Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

07

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αστροναύτες εγκλωβισμένοι στο Διάστημα: Θρίλερ στη NASA
ΚΟΣΜΟΣ

Αστροναύτες εγκλωβισμένοι στο Διάστημα: Θρίλερ στη NASA

Δεν ξέρουν πότε θα γυρίσουν

Οι αστροναύτες του Boeing Starliner βρίσκονται στο διάστημα πάνω από 60 ημέρες και δεν διαφαίνεται το τέλος της περιπέτειάς τους. Οι Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλιαμς -δύο βετεράνοι αστροναύτες της NASA που πιλοτάρουν την πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing- βρίσκονται τώρα στο διάστημα για 63 ημέρες, περίπου επτά εβδομάδες περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία επιστροφής στον ορίζοντα. Το CNN επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η NASA δεν έχει ακόμη ξεκινήσει μια «εξέταση ετοιμότητας πτήσης» για την επιστροφή του πληρώματος του Starliner από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η υπηρεσία είχε δηλώσει στις 26 Ιουλίου ότι θα ξεκινούσε αυτή τη διαδικασία τις πρώτες δύο ημέρες του Αυγούστου.

Αλλά οι ομάδες της Boeing και της NASA φαίνεται να εργάζονται ακόμη για την ημερομηνία επιστροφής, καθώς οι αξιωματούχοι αξιολογούν τα δεδομένα των δοκιμών και διεξάγουν αναλύσεις σχετικά με τα προβλήματα προώθησης και τις διαρροές ηλίου που εμπόδισαν το πρώτο σκέλος της πτήσης της κάψουλας Starliner. Η καθυστέρηση της διαδικασίας αξιολόγησης της ετοιμότητας πτήσης δείχνει ότι η επιστροφή του Starliner παραμένει αβέβαιη καθώς οι αξιωματούχοι εργάζονται για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί το υπόλοιπο της αποστολής που είχε εκτοξευθεί στις 5 Ιουνίου.

Ενημέρωση από τη ΝΑSA την Τετάρτη, καθυστερούν οι επιχειρήσεις για την επιστροφή των δύο αστροναυτών

Η NASA θα διοργανώσει μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της αποστολής την Τετάρτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία πρόκειται να αντιμετωπίσει έναν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με πρόσφατες αναφορές από μέσα ενημέρωσης που υποδηλώνουν ότι η εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει τους Γουίλμορ και Γουίλιαμς με ένα όχημα της SpaceX αντ’ αυτού. Η NASA είχε πάντα ένα τέτοιο σενάριο σε εφαρμογή ως ενδεχόμενο για την αποστολή, αλλά ο πρωταρχικός στόχος είναι να επιστρέψουν οι δύο αστροναύτες με το Starliner. Η Boeing υποστηρίζει ότι το διαστημόπλοιό της είναι ασφαλές για τους αστροναύτες.

Ωστόσο, η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι καθυστερεί την εκτόξευση της αποστολής Crew-9 της SpaceX, μιας πτήσης ρουτίνας που έχει προγραμματιστεί να πετάξει με τέσσερις αστροναύτες για να αντικαταστήσει την αποστολή Crew-8 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η αποστολή Crew-9 είχε προγραμματιστεί να απογειωθεί στις 18 Αυγούστου -με την προσδοκία ότι το Starliner θα είχε επιστρέψει με τους αστροναύτες πριν από αυτό. Τώρα, η αποστολή Crew-9 δεν θα απογειωθεί πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η NASA.

Αυτή η προσαρμογή επιτρέπει περισσότερο χρόνο στους υπεύθυνους της αποστολής να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό της επιστροφής για τη δοκιμή πτήσης του πληρώματος», ανέφερε η NASA σε δελτίο τύπου της Τρίτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις