Επιστροφή από τον θάνατο: Σας περισσεύουν 200.000 ευρώ;

ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή από τον θάνατο: Σας περισσεύουν 200.000 ευρώ;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Με 200.000 ευρώ έχετε την ευκαιρία να νικήσετε τον θάνατο – Η διαδικασία που ίσως σας επιτρέψει να επιστρέψετε στη ζωή

07.08.2024 | 13:52

Ο επικείμενος θάνατός μας μπορεί να είναι μια ανατριχιαστική προοπτική, αλλά για μια γερμανική νεοσύστατη εταιρεία, η ψυχρή αγκαλιά του θανάτου δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Η Tomorrow Bio υπόσχεται στους πελάτες της την ευκαιρία να παγώσουν μετά τον θάνατο, ώστε να μπορούν να αναβιώσουν στο μέλλον, όταν η τεχνολογία θα είναι αρκετά προηγμένη. Παρά το γεγονός ότι κοστίζει 200.000 ευρώ (ή 73.000 ευρώ αν θέλετε απλώς να σώσετε τον εγκέφαλό σας), το πρώτο εργαστήριο κρυοσυντήρησης της Ευρώπης αποδεικνύεται ήδη δημοφιλές. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2020, ισχυρίζεται ότι έχει ήδη παγώσει έξι άτομα και πέντε κατοικίδια, με 650 περισσότερα μέλη που έχουν ήδη πληρώσει να περιμένουν την ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ο Fernando Azevedo Pinheiro, ο συνιδρυτής της εταιρείας, είπε στην Daily Mail: «Προσωπικά, πιστεύω ότι στη διάρκεια της ζωής μου, αυτή τη στιγμή είμαι 40 ετών, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες της ασφαλούς κρυοσυντήρησης και αναζωογόνησης πολύπλοκων οργανισμών».

Η κρυογονική συντήρηση περιλαμβάνει την κατάψυξη κάποιου που έχει πεθάνει πρόσφατα με τρόπο που να τον διατηρεί στο μέλλον. Ψύχοντας το σώμα στους -198°C, οι υποστηρικτές της κρυογονικής συντήρησης στοχεύουν να «κλειδώσουν» το σώμα σε στάση όπως ακριβώς ήταν τη στιγμή του θανάτου. Στη συνέχεια, στο μέλλον, ο νεκρός ασθενής μπορεί να αναζωογονηθεί με ασφάλεια και να θεραπευτεί για οποιαδήποτε πάθηση οδήγησε στον θάνατό του. Το κύριο σημείο της Future Bio για τους υποψήφιους πελάτες είναι το πόσο γρήγορα μπορούν να διατηρηθούν μετά θάνατον. Ο κ. Pinheiro εξήγησε: «Είμαστε η πρώτη και επί του παρόντος η μοναδική εταιρεία κρυονικών που προσφέρει κρυοπροστασία πεδίου». «Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε τη διαδικασία κρυοσυντήρησης αμέσως μετά την κήρυξη νόμιμου θανάτου ενός ασθενούς, χρησιμοποιώντας τα μετασκευασμένα ασθενοφόρα μας, τα οποία λειτουργούν ως κινητές αίθουσες χειρουργείου», συμπλήρωσε.

Δεδομένου ότι η ταχύτητα είναι η ουσία, η Future Bio χρησιμοποιεί ομάδες «αναμονής, σταθεροποίησης και μεταφοράς (SST)» που βρίσκονται στο Βερολίνο, το Άμστερνταμ και τη Ζυρίχη. Μόλις πεθάνει κάποιος, αυτές οι ομάδες θα επιστρατευτούν για να παραλάβουν τον ασθενή τη στιγμή που θα επιτραπεί νόμιμα στους γιατρούς να παραδώσουν το πτώμα. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου τοποθετεί το σώμα σε λουτρό πάγου, ενώ παρέχει μασάζ στην καρδιά και οξυγόνο, για να επιβραδύνει τα αποτελέσματα της αποσύνθεσης. Ακόμα και πριν φτάσουν στις εγκαταστάσεις μακροχρόνιας αποθήκευσης, τα συνεργεία της Tomorrow Bio προσπαθούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος στους -80°C (-112°F).

Κανονικά, εάν το σώμα σας έπεφτε ξαφνικά σε αυτή τη θερμοκρασία, το νερό στα κύτταρα θα πάγωνε και θα μετατρεπόταν σε κρυστάλλους πάγου, καταστρέφοντας τον περιβάλλοντα ιστό. Για να αποφευχθεί αυτό, οι εταιρείες κρυογονικής, όπως η Tomorrow Bio, χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται κρυοπροστασία. Ο κ. Pinheiro εξηγεί: «Αυτό περιλαμβάνει μια χειρουργική διαδικασία όπου αντικαθιστούμε τα υγρά του σώματος με κρυοπροστατευτικούς παράγοντες, ουσιαστικά πρόκειται για αντιψυκτικά ιατρικής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε τη θερμοκρασία του σώματος». Έχοντας συντηρηθεί με ασφάλεια στη διαδρομή, ο πελάτης μεταφέρεται στη συνέχεια σε μια εγκατάσταση μακροχρόνιας αποθήκευσης στην Ελβετία που ανήκει στον αδελφό οργανισμό της εταιρείας, το European Biostasis Foundation.

Εδώ ο πελάτης ψύχεται σταδιακά στους -196°C (-320°F) σε διάστημα 10 ημερών προτού μπει στο νέο του σπίτι, ένα δοχείο από χάλυβα ύψους 3,20 μέτρων με μόνωση κενού, γεμάτο με υγρό άζωτο. Δεδομένου ότι αυτά τα δοχεία δεν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για να παραμείνουν κρύα, η εταιρεία λέει ότι μπορούν να διατηρηθούν επ’ αόριστον στο μέλλον, εφόσον το υγρό άζωτο συμπληρώνεται περιστασιακά. Θεωρητικά, οι ασθενείς θα μπορούν στη συνέχεια να περιμένουν με ασφάλεια για εκατοντάδες χρόνια, μέχρι να είναι έτοιμη η τεχνολογία για αυτούς. Σε περίπτωση που η Tomorrow Bio χρεοκοπήσει ή εξαφανιστεί, τα λείψανα παραδίδονται στη φροντίδα μιας άλλης αδελφής οργάνωσης που ονομάζεται Tomorrow Patient Care Foundation.
Μέχρι στιγμής, περίπου 650 άτομα έχουν ήδη εγγραφεί για τη συνδρομή 50 € ανά μήνα για να έχουν μια ομάδα SSD σε αναμονή.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία το 2023, 149 από αυτά τα μέλη ζούσαν στη Γερμανία, 30 στη Γαλλία και 30 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία έχει τώρα σχέδια να επεκταθεί περαιτέρω, φέρνοντας κάλυψη στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2025. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Pinheiro είπε επίσης στη MailOnline ότι το μέσο μέλος είναι μόλις 36 ετών, επομένως «κανένας από αυτούς δεν περιμένει να πεθάνει σύντομα». Τα άτομα που εγγράφονται για συντήρηση προσελκύονται από τις υπηρεσίες της εταιρείας του για διάφορους λόγους.

Ο κ. Pinheiro λέει: «Πολλοί πελάτες γοητεύονται από τις δυνατότητες μελλοντικών τεχνολογιών και εμπειριών, όπως τα διαστημικά ταξίδια». «Για κάποιους, το πρωταρχικό κίνητρο είναι ο φόβος του θανάτου. Η κρυοσυντήρηση τους προσφέρει ελπίδα και αίσθηση ασφάλειας, παρέχοντας μια πιθανή επιλογή για να παρατείνουν τη ζωή τους», τονίζει. Ο Pinheiro, ο οποίος έχει κάνει σχέδια για κρυογονική διατήρηση του σώματός του, λέει ότι υποκινείται από την αγάπη για τη ζωή και όχι από τον φόβο του θανάτου. «Οι άλλοι, όπως εγώ, απλώς αγαπούν τη ζωή και νιώθουν ότι τα 80 χρόνια δεν είναι αρκετά για να εξερευνήσουν όλα όσα έχει να προσφέρει η ζωή. Η ιδέα της παράτασης της ζωής και του περισσότερου χρόνου για την επίτευξη προσωπικών στόχων και ονείρων είναι απίστευτα ελκυστική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ίσως, μια από τις πιο ασυνήθιστες υπηρεσίες της Tomorrow Bio είναι η πρόσθετη επιλογή να πάρετε ένα κατοικίδιο μαζί σας στο μέλλον. Ο κ. Pinheiro λέει: «Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα κατοικίδια ζώα τους σαν μέλη της οικογένειας. Ακριβώς όπως σκέφτονται να κρυοσυντηρήσουν έναν συγγενή τους, επιλέγουν να κάνουν το ίδιο για τα κατοικίδιά τους λόγω της βαθιάς συναισθηματικής σύνδεσης». Αν και η Tomorrow Bio είναι η πρώτη εταιρεία του είδους της στην ΕΕ, η κρυογονική συντήρηση δεν είναι σε καμία περίπτωση μια νέα τεχνολογία. Ένας αριθμός διασήμων φέρεται να έχουν κάνει διαδικασίες για να παγώσουν μετά τον θάνατό τους, όπως ο DJ Steve Aoki και ο δημιουργός του Family Guy, Seth McFarlane. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του ιδρυτή της Disney, Walt Disney, που πιστεύεται ότι είχε παγώσει μετά τον θάνατό του, αλλά αυτή η φήμη έχει αποδειχθεί αναληθής. Η Cryogenics έχει επίσης εισέλθει στη λαϊκή κουλτούρα μέσω ταινιών όπως το Demolition Man και τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Futurama.

Ετικέτες
Exit mobile version