Απαντήσεις σε ερωτήματα για την ενοικίαση σπιτιού
ίβεια και η αύξηση των ενοικίων σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει και το βασικό κριτήριο επιλογής τόπου σπουδών ακρετών φοιτητών. Πλέον, η ελληνική οικογένεια σπουδάζει τα παιδιά της με βασικό κριτήριο επιλογής την φοίτηση στον τόπο κατοικίας της ή, όπου αυτό είναι αδύνατο, όσο πιο κοντά στην κατοικία γίνεται. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε σημαντική μείωση τη συνολική ζήτηση στο φοιτητικό σπίτι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)Η ακρίβεια και η αύξηση των ενοικίων σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει και το βασικό κριτήριο επιλογής τόπου σπουδών ακρετών φοιτητών. Πλέον, η ελληνική οικογένεια σπουδάζει τα παιδιά της με βασικό κριτήριο επιλογής την φοίτηση στον τόπο κατοικίας της ή, όπου αυτό είναι αδύνατο, όσο πιο κοντά στην κατοικία γίνεται. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε σημαντική μείωση τη συνολική ζήτηση στο φοιτητικό σπίτι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Η ανακοίνωση αναφέρει πως δυστυχώς όμως, για πολλούς λόγους, όπως η παλαίωση κτιρίων, η ληστρική φορολόγηση μισθωμάτων, ζημιές και χρέη από προηγούμενους ενοικιαστές κλπ., μειώθηκε σημαντικά και ο αριθμός διαθέσιμων κατοικιών για εκμίσθωση, προσθέτει.
Παράλληλα, τονίζει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ΄εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μια άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο που θα βρουν αυτό που ζητούν. Τέτοιες πρωτοβουλίες η ΠΟΜΙΔΑ έχει εντοπίσει μόνον στις σχετικές ιστοσελίδες του Γραφείου Στέγασης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: http://enoikiazetai.uoi.gr, και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: https://lesxi.aueb.gr/el/content/katalimata. Για αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τους εκάστοτε Υπουργούς Παιδείας να ενδιαφερθούν για το αυτονόητο, δηλαδή τα Πανεπιστήμια να βοηθούν τους πρωτοετείς φοιτητές και τους γονείς τους, να βρούνε στέγη μέσα από αξιοπρεπείς και αποτελεσματικές διαδικασίες.
Απαντήσεις σε ερωτήματα για την ενοικίαση σπιτιού
Όταν ο μισθωτής είναι φοιτητής δηλώνεται ο Α.Φ.Μ. του γονέα που τον περιλαμβάνει στη δήλωση του ως προστατευόμενο μέλος;
Κριτήριο είναι αν συμβάλλεται ο γονέας ή ο ίδιος ο φοιτητής. Εφόσον στο συμφωνητικό συμβάλλεται ο γονέας, τότε καταχωρείται, ως μισθωτής, ο Α.Φ.Μ. του γονέα. Αν συμβάλλεται ο φοιτητής καταχωρείται, ως μισθωτής, ο Α.Φ.Μ. του φοιτητή.
Πώς δηλώνεται διαμέρισμα (δηλωμένο από τον ιδιοκτήτη κανονικά σε μια γραμμή του Ε9) όπου συγκατοικούν 3 φοιτητές έχοντας κοινή κουζίνα-μπάνιο, αλλά έχει ο καθένας το δικό του υπνοδωμάτιο και πληρώνουν διαφορετικό μίσθωμα ο καθένας;
Εξαρτάται από τον τρόπο σύναψης της σύμβασης μίσθωσης ήτοι, εάν πρόκειται για μια ενιαία μίσθωση με τρεις μισθωτές ή εάν πρόκειται για τρεις ξεχωριστές συμβάσεις μίσθωσης. Επομένως υπάρχουν 2 δυνατότητες:
Να υποβληθούν από τον εκμισθωτή, για αυτή την οικία, 3 διαφορετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ μισθωτή όπου σε κάθε μια δήλωση θα καταχωρείται ό,τι αντιστοιχεί στον καθένα μισθωτή. Θα καταχωρηθεί, δηλαδή, ο Α.Φ.Μ. του μισθωτή, το ποσό του ενοικίου που πραγματικά πληρώνεται και ως τ.μ. της οικίας το ποσοστό επί του συνολικού εμβαδού (π.χ. το 1/3 της συνολικής κατοικίας των 120 τ.μ., δηλαδή 40 τ.μ.).
Να υποβληθεί από τον εκμισθωτή μια δήλωση μίσθωσης, όπου στους μισθωτές θα καταχωρηθούν και τα 3 Α.Φ.Μ. των μισθωτών. Σε αυτήν την περίπτωση τόσο στο ποσό του μισθώματος (που εισπράττει ο εκμισθωτής), όσο και στα τ.μ. της κατοικίας, η συμμετοχή των μισθωτών θα θεωρηθεί ισομερής (1/3 ο καθένας). Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω καταλαμβάνουν και κάθε άλλη περίπτωση συμφωνίας μίσθωσης όπου οι συμβαλλόμενοι μισθωτές είναι περισσότεροι του ενός.
Φοιτητικό σπίτι: Συμβουλές για τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους
Μην πανικοβάλλεστε! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!
Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!
Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!
Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα. Το φοιτητικό επίδομα ενοικίου για συγκατοίκηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το απλό επίδομα!
Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
Μακριά από τα δήθεν γραφεία πληροφοριών, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούνε αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι …πληροφορίες τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!