Κουρσκ πόλεμος: Μαίνονται οι μάχες – Οργή Πούτιν

ΚΟΣΜΟΣ

Κουρσκ πόλεμος: Μαίνονται οι μάχες – Οργή Πούτιν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Απομακρύνονται χιλιάδες

07.08.2024 | 20:18

Μαίνονται οι μάχες στο Κουρσκ της Ρωσίας μετά την αιφνίδια επίθεση των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος. Η Ουκρανία διέταξε σήμερα την απομάκρυνση περίπου 6.000 ανθρώπων από ουκρανικές παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται κοντά στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκεί, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σούμι. «Η εντολή που μόλις υπέγραψα προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων από 23 τοποθεσίες» στην επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης Βολοντίμιρ Αρτιούχ. «Υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 425 παιδιών», στις τοποθεσίες αυτές είπε.

Σφοδρές μάχες

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων που εισέδυσαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μία από τις μεγαλύτερες εφόδους στο έδαφος της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθήθηκαν προς τον βορρά, δυτικά της συνοριακής πόλης Σούντζα, 530 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι εξακολουθεί να μάχεται ουκρανικές μονάδες “στις περιοχές της περιφέρειας Κουρσκ ακριβώς δίπλα στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας”. “Αεροπορικά πλήγματα, πυραυλικές δυνάμεις, πυρά πυροβολικού και ενέργειες μονάδων που καλύπτουν τα κρατικά σύνορα (…) απέτρεψαν τον εχθρό από το να προωθηθεί εις βάθος στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονται, προσθέτοντας πως έχει ήδη καταστρέψει 50 τεθωρακισμένα οχήματα, περιλαμβανομένων επτά αρμάτων μάχης, οκτώ τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού, τριών οχημάτων μάχης πεζικού και 31 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην περιοχή. Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο προσωρινός κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ, είπε πως σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες και drones στη διάρκεια της νύχτας, και κάλεσε τους πολίτες να προφυλαχθούν μένοντας μακριά από τα παράθυρα. “Λόγω της κατάστασης στις μεθοριακές περιοχές της περιφέρειας, οι ιατρικές υπηρεσίες αναπληρώνουν τις προμήθειες αίματος από δότες”, είπε ο Σμιρνόφ, προσθέτοντας πως θα στηθεί ένα κινητό σημείο αιμοδοσίας στο Κουρσκ, τόπο της μεγαλύτερης στον κόσμο χερσαίας μάχης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πούτιν: Μεγάλη πρόκληση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ είναι μεγάλη πρόκληση και το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ άλλη μια «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον αμάχων. Ισχυρίστηκε δε πως ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν “αδιακρίτως βομβαρδισμό πολιτικών” στόχων στην περιφέρεια Κουρσκ.

Ο Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και από τους υπουργούς και επιτελείς του να αναφέρουν την κατάσταση στο Κουρσκ. Ο στρατηγός Γκεράσιμοφ – μιλώντας μέσω βίντεο από ένα σημείο επιχειρησιακού ελέγχου – είχε το καθήκον να περιγράψει την προέλαση των Ουκρανών πριν ισχυριστεί με ελάχιστα στοιχεία ότι η αιφνιδιαστική ώθηση είχε σταματήσει. «Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που αριθμούσαν έως και 1.000 άνδρες, πέρασαν στην επίθεση προκειμένου να καταλάβουν ένα τμήμα εδάφους», είπε. Ενώ ο στρατηγός του μιλάει, ο Πούτιν κοιτά με εντελώς ανέκφραστο πρόσωπο.

Exit mobile version