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ αναρρίχησης με 4,79 δευτερόλεπτα στο Παγκοσμιο Κυπελλο στην Κίνα νωρίτερα φέτος, πριν ο Ινδονήσιος Βεντρίκ Λεονάρντο ισοφαρίσει αυτόν τον χρόνο στους προκριματικούς της Τρίτης. Στον επόμενο γύρο ο Γουάτσον πήγε και πάλι πιο γρήγορα.

«Θέλω να ανέβω στην κορυφή του βάθρου»

Αυτό το άθλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το να πηγαίνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς, αλλά και με το να νικάς τον αντίπαλό σου σε έναν αγώνα σώμα με σώμα. Ακόμη και ένας αθλητός με μεγάλο χρόνο μπορεί να κερδίσει μια θέση στον επόμενο γύρο, αν χτυπήσει το κόκκινο κουδούνι στην κορυφή του τοίχου πριν τον διπλανό σου. «Θέλω να κερδίζω αυτούς τους αγώνες και να ανέβω στην κορυφή του βάθρου» είπε ο Γουάτσον. «Είπα στον εαυτό μου, αν φέρω στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον αθλητή που έχω γίνει, είναι πολύ πιθανό να σπάσω ένα παγκόσμιο ρεκόρ σε αυτό το στάδιο μπροστά σε αυτό το κοινό. Ήταν μια εμπειρία ζωής» πρόσθεσε. Οι τελικοί γυναικών θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 7/8 και των ανδρών θα διεξαχθούν την Πέμπτη στο Le Bourget.

Η εντυπωσιακή Αλεξάντρα Μίροσλαβ έκανε και εκείνη Παγκόσμιο Ρεκόρ

Μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Σαμ Γουότσον είναι αυτή της Πολωνής Αλεξάντρα Μίροσλαβ που πριν δυο ημέρες έσπασε και εκείνη το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ στην αθλητική αναρρίχηση κάνοντας χρόνο 6,06 δευτερολέπτων στον προκριματικό ταχύτητας γυναικών στο Παρίσι 2024. Η σπουδαία Πολωνή αθλητική αναρρίχηση, δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, έφτασε στην κορυφή σε 6,21 δευτερόλεπτα στην πρώτη της ανάβαση – βελτιώνοντας το 6,24 που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2023 – και έγινε ακόμη πιο γρήγορη λίγο αργότερα με νέο ρεκόρ 6,06 δευτερόλεπτα.

Exit mobile version